Nytt avgaslabb invigt

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1988-12-23

1988-121.jpg

Börje Askhem kör efter en av de körcykler som finns inlagda i datorn. På bildskärmen framför honom syns kurvan han ska följa

Chefen för Monteringen, Anders Molinder, invigde i förra veckan officiellt det nya avgaslabbet för produktionsbilar. Det har kostat 23 miljoner kronor, men i den summan ingår den nya provförarhallen.

— Vår lite udda verksamhet behöver verkligen skräddarsydda lokaler och det har vi fått, säger Antti Karintaus, chef för det nya labbet. Avgasproven för produktionsbilarna togs tidigare på avgaslabbet inne hos tekniska avdelningen. De hade ibland svårt att hinna med, vilket innebar väntetid.

— Nu kan vi satsa inte bara på att klara lagkraven utan också våra egna interna krav, säger Antti Karintaus.

”Nu kan vi satsa ännu mer”

— Den här tavlan är numera Sveriges dyraste. Den slår del gamla rekordet med över tio miljoner kronor.

Det sa Anders Molinder, chef för Monteringen, när han i förra veckan invigde det nya avgaslabbet för produktionsbilar.

Tavlan han pratade om var ett inramat exemplar av det allra första testresultatet som kom fram ur labbets dataanläggning.

1988-12 avgas.jpg

Positivt att företaget satsade på att bygga nytt till en så udda verksamhet som vår, säger Antti Karintaus, chef för det nya labbet. Till höger syns några av säckarna, där avgaserna samlas upp.

Kostnaden för den nya anläggningen, inklusive provförarhallen, är 23 miljoner.

Av de pengarna är fem—sex miljoner investerade i särskild utrustning för avgaslabbet, eller CVS-labbet som det har kallats.

Satsar mer

— Tidigare kördes dessa prov i avgaslabbet hos tekniska, men de hade ont om kapacitet med väntetid som följd. Det är bra att företaget satsade på att bygga nytt för den här udda verksamheten, i stället för att bygga om någon gammal lokal. Nu kan vi satsa ännu mer på avgaskontroll, inte bara för att klara de olika lagkrav som finns utan även för att klara de krav som ställs internt, säger Antti Karintaus, chef för det nya avgaslabbet. Totalt arbetar här sju personer.

Körcykel

CVS står för "constant volyme sampler” och i labbet samlar man upp och mäter volymen på avgaserna. Utrustningen ger exakt besked på hur många gram kväveoxid, koldioxid, kolmonoxid och kolväte bilen släpper ut per kilometer eller mile.

Olika marknader har olika krav och därför finns ett antal olika körcykler inprogrammerade.

Där anges exakt vilken fart bilen ska ha, när man ska växla, hur länge bilen ska gå på tomgång och liknande. 7—8 bilar per dag hinner labbet med att testa, bilar som tas direkt ur produktionen. Avgasproven tar ungefär en timma att köra.

Hantverk

Själva körningen är rena hantverket. Det gäller att följa den körcykel som är aktuell för den marknad bilen ska levereras till.

Den hastighet bilen ska hålla visar sig som en kurva på en bildskärm. Bilens aktuella hastighet markeras av ett centimeterbrett grönt streck. Konsten är att hela tiden hålla strecket på kurvan med hjälp av gas, broms och växelspak. Misstagen avslöjas obarmhärtigt. Datorn registrerar varje gång föraren är utanför fartkurvan. "Driver out of window", står det i så fall på testresultatet.

För varje körcykel finns angivet hur många sekunder föraren får hålla fel hastighet.

Tre säckar

Under körningen går avgaserna igenom en central uppsamlare ut till tre stycken plastsäckar. Det är innehållet i dessa säckar som sedan analyseras av den sofistikerade utrustningen. Resultaten av alla körda prov arkiveras i sex år.

Detta för att de ska vara tillgängliga för respektive länders naturvårdsverk eller mot4': svarande. Representanter för dessa kan när som helst, helt utan förvarning, knacka på dörren till labbet och kräva att få gå igenom alla papper.

Även 900-modellerna från Arlöv och Nystad testas här i Trollhättan.

1988-13 avgas.jpg

Björn Nilsson, en av det nya labbets* sju anställda. Bakom honom syns några delar av den sofistikerade analysutrustningen.