2017-02-17 Ferdinand Gustafson, 57 år inom motorsporten från två till fyra hjul

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 6 februari 2021 kl. 18.17 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Torsdagen den 2 februari 2017 hade Saab Muséets filmsal i stort sett fyllts av saabveteraner som ville lyssna på Ferdinand Gustafson när han skulle berätta om sin tävlingsverksamhet. Trots en krånglande dator blev Ferdinand inte frustrerad utan framförde sin berättelse på ett mycket bra och trevligt sätt. Historien börjar 1940 när han föddes, där mamman förestod sin fars järnaffär och pappan var kamrer och helt befriad från teknikintresse. Redan som liten var han teknikintresserad, byggde mekano, modellflygplan m.m. och blev lite av familjens ingenjör och från 11-årsåldern var han mer intresserad av äldre kompisars garage än läxläsning. Han blev dock klar med en ingenjörsutbildning från Tekniska Gymnasiet Göteborg. Motorcykelintresset kom snabbt från en lite äldre kompis som hade en bilverkstad och körde TT-tävlingar med mc. TT var den tidens benämning på Road Racing. Ferdinands första mc blev en Rumi som dock ganska snart byttes ut mot en Puch 250 SGS.

Frame Frame

Med Puchen körde Ferdinand sedan nationell racing 1958 till 1963.

Frame Frame

Här kom han också in på skillnader mellan en enkelkolvmotor och en dubbelkolvmotor.

Ingenjören visade sig i honom när han beskrev funktionen och vad som skilde motorerna åt och visade det med genomskärsbilder och diagram. Puchen visade sig ha svårt med kylningen och då byggde han om den till vattenkylning med en egen konstruktion.

Frame Frame

Frame

1964 blev det en ny motorcykel Honda CR93 och Internationell racing.

Frame Frame

Frame Frame

Frame Frame

1965 till 1967 blev det åter Nationell Racing med Aermacchi och Puch motorcyklar. Dessa hade Ferdinand försett med skivbromsar av egen konstruktion. Skivbromsar på mc var ovanligt vid denna tidpunkt.

Frame Frame

Ferdinand kom åter in på dubbelkolvmotorer som tillverkades fram till slutet av 50-talet. Garelli hade 1922 en 350 cc dubbelkolvmotor med dubbla avgasrör, förmodligen historiens första avstämda avgassystem med megafon, dvs stor tratt. Med detta system hade man stora framgångar GP racing fram till 1926 då 4-taktsmotorerna tog över. Utveckling från dubbelkolvmotorer till enkelkolvmotorer, DKW forskade i olika spolningstekniker och utvecklade vändspolning som var överlägsen och där DKW också fick ensamrätt fram till 1952. Efter andra världskriget fortsatte arbetet med avstämda avgassystem, men i stället för en megafon använde man nu expansionskammare.

Frame Frame

1967 inleddes en ny era som pågick till 1981 och det var Historisk Racing och det var också med Aermacchi och Puch motorcyklar.

Frame Frame

Frame Frame

Parallellt med den senare tidens motorcykeltävlingar började Ferdinand 1966 intressera sig för biltävlingar. 1965 började han arbeta på Saab och fick frågan om han ville köra långlopp ihop med Stig (Stig i diket) Johansson. Ferdinand hade då ingen tävlingslicens för bil utan måste skaffa en sådan. Han visste att om man tog den för formelbil så gällde den för alla bilklasser. Det han också visste var att det fanns två FJ Saab bilar och gick till Rolf Mellde och frågade om han fick låna en för licenstagning. Det gick bra och via Kjell Knutson fick han låna en bil som var skadad i botten. Han fick reparera bilen och åkte sedan till Karlskoga och tog sin licens.   1966 kördes första långloppstävlingen tillsammans med Stig J i Brno Tjeckoslovakien. Det skulle bli ytterligare tre tävlingar varav två med vinst.

Frame Frame

Bilden från ”tävlingsdepån” visar hur man fick jobba förr. Sörensson på Saab tyckte att man skulle ha en svensk Saab med som motvikt till Formel VW som blivit populär i Sverige och konstruerade en prototyp Facett Formel Saab. Denna byggde uteslutande på standarddelar från Saab 96. Två framdelar monterades ihop så att motorn hamnade bak och bilen blev bakhjulsdriven. Sörensson hade hört att Ferdinand hade tävlingslicens och bad honom vara med att utveckla bilen. Egenskaperna blev inte så vidare eftersom man använde standardkomponenter som inte skulle modifieras enligt konstruktören. Ferdinand körde två tävlingar med bilen en på Dalslands Ring och en på Knutstorp. Resultaten uteblev pga. vägegenskaperna och Ferdinand valde att hoppa av projektet.

Frame Frame

Ferdinand med Fasetten i innerspår. På 1990-talet körde han i Svenska Långdistans Cupen 24-timmarstävlingar i Sverige tillsammans med några arbetskamrater från Saab. 1992 i en ombygd Saab 900 och 1993 och 1994 i en Saab 9000. Frame Frame

Två gånger har Ferdinand också kört på anrika Le Mans, 2010 och 2012 då han var med och körde historisk racing i en Saab 93 modell 1958. Bilen gick bra men trubbel i depån påverkade resultaten.

Frame

Under hela bilracingtiden har en formelbil funnits i bakgrunden och redan 1969 köpte Ferdinand ihop med Stig Johansson en Brabham BT18 Formel 3 bil och körde några tävlingar i Sverige 1970 och redan efter ett år köpte han ut Stig och blev ensam ägare och förare till bilen under 1971. Bilen som Ferdinand och Stig köpte hade tidigare körts av förarna Kurt Ahrne Tyskland, Ronnie Petersson Sverige, Gustaf Dieden Sverige och Bertil Roos Sverige.

Frame

Familj och barn gjorde sedan att bilen blev stående i garaget. Sonen Per växte upp och tyckte att F3 bilen borde komma igång och ut på banor igen. Far och son hjälptes åt att renovera bilen och 2003 var den klar för att tas ut på racingbana. Ferdinand och Per körde under året 2004 varannan tävling. Under åren 2005 fram till och med 2014 körde Ferdinand bilen själv både i Sverige och Utomlands. Utomlands var det i Monaco, SPA, Nürburg Ring, Mugello, Brands Hatch, Oulton Park och Dijon. Från år 2007 började resultaten komma från 4 till 7:e placeringar för att från 2009 till 2012 vara 1:a, 2:a, 3:e och 4:e placeringar. För att 2014 bli totalt 3:a i serien med 1 seger, 1 andra plats, 2 tredje platser och 2 fjärde placeringar. Racing är inte bara att köra det är också mycket att reparera, justera för olika banor och inte minst utveckla bilen för att göra den snabbare och mer tillförlitlig.

Frame Frame

Frame Frame

För att förbättra smörjningen av motorn genom att minska luftinblandning i oljan, har Ferdinand konstruerat en plåt i vevhuset och en ”tratt” i oljetanken, så att oljan flyter utefter plåtar och därmed avskiljs luft från oljan. Han har också konstruerat en ljuddämpare som inte minskar motorns effekt.

Frame Frame Frame

Ferdinand har fler idéer om hur han skall fortsätta att utveckla bilen för att göra den ännu bättre beträffande både motor och chassi. Planer finns att köra några tävlingar i Sverige under 2017. Det som man längtar till som tävlingsförare är att komma i mål på tävlingarna och få en bra placering, helst högst upp på PALLEN!

Frame Frame

Ferdinand avtackades för ett trevligt föredrag med kraftiga applåder och en ”blomma”.

Reportage av Uno Dahl