Kranbil

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

1958-06 VIPS 3

TIO TONS KRANBIL NYFÖRVÄRV TILL SAABS BRANDKÅR

En kranbil som lyfter tio ton och av en typ som endast finns i detta enda exemplar i landet har anskaffats av Saabs brand- och räddningstjänst.

Vagnen kompletterar beredskapsfordonen och är i första hand avsedd att användas vid flygplanshaverier. Förutom krankonstruktionen är vagnen utrustad med ett dimpulveraggregat för eldsläckning. Kranen drivs av ett separat elverk med generator på 25 kVA som ger ström för elmotorn på 5,15 kW. Kranen manövreras från en bärbar instrumentpanel som med kabel står i förbindelse med elcentralen. Härigenom kan kranskötaren under manöverarbetet uppehålla sig omedelbart intill föremålet som skall lyftas. Föremål upp till tio ton kan även transporteras hängande i kranen med hjälp av ett par stödhjul. Elverket driver även vinschar i bilens front och akter och alstrar ström för uttag till olika elektrisk apparatur, såsom sågar, borrmaskiner, svetsaggregat.

Dimpulveraggregatet består av en behållare rymmande 750 kg pulver och två 50 kg kväveflaskor med ett tryck av ca 200 atö. Arbetstrycket i de båda 30 mm högtrycksslangarna är 12—14 atö och aggregatets kapacitet är 400 kg pulver per minut. Eldsläckning med dimpulver är en metod som några år tillämpats i USA och på senaste tiden även i Sverige. Anläggningen på denna vagn är den största i landet.

Bilen är fyrhjulsdriven och byggd vid Karl Metz fabriker i Karlsruhe, Tyskland, på ett chassi från Daimler Benz, som även tillverkat motorn — en 6-cylindrig diesel på 155 hk. Vagnen håller nu på att utrustas med kortvågsradio liksom Saabs övriga transport- och beredskapsfordon.

Då bilen ej används för beredskapstjänst kan den ställas till förfogande för andra lyftändamål.

1958-01.jpg

Kranbilen med dimpulveranläggningen klar för användning. Brandmännen är fr. v. Åke Irebro, Allan Johansson och Bertil Gustafsson.