2015-03-12 Gunilla och Thomas Poppe sjunger och berättar om Nils Poppe

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 11 mars 2021 kl. 09.03 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Torsdagen den 12 mars träffades vi på Saabmuseet för att lyssna till Nils Poppes hustru Gunilla samt deras son Thomas och deras berättelse om Nils Poppe.

Ove Gregart började med att hälsa alla välkomna och Uno Dahl presenterade vad som återstod av vårens program.

Nu var det dags för huvudpersonerna att inta scenen.

Gunilla Poppe började berättelsen om Nils liv samtidigt som ett bildspel om Nils visades i bakgrunden.

Vi fick veta att Nils lämnades hos en änglamakerska efter födseln, men hade turen att så småningom hamna som fosterbarn hos paret Anders och Amanda Jönsson i Malmö. Det var ett fattigt hem, men Nils blev väl omhändertagen.

Redan som tonåring kände Nils sympati för den lilla människan och det visade sig i ett starkt politiskt engagemang. Han tänkte länge ägna sig åt politiken, men kärleken till teatern tog överhand.

Gunilla Poppe berättade med stor inlevelse och sonen Thomas spelade gitarr och sjöng tänkvärda visor.

En liten paus blev det och då bjöds det på kaffe och rulltårta.

Berättelsen om Nils Poppe fortsatte och vi fick höra om både framgångar och motgångar. Stora framgångar på revyscener och inom film, otaliga komedier och musikaler med fantastiska dansnummer tillsammans med Anna-Lisa Ericsson. Dom kallades Sveriges Fred Astaire och Ginger Rogers.

Nils Poppe var även handplockad av Ingmar Bergman för en roll i ”Sjunde Inseglet”. En roll där han visade prov på att även kunna hantera en seriös karaktär.

Gunillas berättelse och Thomas sång och musik ledde oss så fram till Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Det blev många framgångsrika år även där och efter en svacka fick Nils åter lusten och glädjen till teatern. Fredriksdal som varit en ganska anonym liten friluftsteater, blev nu rikskänd genom att SVT visade föreställningarna som tradition på Trettondagen.

Hustrun Gunilla och barnen Thomas och Mia har också medverkat i några av föreställningarna. Vid 85 års ålder tyckte Nils att det började kännas lite tungt på scenen och han blev oerhört glad och lättad, när Eva Rydberg tackade ja till att ta över ansvaret för att driva Fredriksdalsteatern.

Gunilla avslutade föreställningen med att läsa några ord skrivna av dottern Mia och Thomas sjöng och spelade ”Smile” av Charlie Chaplin.

Artisterna avtackades med varma applåder och Ove Gregart överlämnade blommor och varsin Saabmugg.

Vi hade fått en härlig eftermiddag och känt teaterhistoriens vingslag.

Gunilla Svensson

OBS! Du kan klicka på bilderna för att förstora dom!

Foto: Olle Johansson