Skillnad mellan versioner av "2016-05-05 Generalmajor Bert Stenfeldt om kalla kriget"

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök
 
Rad 9: Rad 9:
 
                                 Reportage av Nils-Uno Håkansson
 
                                 Reportage av Nils-Uno Håkansson
 
<P>
 
<P>
 +
<P>
 +
OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !
 
<gallery widths=220px heights=180px>
 
<gallery widths=220px heights=180px>
 
File:20160505-01.jpg|Generalmajor Bert Stenfeldt               
 
File:20160505-01.jpg|Generalmajor Bert Stenfeldt               

Nuvarande version från 3 mars 2021 kl. 18.11

Bert Stenfeldt började med att berätta lite om sin anmärkningsvärda karriär. Stenfeldt började som fältflygare 1951. Han flög stridsplan i 44 år, och är den ende som flugit samtliga Saabs stridsplan, från Saab 17 till JAS 39 Gripen. Han har varit chef för ett antal divisioner, flygstaben och första flygeskadern.

Sedan 2007 är Bert Stenfeldt ordförande i Swedish Air Force Historic Flight. Det är en unik ideell förening som håller flygplan från Flygvapnets jet epok i flygande skick. Organisationen har ca 2 000 medlemmar. Föreningen bildades 1997 och opererar bland annat Vampire, Tunnan, Hunter, Lansen, Draken, Viggen och SK 60.

Kalla kriget blev ett begrepp som skapades p.g.a. stormakternas militära uppbyggnad efter andra världskriget. Under 50-talet skapade radarstationer en förbättrad förmåga att upptäcka flygrörelser i vårt närområde, vilket väsentligt skärptes efter nedskjutningen av signalspaningsplanet DC-3 den 30 juni 1952. Detta gav också anledning till skapande av en incidentberedskap som pågår dygnet runt. I genomsnitt genomfördes mer än en jaktkontakt med främmande flyg per år. Jaktpiloterna satt i 2-minuters- eller högsta beredskap. Jaktinsatserna var inte ofarliga. Att få en radarstyrd automatkanon riktad mot sig från en Sovjetisk Tu-16 kunde inte ha känts behagligt. Eller risk att förlora synen om en laserstråle från ett främmande örlogsfartyg pekades mot dig. Under 80-talet blev jaktviggen en tillgång inom incidentberedskapen som till och med kunde insättas för identifieringar av det Amerikanska Mach 3.0 flygplanet SR-71A Blackbird. Dessa flög en gång i veckan över Östersjön under drygt en halvtimma. I stort följdes de internationella regelverk till punkt och pricka. De incidenter som ändå inträffade gjordes för att visa respekt och kanske för att unga piloter ville visa sina förmågor. Ett Sovjetiskt Su-15 kraschade i havet då piloten skulle spela en svensk spaningspilot ett spratt genom att flyga under en lågflygande spaningsviggen. En svensk pilot omkom när han skulle flyga lågt och nära den sovjetiska kryssaren Peter den Store.

Detta är ett axplock av Bert Stenfeldts mycket uppskattade föredrag.

                                Reportage av Nils-Uno Håkansson

OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

                                       Foto  Uno Dahl