SAAB 900 1981

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

25 AUGUSTI 1980

- Ny Sedan modell

- Ny motor

Saabs modellprogram utökas nu med den Sedanmodell som förhandsvisades på den internationella bilsalongen i Genève i mars i år. Den kommer i GLs, GLE och Turboutförande.

En ny motor introduceras i samtliga 900-modeller. Den är en vidareutveckling av den välkända 2-liters motorn och den ger bl a ännu lägre bränslekostnader. Bland övriga nyheter kan nämnas ny inredning, större bränsletank och ändrad framvagn.

En av de stora nyheterna för 1981-års Saab är det väsentligt utökade modellprogrammet. Som komplement till Combi Coupé-modellerna kommer nu den nya Sedankarossen som har fyra dörrar och ett konventionellt bagageutrymme.

1980-02 1981.jpg

Saab 900 Turbo. Här i sedan utförande, som är årets stora nyhet

I likhet med övriga Saab-modeller kan baksätets dyna och ryggstöd fällas framåt om man vill utöka lastmöjligheterna. Lastgolvet blir då 1 750 mm långt. Omställningen har förenklats genom att sittdynan nu kan fällas fram utan att först lyftas i framkanten.

Rymligt bagage

Bagageutrymmet är mycket rymligt. Det har en volym på 402 liter, mätt enligt SAE-normer. Hela utrymmet är klätt med en mjuk matta som ger god ljudisolering och som även skyddar bagaget mot repor och skador. Reservhjul, verktyg och domkraft är placerade under bagageutrymmets golv. Bilens längd är densamma som för övriga 900-modeller, dvs 474 cm inklusive de energiupptagande stötfångarna.

GLs- och Turbomodellerna kommer att finnas i såväl Sedan- som Combi Coupéutförande. GLE-modellen kommer endast som Sedan.

Ny motor — ger lägre bränslekostnader

900-modellerna har i 1981-års utförande fått en ny motor, kallad H-motorn. Det är en vidareutveckling av den svensktillverkade 2-litersmotorn, som gjort sig känd för sin driftsäkerhet och låga bränsleförbrukning. Konstruktionen har nu ytterligare utveckats för att motsvara nuvarande och kommande krav i samband med bränslekvaliteter, lågblyad bensin och rationella tillverkningsmetoder.

1980-4 1981.jpg

Saabs nya H-motor, en vidareutveckling av den välkända och erkända tvålitersmotorn som Saab-Scania bygger i Södertälje

Kompressionsförhållandet i den nya motorn är 9,5 mot tidigare 9,2. Det unika med denna motor är att man inte utnyttjat den högre kompressionen för att höja toppeffekten. Genom en strypning i motorns inloppskanaler har man bibehållit effekten oförändrad, men man kan istället köra på bränsle med lägre oktantal, samtidigt som bränsleförbrukningen förblir oförändrat låg. Normalt ökar bränsleförbrukningen när en motor anpassas till bränsle med lägre oktanvärde.

Nu 93 oktan

Skillnaden i pris mellan 93 och 97 oktanig bensin är f n relativt stor och kommer troligen att i framtiden bli ännu större. De totala bränslekostnaderna blir således lägre om man med oförändrad förbrukning kör på 93 oktan, vilket rekommenderas för 1981 års förgasar- och insprutningsmotorer (exkl turbo). Effekten för enförgasar-, tvåförgasar- och insprutningsmotor är 100 hk (73 kW), 108 hk (79 kW) resp 118 hk (87 kW) DIN. Den nya konstruktionen innebär också en viktminskning på 11,5 kilo samt förenklade och förbättrade funktioner. Bl a har den s k aggregataxeln eliminerats, kamaxeldrivningen förbättrats och strömfördelaren, som nu är monterad i en ventilkåpa av aluminium, drivs direkt från kamaxeln. Vattenpumpen är av konventionell typ och drivs med rem från vevaxeln.

En nyhet är att förgasarmotorerna försetts med en lastavkännande choke som gör att den automatiskt anpassas efter motorns arbetsförhållanden.

Effektivare Turboaggregat

Turbomotorerna anpassas delvis redan nu för Saabs patentsökta APC-system som beräknas komma i produktion om ca ett år. (APC-systemet — Automatic Performance Control — gör det möjligt att köra motorn på valfritt bränsle, från 91 till 99 oktan, utan omställning av motorn.) Motorn är således utrustad med ett effektivare turboaggregat och laddtrycket styrs nu av trycket i insugningsröret istället för som tidigare från avgassamlaren. Motoreffekten är oförändrad 145 hk DIN (107 kW).

Ändrad utväxling i manuella växellådor

Både 4- och 5-växlade växellådor har i 1981 års utförande fått lägre utväxling på första växeln. Utväxlingen är ca 6 % lägre än tidigare och det gör bilen lättare att starta i starka motlut och vid t ex drag av husvagn. 4:e växeln i de 4-växlade lådorna är något höjd för att ge bättre bränsleekonomi. 1981 års Turbomodeller kan levereras med automatväxellåda. Den är vidareutvecklad och uppdimensionerad på väsentliga punkter i förhållande till nuvarande växellåda. En del av dessa förbättringar har även införts på automatlådan för GLs och GLE*.

Anpassningen till Turbomotorn har även innefattat en ny momentomvandlare, högre utväxlad primärväxel samt extra lameller i växellådan.

Förbättrad framvagn

1981 års Saab 900 har nya styrspindelhus med integrerade styrarmar. De yttre drivknutarna är avlastade och lagringen har flyttats från drivaxlarna till naven. Naven lagras direkt i styrspindelhuset och hela konstruktionen ger ca 4 kg lägre vikt per bil. Underhåll och service har underlättats. Bromsskivorna är nu monterade på navens utsidor, vilket bl a gör det lättare att byta skivor. Som tidigare är framhjulslagren permanentsmorda, dvs underhållsfria.

4- och 5-dörrars 900 GL och GLs har klädsel av ett nytt plyschmaterial, som har en modernare ytstruktur, ger en mjuk känsla samt har bättre slitstyrka och rivhållfasthet än tidigare klädslar. Det nya materialet finns i tre olika färger — grönt, blått och brunt. Även EMS, GLE och Turbo har klädsel av nytt material med ännu högre kvalitet. Färgerna är där grönt, blått och rödbrunt.

Utökat bagageutrymme

Den ändring av bakre karossgolvet som gjorts för Sedanmodellen har även införts på EMS, 3-dörrars Turbo och samtliga 5-dörrars modeller. Det betyder att reservhjulet nu placerats under bagagerumsgolvet, liksom domkraft och verktyg. På så sätt ökas lastutrymmet och man kan utnyttja hela bredden mellan hjulbasen för last.

EMS- och Turbomodellerna har hittills haft en mindre och sportigare ratt än de övriga modellerna. 1981 års modeller har fått en ny ratt som har mindre diameter än den tidigare standardratten och något större än den lilla sportratten. Diametern är 390 mm och rattkransen har samma tjocklek som den tidigare sportratten, d v s 29 mm. Den nya ratten har fyra korta ekrar samt ett stort stötskydd som täcker en stor del av den undra halvcirkeln. De energiabsorberande egenskaperna har därmed förbättrats och sikten mot instrumenten är också förbättrad.

De yttre backspeglarna är av helt nytt utförande och båda är ställbara inifrån. Turbomodellen med 5-växlad eller automatisk låda har elektriskt inställbara speglar. De har också elektriskt reglerbara fönsterhissar på framdörrarna.

Exteriörförändringar — nya färger

Samtliga 900-modeller, med undantag av 3-dörrars GL, har nu längsgående sidolister i nytt bredare utförande. Listen är svart och en smal blank skena, anpassad till dekorlister i stötfångarna, löper nära underkanten av listen.

Listerna är 70 mm breda, placerade på samma sätt som på 1980 års modeller och klistrade för att undvika hål i karossen.

Turbomodellerna, som har svart dekor runt sidorutorna, har också svarta dörrhandtag.

Fyra nya exteriörfärger har namnen Indigoblå, Cirrusvit, Camébeige och Terracottaröd. Den förstnämnda är en metalliclack. Terracotta och Camé finns endast på GL och GLs. Turbomodellerna finns dessutom i Silvermetallic.

Utökat modellprogram

GL-modellen finns i 3- och 5-dörrars utförande. Den nya motorn har en effekt på 100 hk (73 kW) och växellådan är manuellt fyrväxlad. GLs finns i 4-dörrars Sedanutförande och som 5-dörrars Combi Coupé. Motoreffekten är 108 hk (79 kW) och båda GLs-modellerna har den nya uppdimensionerade automatväxellådan. 4-dörrarsmodellen finns också med 4-växlad manuell låda. Både GL och GLs kan erhållas med soltak.

EMS-modellen har som tidigare tre dörrar och motor med bränsleinsprutning. Effekten är 118 hk (87 kW) och växellådan är femväxlad. Soltak tillhör standardutrustningen.

GLE-modellen har den nya 4-dörrars Sedankarossen och samma 2-liters motor som EMS, dvs med bränsleinsprutning. Motoreffekten är 118 hk (87 kW) och nytt för året är att GLE har alternativt 5-växlad eller automatisk växellåda. Båda GLE-varianterna har servostyrning som standard. Soltak är standard på den 5-växlade varianten och finns som extrautrustning på automatmodellen. Instrumenteringen är kompletterad med varvräknare.

Den nya Turbomotorn ger en effekt på 145 hk (107 kW). Sedanmodellen med turbomotor finns med alternativt 4-, 5-växlad eller automatväxellåda. 3- och 5-dörrars Turbo har 5-växlad låda som standard men den sistnämnda finns även med automatlåda.

Samtliga Turbo, utom Sedanmodellen med 4-växlad växellåda, har servostyrning. Soltak är standard på 3-dörrars modellen. 4- och 5-dörrars kan levereras både med eller utan soltak, undantag endast Sedanmodellen med 4-växlad låda. 1981 års Turbo har också en frontspoiler med ny design. Den är målad i grå metallicfärg i samklang med bilens grill och hjulens centrumkapslar.

Samtliga Turbo-modeller har också TRX-däck och den typ av hjul som tidigare endast fanns på 5-dörrarsmodellen. Hjulen har fått nya centrumkapslar som lämnar hjulmuttrarna synliga.

1980-04 1981.jpg

Nytt på samtliga turbovarianter 1981: Metalliclackad frontspoiler!

1980-05 1981.jpg

En av nyheterna inne i coupén. Den nya, sportiga ratten som har mycket bra säkerhetsegenskaper

Nya varianter av 99:an, insprutningen tillbaka

Modellprogrammet för Saab 99 utökas nu med två varianter som har motorer med bränsleinsprutning. Dessa modeller har även i övrigt en exklusivare utrustning än grundmodellen, övriga nyheter gäller bl a inredning, ratt och backspeglar.

1981 års 99-modeller finns i tre varianter. GL-modellen har två dörrar och enförgasarmotor med en effekt på 100 hk (73 kW). GLi-modellen finns med två eller fyra dörrar och har en motor med bränsleinsprutning som ger en effekt på 118 hk (87 kW). Växellådan är i samtliga varianter manuellt fyrväxlad.

Fil:1980-06 99:an.jpg

Saab 99 GL 1981 har fått flera av ”storebrors” finesser, bl a ny ratt, nya stolar o s v

Inredning

Samtliga 99:or har klädsel av plyschmaterial. GL-modellen har det nya materialet som även återfinns i 900 GL. GLi-modellema har samma typ av plysch som tidigare funnits i GLE-modellema. Inredningsfärgerna är blått och brunt för GL-modellen och grönt, rött och blått för GLi. I samband med den nya klädseln får GL-modellen också samma stolar och baksäte som 900-modellerna med bl a ändrade stolskenor, stolinfattningar och liggsitsbeslag. Baksätets sitt- och rygg- i dynor har resårhus av Dux-typ, dvs med ett stort antal trådspiraler. Därigenom blir dynorna tunnare, samtidigt som komforten förbättras. Halvkombimöjligheterna är lättare att utnyttja genom att fällningen av dyna och ryggstöd har förenklats.

Ny ratt och inifrån ställbara backspeglar

Den nya ratten på 900-modellerna återfinns även i 99-modellerna. Den har mindre diameter än tidigare och fyra korta ekrar. Ett stort stötskydd täcker en stor del av rattens undre halva och de energiupptagande egenskaperna har förbättrats. De yttre speglarna är ställbara inifrån kupén. GLi-modéllen har elektriskt inställbara speglar.

Nya exteriörfärger

Nya exteriörfärger på GL-modellen är Cirrusvit, Camébeige, Terracottaröd och Indigoblå metallic. GLi-modellen finns i ljusblå metallick samt i Cirrusvit.

Exklusiv utrustning

GLi har en exklusivare utrustning än GL-modellen. Samtliga rutor är av tonat glas och de vita bilarna har svarta lister kring rutorna, svarta dörrhandtag samt svart dekor vid luftutsläppen. GLi har också blanka dekorringar på hjulen.

Modellprogram 1981

Motor Transmission

Antal effekt DIN M = manuell PS = servosiyming Modell dörrar DIN hk kW A = automat SR = soltak Saab 99 GL 2 100 73 M, 4-växlad — Saab 99 GLL 2 el 4 118 87 M, 4-växlad — Saab 900 GL 3 100 73 M, 4-växlad SR extra S 100 73 M, 4-växlad SR extra Saab 900 GLs 4 108 79 M, 4-växlad SR extra 4 el 5 108 79 A, 3-stegs SR extra Saab 900 EMS 3 118 87 M, 5-växlad SR standard Saab 900 GLE 4 118 87 M, 5-växlad PS, SR standard 118 87 A, 3-stegs PS standard, SR extra Saab 900 Turbo 3 145) 107 M, 5-växlad PS, SR standard 4 145 107 M, 4-växlad — 4 145. 107 A, 3-stegs PS standard, SR extra 4 el 5 145 107 M, 5-växlad PS standard, SR extra 5 145 107 A, 3-stegs PS, SR standard