Han gav namn åt byggnad "En beskedlig person som inte är rädd för förändringar"

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 21 december 2022 kl. 12.44 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1994-01-20

1994-04.jpg

- Min uppgift är att underlätta införandet av produktionskonceptet QLE-H, främst i Kaross- och Monteringsfabriken, säger Gert Frick

Det är inte många som har fått en byggnad uppkallad efter sig, men det finns en som vet vad det innebär.

Gert Frick heter han och han är, enligt sig själv, en beskedlig person som det är lätt att komma överens med. Han är inte heller rädd för förändringar, en bra förutsättning med tanke på vad han har för arbete.

Att Gert Frick jobbar på Saab har vi Volvo att tacka för, det var nämligen där som hans intresse for konstruktion och produktutveckling väcktes. Kanske valet av arbetsplats även var lite ärftligt betingat eftersom hans far också har jobbat på Saab.

Under sina tretton är på Saab har Gert arbetat med många olika saker men sedan 1992 tillhör han produktionssektorn.

- Min uppgift är att underlätta införandet av produktionskonceptet QLE-H, främst i Kaross- och Monteringsfabriken. Jag tillbringar så mycket tid som möjligt på verkstadsgolvet. Ska man som jag försöka införa ett nytt arbetssätt så måste man vara tillsammans med dem det berör så att man bättre kan förstå deras situation. Del krävs också mycket tålamod och stor koncentration. Man får pröva sig fram. Misslyckas man någon gång är man trots allt en erfarenhet rikare.

Gert har varit med om framtagningen av både Saab 9000 och den nya 900 modellen och det ser han som en stor förmån.

Att Gert trivs med sitt jobb är det ingen tvekan om. Han uppskattar kontakten med människor och poängterar att den laganda som råder bland arbetskamraterna är väldigt viktig och betydelsefull.

- Arbetslaget är företagets viktigaste kugge, vi andra är till för att hjälpa och stötta dem.

Det enda han uppfattar som negativt är bristen på tid.

- Det vore väldigt praktiskt om det gick att göra flera saker samtidigt, skrattar Gert, men min erfarenhet säger mig att det går inte.

Och så var det då Frickeboa", den byggnad som Gert fått ge namn till. Då denna provbyggnadshall byggdes 1989 utlystes en namntävling och det blev Gerts dåvarande chef Åke Nilsson, som gick segrande ur namnstriden med sitt förslag "Frickeboa".

Och jag kan avslöja att det var med stolthet i rösten som Gert berättade den historien.

LINDA ALFREDSSON, praktikant från Birger Sjöbergsgymnasiet Vänersborg