Saab Car Museum brev

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Trollhättan 2021-06-11


Saab Car Museum åter öppet med moped- och designutställning!


Bästa Saabveteraner,

Det har varit en tuff tid denna för oss denna vår, i februari gick vår rutinerade husläkare Ture Stam, som skött om museets bilar sedan1988 bort efter en kamp mot coronaviruset. Och nyss nåddes vi av beskedet att vår tidigare ordförande Ove Gregart lämnat oss. Den nydaning av Saabs veteranförening som han ledde när museet drabbades av Saabkonkursen har haft mycket stor betydelse för museets och Saabarvets överlevnad.

Dock är det mycket positivt att vi har återöppnat museet efter att ha varit stängt för besökare under hela 7 månaders tid. Tiden har vi använt till att utveckla utställningen och vi har haft bättre möjligheter att kunna stötta Saabägare med olika frågeställningar från hela världen.


Det har hänt en hel del hos oss:

Tidslinje som grafiskt berättar om Saabs bilhistoria från 40-talet till slutet 2011

Utställning med Saabprototyper och specialbilar

Last of line, vi visar ett urval av de sist tillverkade bilarna av några modellinjer.

Saab konceptbilar från EV1 1985 till Saab AeroX 2006

Omändrad reception med större disk för reducerad risk för smittspridning av Corona


Det stora och kanske för många av våra besökare något överraskande kommer att vara temautställningen Mopeden - en svensk designhistoria som producerats av journalisten och författaren Claes Johansson, känd bland annat från tidningarna Klassiker, Moped, Saab Cars Magazine och erkänd moped- och Saabkonnässör.

Mopeden handlar om svensk industridesign med mopeden i centrum där svenska formgivare tilläts ta ut svängarna från slutet på 1950-talet och framåt. Legender som Björn Karlström, Pelle Petterson, Sixten Sason, Folke Bernadotte och Rune Monö ingår. Och inte bara deras mopeder, detta handlar lika mycket om svensk design när det gäller konsumentprodukter som brödrostar, dammsugare, symaskiner och andra saker ni känner igen från era hem.

Naturligtvis finns en Saabtwist på temat, ett par unika ”Stallbackamopeder” pryder sin plats, Björn Karlströms MFI 13 och Sixtens Sasons Catharina. En av dom vidareutvecklades till sportbilen Saab Sonett. Vilken? Det får ni utröna på plats….

Pelle Petterssons Volvo P1800 firar 60 år och tack vare kollegorna på Volvo Museum finns den på plats på Saab Car Museum!

Temautställningen Mopeden – en svensk designhistoria öppnar nu och kommer finnas året ut på Saab Car Museum.

Vi har stora förhoppningar med det vi gjort att det finns ett stort intresse för att besöka museet och att ”hemestrande” svenskar besöker oss i minst samma omfattning som förra sommaren. Vi tror även på en stark höst med Mopedutställningen om Coronasituationen tillåter oss att ha öppet.

Jag hoppas att ni alla i veteranföreningen har fått era två vaccinationssprutor som gör att ni kan känna er tryggare även om vi fortsatt måste tänka oss för i vår vardag.

För er som är volontärer och guider på museet kan det vara bra att veta att vi INTE har några planer att nyttja er under sommaren. Tillsammans med styrelsen i Saabveteranerna har vi beslutat att vi skall utvärdera Coronaläget i slutet på sommaren för att eventuellt ta beslut om en mjuk återstart under hösten för volontärprogrammet. Men allt hänger på en fortsatt positiv utveckling och de rekommendationer som vi får från folkhälsomyndigheten och regionen.

Njut av sommaren och det viktigaste av allt, jag önskar er alla god hälsa! Har ni svängen om museet får ni gärna titta in. Varför inte köpa senaste numret av Saab Car Magazine nummer 6 som ligger färskt i vår lilla shop. Perfekt läsning i hammocken ihop med en kanna iskall flädersaft…..


Med de bästa hälsningar

Peter Bäckström

Saab Car Museum

( Som får vaccinspruta 2 på tisdag på NEVS i drive trough i sin Saab 99…. )