2013-02-05 Saabs tävlingsverksamhet

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 1 mars 2022 kl. 19.03 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'Inför en fullsatt filmsal med Saabveteraner höll Bo Swanér ett mycket intressant föredrag om tävlingsverksamheten, inom rally, där han gjorde jämförelser mellan förr...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Inför en fullsatt filmsal med Saabveteraner höll Bo Swanér ett mycket intressant föredrag om tävlingsverksamheten, inom rally, där han gjorde jämförelser mellan förr och nu. Han började med att berätta hur han kom in i rallyvärlden och hur han fick anställning på Saabs tävlingsavdelning. Bo ställde i inledningen också frågan om det var bättre förr och lovade att i slutet återkomma med sin uppfattning.

Förr sökte sig åskådarna in i skogen och letade fram bra och säkra platser, idag tar man betalt för att man skall få komma in på sträckorna och på en del platser har man byggt upp ”läktare” och förbjudna platser är avspärrade med band.

Tävlingarna har ändrats från att ha varit långa, köras i ett vidsträckt område och mer eller mindre i ett svep med både dag- och nattetapper till att vara kortare med enbart dagsetapper och inom ett begränsat område. Idag kan man också starta om nästa dag om man fått bryta tävlingen, vilket man inte kunde göra tidigare.

Service gjorde man direkt ute i naturen på några ställen utefter transportsträckorna och till hjälp hade man ett par Saab 95:or lastade med verktyg, bensin, däck och reservdelar. Servicepersonalen fick ligga i för att vara i tid och hitta de platser som man avtalat att träffas på. Idag har man en huvudserviceplats där man med hjälp av en långtradare och tält bygger upp riktiga verkstäder. Här har man också alla nödvändiga reservdelar och verktyg som behövs. Dessutom har man utefter banan utpekade små serviceplatser där service får utföras.

De däck som man hade förr var det som rymdes på takräcket på servicebilarna, medan man idag har tillgång till en stor gummiverkstad inrymd i en stor lastbil med semitrailer.

Bilarna var förr modifierade standardbilar där motorerna trimmats, chassit förstärkts, skyddsplåtar monterats samt div småändringar gjorts. Dagens bilar är specialbyggda för bra prestanda och väghållning och att den skall vara lätt att reparera och snabbt kunna byta ut stora komponenter, som t.ex. en växellåda på 15 minuter.

Säkerheten i bilarna har ändrats radikalt. Från början hade man enbart säkerhetsbälten monterade och senare hade man även en störtbåge monterad vid B-stolpen. I dag sitter där en säkerhetsbur av stålrör som täcker hela kupén, säkerhetsstolar, sexpunktssäkerhetsbälten och brandsläckningsutrustning.

Den personliga utrustningen har också ändrats från vit skjorta, slips och hjälm till heltäckande overall med heltäckande underställ, sockar, skor, handskar och ballaklava allt i brandsskydds material och dessutom en godkänd hjälm.

Saab tävlingsavdelning höll till i ett litet hus på Tingvalla och kan inte jämföras med den som Ford har idag och som är som en liten fabrik.

Budgeten för tävlingsavdelningen 1967 var 1 350 000 kronor detta kan jämföras med vad stallen har idag och som ligger mellan 550 000 000 och 650 000 000 kronor.

Hur var det nu, jo Bosse tyckte att det var bättre förr.

Uno Dahl

OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

Foto Uno Dahl