2013-04-29 Musik av Irene Hansson och Maj-Britt Wallgren

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Blandad kompott med bl. a. 50-tals sång och musik, den 29 april 2013 kl. 15.00

Irene Hansson

Iréne Hansson

De första 14 levnadsåren bodde hon i Norrtälje. Det var även här hon i unga år började sjunga och spela och det första solist framträdandet kom vid juletid 1974
Under 8 års tid dansade hon balett i Norrtälje balettskola, var verksam i IOGT/NTO:s kultur program, Norrtälje musikskola, Norrtälje Kyrkokör samt i Elisaveta Oxenstiernas barnteatergrupper.
Sångutvecklingen fortsatte i Malmö hos Britt Östlund-Levinsohn, Anna Werthaym, Lena Lindgren-Hansson och Nils Bäckström
Under flera år var Iréne med i Martin Keils kör (Malmö) som då också fungerade som reservkör för Malmö Stadsteater.
Frilansande hade Iréne flertalet uppskattade konsert i Malmö med omnejd.
Det var inte enbart konsert i kyrkor, bröllop, begravningar och barndop m m utan även i samband med mässor, företagstillställningar och högtidsdagar.
Flyttade till Skaraborg 1993 och kom i kontakt med Läckö Slottsopera och var verksam där mellan åren 1997-2005.
Hösten 1997 kom hon i kontakt med Vikingakören/Vara Kammarkör där hon nu under ledning av Lennart Fridén också är förutom korist, solist, vicedirigent och röstcoach.
Kören har inneburit ett stort uppsving i Irénes karriär och repertoaren har breddats avsevärt i och med engagemanget i kören och dess framträdanden runt om i Norden.
Möjligheterna till ytterligare bredd har under 2000-talet kommit genom Skövde Operettsällskap. Två musikaler har det blivit och under hösten 2008 medverkar Iréne i uppsättningen av Little Shop of Horrors på Skövde Stadsteater där hon har rollen som Ronette i ”The Alienettes”.
Frilansande runt Skaraborg men omnejd har Iréne fått kontakt med flertalet duktiga ackompanjatörer, något hon också har glädje av i de många olika konsertsammanhangen. Bland dessa kan nämnas Ulf Esborn, Johan Siberg, Bernt Andersson, David Malm, Ingrid Wikström samt Maj-Britt Wallgren. Bredden på repertoar är lika slående som antal språk hon hanterar sjunga på.
Iréne sjunger allt från klassiska musikstycken, opera, operett, musikal som jazz, gospel, burleska nidvisor och sakrala stycken framförda på latin.
Förutom latin sjunger hon också på norska, isländska, danska, tyska, italienska, spanska, engelska, tyska, walesiska och givetvis svenska!

Maj-Britt Wallgren

Maj-Britt Wallgren

Hon är född på Hitis, en liten finsk ö i Åbolands skärgård. Utbildad till lärare på Ekenäs seminarium i Finland. Kom till Sverige 1970 och har arbetat som lärare i Smedjebacken, Örebro och hamnade slutligen i Trollhättan. Hon är självlärd musikant och har spelat så länge hon kan minnas. Sitt första offentliga framträdande gjorde hon vid sex års ålder. Vid sidan av sitt lärarjobb har hon haft musiken som sitt stora intresse, och började sin musikaliska bana som dansbandsmusiker och hanterar med lätthet bl.a. piano, dragspel och bas. Var under många år verksam inom Kammarteatern, där hon också hann med att ackompanjera Gösta Taube. Numera är det Vikingakören som gäller och under sommartid är hon vikarierande kantor på Hitis. Vi ser och hör henne dessutom ibland som pianist hos Clios vänner.

Göran Jönsson 130414


Musikunderhållning av Irene Hansson och Maj-Britt Wallgren den 29 april 2013

Blandad kompott med bl. a. 50-tals sång och musik

Hukande i blåst och regn var vi en stor skara som tog oss in i Kyrkans Hus, Trollhättan och Tabita-salen, för att få njuta av sång och musik framfört av Irene Hansson och Maj-Britt Wallgren. Vi möttes av vackert dukade bord och passande nog började programmet med ”Vårvindar friska”!

Under första halvan av programmet fick vi njuta av visor, schlager och opera fantastiskt framfört av Irene Hansson, ljuvligt och lyhört ackompanjerat på flygel av Maj-Britt Wallgren.

Dags för paus med kaffe, smörgås och liten kaka.

Andra akten tog sin början och vi fick bl.a. avnjuta Cancan, Smile och Fly Me to the Moon. Under Tulpaner från Amsterdam blev det allsång och stämningen steg så högt att solen tittade fram!

Irene och Maj-Britt avtackades med varma applåder, varsin stor blombukett och Saab mugg som överlämnades av Ove Gregart.

Naturligtvis blev det ett extranummer. Carmen! Irene som förförisk Carmen rufsade om ordentligt i håret på många karlar och Stig Johansson tog chansen att bjuda upp primadonnan. Dom två dansade en passionerad dans under publikens jubel.

Det var med lätta hjärtan vi så småningom gick ut och möttes av en strålande sol som sken från en klarblå himmel!

Noterat av Gunilla Svensson

OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

Foto Göran Jönsson