Till minne av Per Gillbrand
Till minne av Per Gillbrand
Motoringenjören och Teknologie Hedersdoktorn Per Gillbrand avled den 30 november 2016 i en ålder av 82 år. Per föddes i Tidaholm den 23 mars 1934. Han var välkänd i bilkretsar över hela världen. Närmast sörjande är hustrun Inga och barnen Peter och Ebba med familjer.
Vi hade båda förmånen att lära känna och arbeta nära Pelle redan på Volvo-tiden i slutet av 1950-talet/början av 1960-talet, och sedan under hela hans karriär på Saab. Från första stund kände vi att det var något alldeles speciellt med den här grabben från Tidaholm.
De första grunderna i motorteknik fick han lära av sin far, Färghandlaren Evald Gillbrand. Då kunde det låta så här: ”Du förstår Per, om du har bensin framme i förgasarn, kompression och gnista på stiftet och han inte startar - då är det nåt fel……”. Klockren västgötalogik. Dessa tre huvudparametrar för en förbränningsmotor - bränsleluftblandning, kompressionsförhållande och tändinställning kom Per senare i livet att vidareutveckla till näst intill fulländning.
Pers yrkesbana var ganska given. Efter maskiningenjörsexamen vid Tekniska Gymnasiet i Göteborg fick han 1955 anställning på Volvo Pentaverken i Skövde som motortestingenjör. Där blev hans talang snabbt upptäckt och han blev en i teamet som utvecklade Volvos berömda B18-motor med 5-lagrad vevaxel, som kom att sitta i PV544, Duett, Amazon och P1800. I samband med detta flyttade han till Volvos Utvecklingslaboratorium i Göteborg.
1964 värvades han till Saab i Trollhättan för att medverka vid Saabs övergång från 2-takt till 4-taktsmotorer. Detta resulterade i introduktionen av Fords V4-motor i Saab 95 och 96. Utprovningen och anpassningen till Saab-bilen gjorde Per på egen hand under några månader, bosatt med sin familj vid Gardasjön i Italien. Nästa uppgift blev utvecklingen av Triumph-motorn i Saab 99. Detta arbete gjordes tillsammans med Ricardo och Triumph i England.
Efter sammanslagningen av Saab och Scania 1969 flyttades Saab:s motor-utveckling till Södertälje, där Per blev chef för motorlaboratoriet. Triumph-motorn vidareutvecklades till en egen Saab-motor som kom att tillverkas i Södertälje. Denna motor har alltsedan dess i olika versioner varit den dominerande motortypen i Saabs bilmodeller från Saab 99 till Saab 9-5.
Per tämjde turbon och fick smeknamnet ”Turbo-Pelle”. Med hjälp av en bypass-ventil (wastegate) lyckades han utveckla turbo-överladdning så att den blev användbar i vanliga standardbilar. Med wastegaten var det möjligt att använda ett litet turboaggregat med snabb respons som gav högt vridmoment vid lägre varvtal och sedan bypassa avgasmängden vid högre varvtal för att få rätt anpassning av toppeffekten. Saab var först ut med detta 1977 och det blev en försäljningssuccé direkt från start. Idag har alla biltillverkare turbo på en stor del av sitt modellprogram.
Tillsammans med kollegan Bengt Gadefeldt på Scania fick Per 1988 mottaga utmärkelsen Kungliga Ingenjörsvetenskaps-akademiens Guldmedalj för utvecklingen av turbotekniken.
1992 blev Per Gillbrand utnämnd till Teknologie Hedersdoktor vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.
Efter turbosuccén fortsatte utvecklingen med en rad innovationer som bär Pers signum.
APC-systemet, 16-ventilmotorn, Trionic….. you name it. Även en rad innovationer som av olika skäl inte kom längre än till experimentstadiet.
Vi minns när han i mitten av 80-talet förklarade att kolvmotorn hade en stor ännu outnyttjad potential bl.a. genom den exakthet i styrning av förbränningsförloppet som elektroniken möjliggjorde. Per insåg tidigt att kraven på lägre förbrukning och minskade utsläpp krävde downsizing, dvs lägre cylindervolym. För att då kunna bibehålla hög effekt och vridmoment behövde man kunna variera kompressionsförhållandet efter motorbelastningen. I slutet av 90-talet byggde Per en sådan motor med elektronikstyrd variabel kompression, Saabs SVC-motor. En 1.6 liters motor med imponerande 225 hk och 25% lägre förbrukning än en konventionell motor med motsvarande prestanda. Den finns i körbara prototyper varav två i provbilar. SVC-motorn presenterades på Geneve Bilsalong år 2000.
V4-motorn blev Saabs räddning på 1960-talet. Turbomotorn spelade en liknande roll på 1970-talet. SVC-motorn hade kunnat få en motsvarande hjälteroll på 2000-talet. Så blev dock inte fallet. GM vågade inte/ville inte satsa på den lovande framtidstekniken. Not invented here - igen? Idag, 16 år efter Pers presentation för bilvärlden, har bl.a. Nissan, Infiniti och Porsche långt framskridna projektmed denna teknik.
Mycket imponerande är det hobbyarbete som Per påbörjade under sitt yrkesliv och som han fortsatte med som pensionär. Han ville förstå exakt hur konstruktörerna av historiens berömda motorkonstruktioner hade tänkt.”Om du ser framåt utan att titta bakåt – då får du se upp” brukade han säga. Och han nöjde sig inte med att förstå detta teoretiskt utan som den teoretiker/praktiker han var gjorde han egentillverkade körbara modeller av dessa motorer i sin verkstad hemma i källaren i Mariefred. Detta blev med åren mer än ett 40-tal som han rest land och rike runt med och hållit uppskattade föredrag på tekniska högskolor och universitet, för veteranbilklubbar etc.
Per har tillverkat en imponerande samling körbara modellmotorer som beskriver historisk motorutveckling fram till våra dagar.
(Klicka på bilden för att förstora den.)
Per har tillverkat en imponerande samling körbara modellmotorer som beskriver historisk motorutveckling fram till våra dagar.
(Klicka på bilden för att förstora den.)
Hans ”avskedsföreställning” med dessa modell-motorer den 9 november 2014 i Berwaldhallen i Stockholm var en Grande Finale på detta. Berwaldhallen var utsåld, 1000 åhörare. Vi såg den äkta glädjen i Pers ögon då han hälsade busslasten med 50 gamla kolleger och vänner från Trollhättan välkomna.Frågan är om inte nytt decibelrekord sattes i Berwaldhallen då hans 12-cylindriga 22-liters Rolls-Royce Merlin motor (i full skala) startades som finalnummer. Stående ovationer med applåder som aldrig ville ta slut hyllade detta motorgeni efter föreställningen.
Per Gillbrand var en rättfram, rättrådig och förtroendeskapande person med glimten i ögat, alltid med nya ideer och projekt i huvudet. Den som vann hans respekt och förtroende hade en trogen vän och kollega. Med sitt enkla och opretentiösa uppträdande undrar vi om han var fullt medveten om sin storhet – kanske inte vi heller i vardagens slit? Han var ju en av oss. Mannen som ibland presenterade sig som bilmekaniker blev Teknologie Hedersdoktor och fick guldmedalj för sina innovationer.
Vi saknar och sörjer vår gode vän och kollega under mer än 50 år. Motorgeniet Per Gillbrand.
För arbetskamrater och vänner vid Saab i Trollhättan 2016 12 28
Olle Granlund
Arne Höglund.