Skillnad mellan versioner av "2018-03-14 Besök på von Brauns superbilsförsäljning, Indigos Sports Cars tillverkning och tygriket"

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök
 
(15 mellanliggande versioner av samma användare visas inte)
Rad 15: Rad 15:
 
                         G. Kähler 2018-04-03<p>
 
                         G. Kähler 2018-04-03<p>
  
[[File:von Braun_1.jpg|frameless]]
+
[[File:von Braun_1.jpg|frameless]]<p>
 +
Olle Englund först hos von Braun i egen Tesla.
 +
Här i samspråk med kollegan Kenth Johansson, f d Powertrain<p>
 +
[[File:von Braun_2.jpg|frameless]]<p>
 +
Ferrari 458 Speciale A 2015, 585 mil, pris: 6 475 000 SEK<p>
 +
[[File:von Braun_3.jpg|frameless]]<p>
 +
Häftig frukost bland 27 supersportbilar<p>
 +
[[File:von Braun_4.jpg|frameless]]<p>
 +
Mini Ferrari F1:a i barnstorlek<p>
 +
[[File:von Braun_5.jpg|frameless]]<p>
 +
En öppen knallgul Ultima EVO från England, som kan köpas i byggsats<p>
 +
[[File:von Braun_6.jpg|frameless]]<p>
 +
Torbjörn von Braun berättar passionerat om hur allt började i pappans lastbilsgarage med en Ultima EVO Cab i bakgrunden<p>
 +
[[File:von Braun_7.jpg|frameless]]<p>
 +
Torbjörn von Braun visar hur enkelt man formar plåt med en av två Eckold krymp & sträckmaskiner med 90 tons kraft<p>
 +
[[File:von Braun_8.jpg|frameless]]<p>
 +
Prototyptillverkning av tvåsitsig cykeltaxi<p>
 +
[[File:von Braun_9.jpg|frameless]]<p>
 +
Torbjörn visar skiss på hur den ska se ut färdig<p>
 +
[[File:von Braun_10.jpg|frameless]]<p>
 +
McLaren 720S leveransservas inkl montering av tunn plastfilm på utsatta lackytor<p>
 +
[[File:von Braun_11.jpg|frameless]]<p>
 +
von Brauns skapliga biltransportbil med 8 hjulpar i F1-klass<p>
 +
[[File:von Braun_12.jpg|frameless]]<p>
 +
Indigo 3000 från produktionen 1996-99, just såld till ny kund<p>
 +
[[File:von Braun_13.jpg|frameless]]<p>
 +
Ferrari som Torbjörn varmkörde i hallen till Saabveteranernas förtjusning<p>
 +
[[File:von Braun_14.jpg|frameless]]<p>
 +
Aston Martin med 6 l V12:a under huven<p>
 +
[[File:von Braun_15.jpg|frameless]]<p>
 +
Delar av ett enormt lager från gamla Indigo-konkursen<p>
 +
[[File:von Braun_27.jpg|frameless]]<p>
 +
Frank Bergqvist, VD VB Automotive AB, berättar om nya Indigo-projektet<p>
 +
[[File:von Braun_16.jpg|frameless]]<p>
 +
En Indigo 3000R lanseringsbil kör fram till besökarnas spontana applåder<p>
 +
[[File:von Braun_17.jpg|frameless]]<p>
 +
Nya loggan bakom kundbil under uppbyggnad<p>
 +
[[File:von Braun_18.jpg|frameless]]<p>
 +
Indigo Kevlar/plastkaross. Det svarta är nu i Kevlar medan det var i plast i gamla Indigon<p>
 +
[[File:von Braun_19.jpg|frameless]]<p>
 +
Avancerad fjädring fram och uppgradering med Volvo R-bromsar<p>
 +
[[File:von Braun_20.jpg|frameless]]<p>
 +
Stort intresse för provsittning/närkontakt med Indigo 3000R<p>
 +
[[File:von Braun_21.jpg|frameless]]<p>
 +
Interimsskyltad Indigo 3000R<p>
 +
[[File:von Braun_22.jpg|frameless]]<p>
 +
Med fyra DRL i fronten + två dimljus, allt som LED<p>
 +
[[File:von Braun_23.jpg|frameless]]<p>
 +
Utmärkt lunch på Marks Golfklubb<p>
 +
[[File:von Braun_24.jpg|frameless]]<p>
 +
Gammal hålkortsstyrd vävstol<p>
 +
[[File:von Braun_25.jpg|frameless]]<p>
 +
Produktionschefen berättar om att all bomull är ekologisk<p>
 +
[[File:von Braun_26.jpg|frameless]]<p>
 +
Fibertrådar lindas från sex stora trådrullar på stora bobiner<p>
  
  
Rad 21: Rad 75:
  
  
[[Category: Resereportage]]
+
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
[[Category: Rese- och studiebesöksreportage 2018]]

Nuvarande version från 28 januari 2021 kl. 17.58

Besök på von Brauns superbilsförsäljning, Indigos Sports Cars tillverkning och tygriket 2018-03-14

Ingemar startade bussresan i torrt väglag från Saabs Bilmuseum 7.30 med 50 förväntansfulla Saab-Veteraner. Vi åkte mot ”von Braun Sport Cars” i Skene via Göteborg. VD Torbjörn von Braun välkomnade oss med en välfylld frukostbuffé bland 27 välputsade supersportbilar bl a 15 Ferraris! De allra flesta är begagnade och tillhör kunder, som ställt dem där till försäljning. Olle Englund f d motorutvecklingschef på Volvo/Saab var redan på plats då han bor i Landvetter och åkt ner i egen Tesla. Olle har dessutom varit ägare till en av de första Indigo 3000, som tillverkades i 43 ex av Jösse Car i Arvika/Åmål 1996-99! Senare skulle vi få höra om framtagningen av den nya Indigo 3000R (R= Revival) och se en färdig förseriebil.

Först blev vi indelade i två grupper där Torbjörn visade sin verksamhet runt försäljning/service av främst Ferrari, Lamborghini, Aston Martin och Maserati. ”Bilar ingen behöver men alla vill ha”, som Torbjörn med ”bensin i blodet” menar! Kul detalj på en Aston Martin V12:a är en blank bricka i motorrummet med texten: ”HAND BUILT IN ENGLAND. FINAL INSPECTION BY DAVID WOOD”. Med stor passion berättade Torbjörn om hur intresset för udda, exotiska fordon växt fram som en livsstil sedan 1984 runt pappans gamla lastbilsgarage. Allt ifrån utställningsbilar till dykräddarbilar och alu-kreationer med chassin i krommolybden och gasturbinjetmotor har byggts där. Historien om favoritprojektet är en otrolig berättelse om de två byggda kopiorna av Mercedes (MB) unika, kompakta, 4-hjuliga transportbil runt racing med 300SL på 50-talet och sedan länge skrotad. När MB fick se Torbjörns första kopia beställd av en herre i Huskvarna så ville de ha en likadan. Står nu på MBs Oldtimercenter i Stuttgart. Den första har bilsamlaren Jay Leno enligt uppgift köpt för 2 miljoner dollar! Saabs Bilmuseum har en modernare Solstad biltransportbil med 6 hjul (två bakaxlar) och en halv 9000 framtill. I von Brauns verkstad kunde man ta fram nya plåtdetaljer i små krymp & sträckpressar och i ”engelska hjulet”. Torbjörn visade hur enkelt man kunde forma en vinklad plåt till önskad kurvatur! Ett litet specialfordon, en cykeltaxi för två passagerare, var under uppbyggnad. I ett rum gjordes leveransservice av en ny, läcker McLaren 720S där tunna plastfilmer monterades som skydd för utsatt lack. På von Brauns lönelista finns fyra heltidsanställda. Till besökarnas förtjusning startade Torbjörn en Ferrari inne i bilhallen och trots bara 4000 rpm (max 9000) med kall motor så small det rejält i avgasrören! Avslutningen skedde i ett stort rum där vi fick se ett väldigt lager av Indigo 3000-delar (mest plast) från Jösse Car-konkursen. Detta köptes upp av ett antal investerare 2014 vid utvecklingsstarten av nya Indigon med DNA från svensk teknik & klassiska sportvagnsvärderingar.

Sedan förflyttade vi oss några km inom Skene till fabriken (Sveriges 4:e bilfabrik!) för utveckling/tillverkning av nya Indigo 3000R. VD för VB Automotive AB Frank Bergqvist med personal tog emot oss festligt med cider och en lång, passionerad presentation av bolaget. Frank hade tidigare som säljare av fästelement varit på Saab i Trollhättan flera gånger. Frank ritade ett cirkeldiagram med tre tårtbitar, 1. bilen/tekniken 2. kostnader/investerare(19) och 3. certifiering/lagkrav, som utmatningarna i detta bilprojekt. 6 man jobbar i verkstaden med den första batchen om 10 bilar, som i princip redan är sålda (7 har lagt handpenning). Varumärket har varit en viktig bit sedan ”von Braun” med sitt släktvapen ersattes av ”Indigo Sports Car” och ett hästhuvud (delar av Arvikas vapen) i loggan under hösten 2017. Frank ansåg att det kan vara en fördel med ett redan ”känt” varumärke som Indigo. Det kostar att lansera ett helt nytt varumärke och det kan vara bra med en koppling till ursprunget.

Fronten höjdes 25 mm, förlängdes och en riktig grill monterades samt sex, nya Hella LED-lampor med DRL & dimljus. Designern av gamla Indigon Hans-Philip Zachau har även stått för uppdateringarna av nya Indigon! Motorn kommer nu från Volvo S80 T6 M99 (35 nya motorer köptes från Polestar!), som skall byggas om med dubbla turbo, prestanda 310 hk/ ca 400 Nm. Montering från tvärställd i S80 till längdställd i Indigo och försedd med svänghjul med manuell låda (S80=aut). En manuell 5-vxl låda fanns inte kvar för bakhjulsdrift på Volvo, så man hittade i stället en passande låda från amerikanska Tremec, som används i ex Ford Mustang. Nya elsystemet har varit en utmaning då Indigon har annan specifikation och nytt motorstyr anpassat för bakhjulsdrift. En tidigare Saab-anställd inom el jobbar med detta! Saabs plasttank har ersatts av en 75 l Säffle-tillverkad aluminiumtank placerad ovanpå bakaxeln. Bromskalipers runt om har uppgraderats till Volvos R-utförande. Ramstrukturen är galvaniserad och i stort lika med den gamla Indigon så ex frontalkrockprov behöver inte göras om. På 90-talet skrotades en Indigo vid krockprovning framifrån mot barriär. Mycket av glasfiberkarossen har nu ersatts med lättare/starkare kolfiber. Bara huven blir nu 20 kg lättare. Dörrar och baklucka är fortfarande tillverkade i glasfiber. Vikten på en körklar bil är ca 1200 kg. De första 10 bilarna blir blå/röda och är dedikerade Bengt Lidmalm, Volvo-mannen bakom första Indigon. Bengt är mycket behjälplig även idag med gott minne för detaljer inom ex lagkrav/certifiering, som berör aktiv/passiv säkerhet, miljö (Euro 5) och övrigt för produktionsvolym upptill 1000 bilar/år. Man kör normalt bullerprov söderut (ex Spanien) då 10 grader högre temperatur sänker certvärdet 1 dB. Man siktar på ett helbilsgodkännande till sommaren. Priset på beställda kundbilar hamnar runt 1,2-1,3 MSEK beroende på tillval. Frank gjorde tecken till en anställd vid ett angränsande rum, som startade en blå Indigo 3000R lanseringsbil, som körde fram med fyra, runda DRL & två dimljus tända. Mycket snyggt och välplanerat så det blev spontana applåder. Bilen ser betydligt mer färdig ut än den gamla. Frank nämnde att det vid körning på provbanor är svårt att få in provförarna, då bilen är så rolig att köra med 50/50 viktfördelning och bra bett i motorn i en relativt lätt bil med toppfart på 250 km/tim. Det stora batteriet är placerat på golvet i bagaget och bidrar till den jämna viktfördelningen. Efter en rundvandring i verkstaden var det svårt att få tillbaka alla i bussen då tiden gick fort när man hade roligt. Vi tackade Frank med kraftiga applåder för ett mycket intressant och givande besök.

Efter en god lunch på Marks Golfklubb i utkanten av Skene/Kinna åkte vi söder ut mot Horred där vi blev guidade på Ekelunds Linneväveri, som startade 1692 . Kunglig hovleverantör sedan 1877. Vi blev indelade i två grupper med en guide per grupp. Man kan i princip när som helst bli guidad eller gå själv i tillverkningen om man besöker Ekelunds. Allt material i fabriken idag är eko/GOTS-märkt. Global Organic Textile Standard (GOTS) är en certifiering från odling till färdig textil innefattande kriterier för spårbarhet, högsta möjliga miljöhänsyn och sociala krav. Att uppfylla GOTS gör att priset på färdig produkt ökar med ca 15% att tänka på vid prisjämförelser. Eko-bomullen kommer främst från Indien, Pakistan och Turkiet. Bomull svarar för ca 50% av världens fiberförbrukning men bara en mindre del odlas ekologiskt. Det finns därför bara 19 spinnerier i världen som levererar eko-naturfibrer! Det bästa lingarnet i Europa importeras från norra Frankrike och Belgien, ett geografiskt område som har optimalt klimat för linodling. Bara 1,5% av världens produktion av textilfibrer är lin. Nu har man även börjat använda fibrer som framställts från biomassa som kallas viskos ex från bambu. Inga genmodifierade material eller färgämne med tungmetaller används här. Långa fibrer väljs alltid så produktionen är i princip dammfri. Maskinparken är imponerande med helautomatiska vävstolar, som väver förvånansvärt snabbt. Trådar kan gå av vilket normalt ger ett automatstopp. Då syr man oftast bara ihop trådarna vid brottet. Kunden upptäcker inget på färdig produkt då trådarna ligger i upptill sex lager.

Ett fint litet museum finns också med bl a en mycket gammal vävstol från slutet av 1600-talet. Besökarna/ingenjörerna var positivt överraskade över hur ett modernt väveri ser ut idag med alla automatiska/obemannade vävstolar, som innehåller massor av finmekanik med imponerande effektivitet. Vissa lite enklare plockmaskiner/liner byggs på plats av egen personal. En line kunde montera hängöglor på 400-600 handdukar/tim. Efter en god kopp kaffe och en mjuk pepparkaka vid bussen bar det av hemåt i soligt, vackert väder och med Ingemars lugna och effektiva körning, så prickade han planerad tid vid museet exakt 18.00!

G. Kähler 2018-04-03

Von Braun 1.jpg

Olle Englund först hos von Braun i egen Tesla. Här i samspråk med kollegan Kenth Johansson, f d Powertrain

Von Braun 2.jpg

Ferrari 458 Speciale A 2015, 585 mil, pris: 6 475 000 SEK

Von Braun 3.jpg

Häftig frukost bland 27 supersportbilar

Von Braun 4.jpg

Mini Ferrari F1:a i barnstorlek

Von Braun 5.jpg

En öppen knallgul Ultima EVO från England, som kan köpas i byggsats

Von Braun 6.jpg

Torbjörn von Braun berättar passionerat om hur allt började i pappans lastbilsgarage med en Ultima EVO Cab i bakgrunden

Von Braun 7.jpg

Torbjörn von Braun visar hur enkelt man formar plåt med en av två Eckold krymp & sträckmaskiner med 90 tons kraft

Von Braun 8.jpg

Prototyptillverkning av tvåsitsig cykeltaxi

Von Braun 9.jpg

Torbjörn visar skiss på hur den ska se ut färdig

Von Braun 10.jpg

McLaren 720S leveransservas inkl montering av tunn plastfilm på utsatta lackytor

Von Braun 11.jpg

von Brauns skapliga biltransportbil med 8 hjulpar i F1-klass

Von Braun 12.jpg

Indigo 3000 från produktionen 1996-99, just såld till ny kund

Von Braun 13.jpg

Ferrari som Torbjörn varmkörde i hallen till Saabveteranernas förtjusning

Von Braun 14.jpg

Aston Martin med 6 l V12:a under huven

Von Braun 15.jpg

Delar av ett enormt lager från gamla Indigo-konkursen

Von Braun 27.jpg

Frank Bergqvist, VD VB Automotive AB, berättar om nya Indigo-projektet

Von Braun 16.jpg

En Indigo 3000R lanseringsbil kör fram till besökarnas spontana applåder

Von Braun 17.jpg

Nya loggan bakom kundbil under uppbyggnad

Von Braun 18.jpg

Indigo Kevlar/plastkaross. Det svarta är nu i Kevlar medan det var i plast i gamla Indigon

Von Braun 19.jpg

Avancerad fjädring fram och uppgradering med Volvo R-bromsar

Von Braun 20.jpg

Stort intresse för provsittning/närkontakt med Indigo 3000R

Von Braun 21.jpg

Interimsskyltad Indigo 3000R

Von Braun 22.jpg

Med fyra DRL i fronten + två dimljus, allt som LED

Von Braun 23.jpg

Utmärkt lunch på Marks Golfklubb

Von Braun 24.jpg

Gammal hålkortsstyrd vävstol

Von Braun 25.jpg

Produktionschefen berättar om att all bomull är ekologisk

Von Braun 26.jpg

Fibertrådar lindas från sex stora trådrullar på stora bobiner