2017-05-04 Ost-, F7- och glassresa

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 4 februari 2021 kl. 18.44 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Torsdagen den 4 maj samlades 49 Saabveteraner för en kort resa i ”österled” till Sivans Ost, F7 Gårds- och flottiljmuséum, samt Mäjens Glass.

Ingemar Enström kom i god tid innan avfärd mot Sivans Ost som ligger strax utanför St. Levene närmare bestämt vid Oljeberget i Baljerud.

Sivans ost Sivans dotter Sofia tog emot oss och hälsade oss välkomna. Hon berättade om dagens verksamhet och om hur hon, som utbildad bagare och konditor, hamnade i denna verksamhet med ostlagring och försäljning. Med positiv inlevelse presenterade hon det som vi skulle få smaka på. Sju olika ostar, två marmelader, två sorters mjukt bröd, tre sorters hårt bröd och till sist kaffe och kaka.

När vi ätit ostarna kom Sivan och berättade om sitt liv med ostar. Hela Sivans liv har präglats av ost, och inte bara hennes. Yrket har gått i arv till kvinnorna i släkten sedan 1875.

Hennes berättelse kan inte ges någon rättvisa om hon inte berättar själv, skrattsalvorna ekade i rummet när hon berättade om sina dråpliga situationer.

Sivan föddes 1939 och fick två yngre systrar, alla fick enligt Sivan ko-namn. Sivan, Sickan och Gullan. Redan som nyfödd fick hon följa sin mamma till torget men fick då ligga i en trälåda med halm och ett fårskinn. När hon lärt sig att räkna till tjugo fick hon vara med och sälja ägg som på den tiden såldes i tjog. Från 12- 13 årsåldern fick hon hjälpa sin mamma med att sälja ost och 1974 fick hon ta över osthandeln efter sin mamma.

Parollen som Sivan lever efter är ”Ä dä inte gött kan dä lika gärna kvetta”, ost och annat gott skall man njuta av i livet. Ostgaraget på Varaslätten är ett himmelrike för alla ostälskare och uppskattas av såväl krögare som politiker.

Sivan har mottagit flera utmärkelser för sina unika kunskaper om att lagra ost och har fått priset som ”Årets eldsjäl” 2016.

Efter att ”några” av resenärerna handlat en del ost att ta med hem fortsatte resan mot Såtenäs och F7 med sitt Gårds- och flottiljmuséum.

F7 Gårds- och flottiljmuséum Vid Flygflottiljens port togs vi emot av Muséeintendenten Ove Larsson som tog oss med på en rundtur inne på flottiljen där han beskrev verksamheten och berättade om vilka byggnader som fanns och vad de användes till.

Vid rundturens slut stannade vi utanför muséet där det står tre flygplan uppställda, en J32 Lansen, en JA38 Viggen och en JAS39 Gripen. Innan vi gick in i muséet delades vi in i två grupper, den ena guidades av Museiintendenten och den andra av den förre Saabaren Göran Theander. Efter halva tiden bytte de båda guiderna grupper med varandra.

Gårds- och flottiljmuseet ligger i den gamla biografsalongen Gyllene Vingen och intill låg tidigare ett bageri. Detta hus är nu rivet och bageriet flyttat men bigrafens namn har givit namn till dagens Vingbröd.

Museet visar en förvandling av ett stort gods med herrgård till en flygflottilj. Fram till 1940 var Såtenäs en herrgård med lantbruksskola, tegelbruk och en egen hamn.

Det finns gamla lämningar som visar att det redan långt tidigare funnits folk på Såtenäs så tidigt som under stenåldern. Man vet att det sedan 1700-talet funnits en herrgård med ett antal bebodda torp. Här fanns också egen järnväg till hamnen, stuteri och ett mejeri.

F7 Kungliga Skaraborgs flygflottilj började som en bombflottilj 1940. Under årens lopp har uppgifterna förändrats och är i dag en flottilj som har JAS39 Gripen men är också hemmabas för Sveriges Herkulesflygplan. Muséet skildrar flygvapnets utveckling i Sverige och man har modeller av alla flygplanstyper som funnits på flottiljen. Här finns också några motorer, flygutrustningar, en simulator och en mängd fotografier.

Mäjens Glass Efter F7 återstod ett besök på Mäjens Glassgård i Håle bara några kilometer från flygflottiljen. Här mottogs vi av Mäjen med personal och bjöds på smörgås och kaffe som sedan avslutades med två kulor glass.

Mäjen kom själv och berättade om verksamheten och hur namnet kommit till. När hon var liten kunde hon inte uttala sitt namn som är Märit utan det blev Mäjen och det namnet fick plockas fram när verksamheten startade. Hon berättade att man enbart använder naturliga ingredienser och att allt skall vara närproducerat. All mjölk och grädde som används i produktionen tas från Gärdhems mejeri i Trollhättan som i sin tur får mjölken från granngårdarna i Flakeberg.

Vid tillverkning av glass går det åt mycket ägg och man har också en egen hönsgård. Men man gör inte enbart glass utan bakar också maränger med samma ”röda tråd” som glassen, dvs. marängerna innehåller enbart äggvita och socker, inga andra tillsatser.

Många i vår grupp handlade ägg, maränger och Mäjen-bakade skorpor innan besöket var helt avslutat och vi åter äntrade bussen för återfärd till Trollhättan och Saabmuséet.


                                     Noterat av Uno Dahl

                                        Foto    Uno Dahl