Skillnad mellan versioner av "2024-11-05 NEVS Emily GT"

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök
 
(2 mellanliggande versioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
OBS! Fal datum i rubriken, arbete pågår..
+
 
 
<b>NEVS Emily GT</b><p>
 
<b>NEVS Emily GT</b><p>
 
Reportage av Uno Dahl<p>
 
Reportage av Uno Dahl<p>

Nuvarande version från 24 november 2024 kl. 14.12

NEVS Emily GT

Reportage av Uno Dahl

Det var runt 75 Saabveteraner som samlats i Saab bilmuseum tisdagen den 5 november 2024, för att lyssna på Peter Dahl och Frank Smit, som berättade om bakgrunden till och utveckling av NEVS elektriska prototypbil. De visade bilder och film från den verksamheten.

Frank var ansvarig för NEVS tekniska utvecklingsavdelning och Peter var chefsingenjör och projektledare för några av projekten på NEVS.

Många var också sugna på att få veta vad som skett på NEVS under alla de år som verksamheten pågått.

Vi fick veta att man genomfört minst tretton olika projekt, där de flesta dock fortfarande är hemliga. Ett projekt som inte är hemligt, är att man tog fram en helt färdig elbil som byggde på Saab 9-3 och byggde upp en hel fabrik i Kina, och hann tillverka ett antal förseriebilar innan NEVS fick en ny ägare, Evergrande, som stoppade tillverkningen då de ansåg att det var fel bil.

Ett annat projekt som man kommit långt med är ”Pons”, en självkörande Taxi / Buss för sex personer. Denna var tänkt att köra inne i städer, där kunden kunde beställa transporten att köra från en plats till en annan, och att taxin då skulle kunna komma inom 10 minuter.

Föredraget kom dock att huvudsakligen handla om projektet Emily GT, som har givit stort eko i bilvärlden. Vid en fråga till publiken om man ville höra om projektets utförande eller teknik, blev svaret snabbt både och.

Projekt Emily GT började med att Frank var på ett styrelsemöte med Evergrande i Kina under november 2019. Styrelseordföranden gav då NEVS i uppgift att ta fram en prototyp som byggde på fyra hjulmotorer. Tiden för att ta fram bilen skulle vara 6 månader. Denna tid var helt orealistisk, men blev förhandlad till 8-10 månader. Inte heller detta kändes realistiskt, men Frank ansåg att det var en möjlighet att visa vad man kunde göra i Trollhättan, och övertygade NEVS dåvarande vd att man skulle anta utmaningen, vilket de då gjorde. Dagen efter ringde Frank till Peter och gav honom uppdraget att vara projektledare för detta omöjliga projekt. De diskuterade tidsperspektivet och ansåg att man skulle göra ett försök och att det kanske skulle kunna gå om man kunde dra ut tiden med en eller två månader ytterligare. Man döpte projektet till Emily eftersom det den 14 november var Emilys namnsdag och det var den dagen då uppdraget gavs.

Parallellt arbetade fem tyska konsultfirmor i Tyskland och Österrike med totalt tolv olika nybilsprojekt på uppdrag av Evergrande.

Det blev en rivstart på projektet och första ansatsen var att bygga på en SUV, eftersom det skulle finnas mer plats i en sådan bil för packning av prototypmateriel, som normalt är större och klumpigare. Förutsättningarna var att bilen skulle ha fyra hjulmotorer, visa fördelar med hjulmotorer kontra en konventionell drivlina, och kunna göra 200 km/h. Bilen skulle också kunna uppfylla alla lagkrav och krockprestanda, samt vara möjlig att producera. Efter en vecka kom det en skiss på hur bilen skulle se ut, och då var det en sportigare lågbyggd typ, alltså en GT bil.

Man började direkt med att ta fram en projektplan och samtidigt startade arbetet med bilens design och packning. Redan i mitten av december hade ett litet team tagit fram en projektplan och lagom till jul fanns en CAD-modell av bilen och man hade då också kommit långt med bilens packning. Den sista januari låstes projektplanen, och den slutliga designen började ta form. Från mitten av februari var konstruktionsarbetet i full fart. I maj var alla konstruktionsritningar klara och pressverktyg kunde beställas.

Under tiden hade också en mula tagits fram på en starkt modifierad 9-3:a och i början av juni genomfördes en rad tester för att hitta svagheter.

I början av juli startas byggnation av en serie bestående av tio prototyper i frickeboa, och den första karossen var klar för lackering i början av augusti, och den 31 augusti rullade den första bilen ut från bandet. Man hade alltså på drygt nio månader tagit fram en körbar bil enligt de krav som givits. Ett antal tester genomfördes därefter på provbanan, där några justeringar fick genomföras.

Den 24 september hade man hyrt Volvos provbana på Hällered, för körning med företagsledning, för att dokumentera att bilen uppfyllde de uppställda kriterierna. Covid 19 hade dock fått ett starkt grepp över världen, vilket medförde att inga chefer kom från Kina för att vara med om evenemanget. De kinesiska cheferna fick nöja sig med att se bilder och inspelade filmklipp.

Evergrande hade nu fått ekonomiska problem. Därför kom aldrig frågan upp om att starta någon produktion av bilen. Under våren 2023 beslöt man att visa upp Emily och bjöd in motorjournalister att få se och provköra bilen. Ovationerna blev stora och bilen rönte stor uppmärksamhet inom motorvärlden.

Man började också försöka sälja två av de framtagna projekten, Emily GT och Pons. I slutet av året hade ett kontrakt tecknats med bolaget EV Electra, om köp och vidareutveckling med efterföljande produktion. Kontraktet fullföljdes dock inte av bolaget och köpet avbröts under den kommande våren.

Emily har också visats upp på formel 1 racerbanan Circuit de Barcelona i Spanien för presumtiva köpare. Bilen provkördes också av en spansk formel 1 förare, som gav mycket goda vitsord. Det var även en visning av bilen på Mallorca under våren 2024.

Ansträngningarna att sälja projekten har hittills inte givit resultat, men arbete pågår fortfarande med att träffa investerare.

Publiken ville höra mer och få en inblick den mer tekniska sidan av bilen Emily GT.

Här beskrevs lite mer de ingående komponenterna och hur man resonerade vid packning av batterierna, för att bland annat få plats med fötterna för baksätespassagerarna. Kablagen som levererades med alla kablarna var i samma vita färg, men var smart uppmärkta så att det gick att hitta rätt. Hur man lyckades att på så kort tid få till verktyg så att karossplåtarna kunde pressas.

Svårigheterna med att få till alla anslutningar till hjulmotorerna var elkablar, kylvattenslangar och slangar till bromsarna.

Hur laddning av bilen gjordes induktivt på så sätt att bilen bara parkerades över en platta, och man slapp därmed arbetet med att koppla en sladd när man parkerat bilen. Det finns dock också möjligheter att ladda bilen via sladd.

Efter föredraget blev det en intensiv frågestund där Frank och Peter gav goda svar.

Föredragshållarna avtackades med kraftiga applåder och de fick var sin Saab turbomugg samt en ”blomma”.

Foton: 1-3 Uno Dahl, övriga foton och skiss: NEVS