10 Nyheter

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stockholms Tidningen 1957-09-04

10 Nyheter på nya Saab

1957-007.jpg

Den nya SAAB-93 B, som presenterades på tisdagen har nio ändringar till det bättre i jämförelse med sin föregångare. Om den tionde ändringen är till det bättre eller sämre får väl hugade spekulanter själva bedöma.

Den största förändringen är den nya vindrutan, som är odelad, välvd och försedd med rejäla torkare — se bilden. En stor förbättring är också det inbyggda stöldskyddet, som visserligen häjt vagnens pris med 50 kr men ju i gengäld medför lägre försäkringspremie.

Nackdelen med det låga baksätet — alltjämt den eleganta bilens akilleshäl — har man reducerat genom en mycket enkel anordning, som gör det möjligt att ställa sätet i tre olika höjdlägen.

Säkerheten har ägnats stor uppmärksamhet. Förutom den förbättrade sikten och stöldskyddet bjuder man också på en förbättrad låsanordning för dörrarna, som hindrar att de flyger upp vid en kollision samt fästen för säkerhetssele. Selen får man betala själv, men den förefaller att vara värd sitt pris. Den är i varje fall den för passageraren bekvämaste och bästa, som signaturen prövat.

Oljeinblandningen har på den nya modellen kunnat minskas från 4 till 3 procent, vilket tacksamt tas emot av dem som reser till Italien, där man får rabatt på bensinen men oljan är dyr. Tanken har försetts med blandare, som automatiskt blandar då man tankar.

Den enda diskutabla förändringen är, att körriktningsvisarna bytts ut mot blinkers. För vagnägaren är nog förändringen till det bättre, men ur allmän trafiksynpunkt är alltjämt de gamla visarna oöverträffade.

Vagnens vägegenskaper har man inte ändrat på. De är ju redan förut så bra de kan bli. Utseendet är också i stort oförändrat, men den nya vindrutan gör, att bilen verkar större.

Don Carlos