Saabs och Eriks ”andra raka” i Monte Carlo-rallyt

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

1963-01_VIPS1

Erik Carlsson världens främste rallyförare

Erik Carlsson skrev motorhistoria med sin andra raka seger i Monte Carlo-rallyt. Visserligen har en fransman 1932 och -33 vunnit två år å rad, men det var på den tiden rallyt mer eller mindre måste betraktas som ett lyxnöje.

Eriks andra seger kom som en bekräftelse på framgångarna i England — tre segrar i rad i RAC-rallyt. Utan tvekan måste Erik f.n. betraktas som världens främste rallyförare. Han kan också bankörningstekniken. I det avslutande banloppet i Monte Carlo drog han ifrån närmaste konkurrenten Toivonens motorstarkare vagn med 23 sek. Erik Carlsson behärskade sin röda Saab till fulländning. Inte en sladd, inte en bromsning överdrevs. Körningen väckte allmän beundran hos motorexpertema runt banan.

Enorm publicitet

Eriks seger har givit honom själv och Saab en enorm publicitet. Några presscitat: "Carlsson tar hem spelet. Saab vinner igen” (The Motor). "Åter Carlsson (Saab)-seger i Monte Carlo” (Automobil Revue, Schweiz). "Carlsson gjorde det igen” (Autocar). "Triumf för framhjulsdrift i Monterallyt” och "Uppvisning av Erik i varvloppet'’, skrev man bl.a. här hemma.

Årets rally var genom väderleksförhållandena ytterligt krävande. Av de 341 startande kom endast omkring en tredjedel i mål. På de sex specialsträckorna i alperna räknade Gunnar Palm, Eriks navigatör, ett 50-tal ekipage vid sidan av banan.

Egendomlig regel spolierade totalseger 1961

Erik Carlsson deltog i rallyt för femte gången. 1959 tvingades han bryta redan i loppets inledning. 1960 placerade han sig på 190 :e plats för att året därpå bli totalfyra, vilket var den dittills bästa placering som en svensk nått i rallyt. Han körde då Saab-95. Det var f.ö. detta år tvåtaktsbilarna genom en egendomlig regeländring belades med 10 % handicap. Utan den belastningen hade Erik vunnit totalt, ty han var snabbast på specialsträckorna och nådde en utmärkt placering i banloppet.

I fjol vann han som bekant som förste svensk denna världens väl mest uppmärksammade rallytävling.

1963-03-MC.jpg

Erik drar genom en av kurvorna i stadsloppet i Monte Carlo.

1963-04-MC.jpg

Bilden ger en uppfattning om vägtyperna på alpsträckorna (Bilen är ej Erik Carlssons utan en utländsk Saab-förares)

Erik Carlsson-intervju:


1963-06-MC.jpg

Specialsträckorna svårare i år än i fjol

— Specialsträckorna var utan tvekan hårdare i år än i fjol, särskilt på sista avsnitten före Monte Carlo, berättade Erik Carlsson under en snabbvisit i Linköping strax efter MC-segern.

Tidtagningen under banloppet gick i år helt genom funktionärer längs banan; i fjol klockade jag själv inne i bilen.

En pressuppgift att jag skulle vilja ägna mig mera åt bankörning är oriktig. Jag gillar bäst rally/landsvägskörning och kommer att fortsätta med den tävlingsformen.

Fjolårets Europamästare Böhringer, svåraste konkurrenten 1962, kom i år på ett tidigt skede bort från toppstriden. Mercedes räknar vi dock generellt som farligaste rallykonkurrent. Deras överväldigande tävlingsorganisation och stora erfarenhet är betydelsefulla faktorer.

Förträningen för vår del omfattade två omgångar, dels i första hälften av december, dels i början av januari. Totalt blev det tio effektiva dagar att gnugga specialsträckorna — loppets sträckning bekantgörs ju i inbjudan. Vår träningstid tyckte vi var rätt lagom. — Intresset för vårt ekipage under tävlingen var i år om möjligt större än i fjol. Särskilt på sträckorna ner genom Europa, visste man vilka vi var. TV-, radio- och pressframträdanden var också av minst samma omfattning som efter fjolårets sensationsseger. Saab är ett känt namn på Rivieran numera.

Efter Monte Carlo står närmast i tur finska vinterrallyt i mitten av februari. Hemkomna därifrån får vi — Gunnar Palm skall hela året vara Eriks rallynavigatör — tre veckor på oss för förberedelser till Afrikarallyt. Det körs den 11—15 april och vi reser till Afrika den 9 mars. Med Saab Sport bör det finnas chanser till bra placering där nere. Totalt kommer vi att köra 15—20 rallyn i år. Av nordiska rallyn kör vi — förutom de två redan avverkade — finska sommarrallyt och Midnattssolsrallyt, de övriga blir utomskandinaviska.