Vi minns Rolf Mellde

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 30 oktober 2021 kl. 14.33 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Minnesord Rolf Mellde.

Rolf Mellde.jpg

Rolf Melldes insatser på SAAB präglades till stor del av hans tidiga intresse för bilar och biltävlingar.

Under alla de år som han tillsammas med Gunnar Ljungström ledde den tekniska utvecklingen på SAAB omsatte han sina kunskaper från detta område i praktisk handling.
Han insåg tidigt att biltävlingar var det bästa sättet att göra SAAB-namnet känt, och det var han som startade SAABs tävlingsverksamhet. Men för att denna skulle bli framgångsrik insåg han att bilen måste utvecklas till en nivå där den ur kvalitets- och prestandasynpunkt kunde mäta sig med de bästa på marknaden. Denna målsättning vek han aldrig ifrån och han var den pådrivande även i kvalitetsarbetet. Redan på 50 talet, endast några få år efter starten av SAABs biltillverkning, nåddes många anmärkningsvärda framgångar. Men de mest uppmärksammade segrarna kom då Erik Carlsson i början på 60-talet vann Monte Carlo Rallyt 2 gånger och Engelska Rallyt 3 gånger. Det var dessa segrar, som satte SAAB-namnet på kartan. Rolf Mellde har tack vare sina insatser för att nå dessa mål för alltid skrivit in sitt namn i SAABs historia. Man kan säga att han representerade den typ av ledare, som SAAB som nykläckt biltillverkare, hade allra störst nytta av vid den här tiden. Men Rolf Melldes insatser gällde inte enbart tävlingsverksamheten. Han var den som ledde hela utvecklingsarbetet, som förutom standardbilarna SAAB 93, 96, 96 V4 och SAAB 99-an även kom att omfatta SAAB Gran Turismo, SAAB Sonett 1 och 2, SAAB Formula Junior, dvs alla de bilar, som SAAB-namnet förknippas med idag.

Han var också den som, vid ett för SAABs fortlevnad kritisk tidpunkt, drev igenom köpet av Ford V4-motorn. Rolf visade ett beundransvärt civilkurage då han trotsade dåvarande högsta chefen Tryggve Holms påbud, som löd ”Den som pratar om en annan motor än tvåtaktsmotorn i SAAB-en får sparken” Endast den som sett Tryggve Holm på nära håll kan förstå vilket mod, som krävdes när han med hjälp av Marcus Wallenberg Junior drev igenom det projektet och därmed räddade SAAB från undergång. SAAB V4 blev en framgångsrik modell som tillverkades i mer än 300 000 exemplar.

Han var också projektledare för SAAB 99,och ansvarade för utvecklingen av denna modell. Han var en typ av ledare, som saknas i dagens industrivärld. När han i korridoren träffade den person, som han ansåg passade bäst lämpad för en viss arbetsuppgift gav han honom en direkt order och tog själv ansvaret för sitt beslut.

Rolf Mellde uppskattades mycket av sina medarbetare och trots att det gått nästan 40 år sedan vi arbetade tillsammans ser vi tillbaka på den tiden, som en av de mest intressanta och roliga i våra arbetsliv.

Bertil Pedersen, Bertil Ilhage, Josef Eklund, Lars Olov Olson, Per Gillbrand, Olle Granlund, Olle Lindkvist, Dick Ohlsson, Nils-Gunnar Svensson.

Trollhättan 2009-03-24.

Ansvarig Josef Eklund. Tel 0520 12255