Till minne av Karl-Erik Hermansson
Några korta minnesord om Karl-Erik Hermansson
Karl-Erik Hermansson avled den 17 februari i år (2016). Begravningsgudstjänsten ägde rum i Främmestad kyrka den 18 mars(2016).
Det var i Främmestad Karl-Erik växte upp, det var där föräldrahemmet låg och det behöll han länge, parallellt med villan i Trollhättan.
Karl-Erik började på Saab i tidigt sextiotal, 1962 tror jag det var. På leveransavdelningen som bland annat ansvarade för hur de nytillverkade bilarna skulle parkeras i leveranshagen. ”På lagret ställs bilarna upp i ett ’fiskbensmönster’, ett fiffigt system som leveransavdelningen utvecklat - varje bil kan lämnas och hämtas utan att man behöver flytta på någon annan bil.”
Det var Karl-Erik som utvecklat systemet. Han hade tänkt skriva om det, berättade han för Saabveteranernas arkivgrupp på museet, där han var med.
Karl-Erik blev senare chef för Saabs egen fotostudio, först inne på fabriksområdet, i Magasin 6, men från 1985 i fotoateljén i Vänersborg. ”Hemlighuset” som det kallades i lokalpressen sedan en nyfiken reporter undrat vad det var Saab höll på med bakom stängda dörrar. För det var ju så det var, fotograferingarna handlade alltid om nästa årsmodell och även om det ibland inte var så stora ändringar så var det i alla fall hemligt, fram till pressvisningen.
Men Karl-Erik och gänget i fotostudion var mästare på att fixa allt som ibland nästan verkade omöjligt. Att få fram rätt material eller tillmötesgå reklambyråernas ibland vilda idéer. Som att en röd bil istället skulle vara silver. ”Vi fixar det”, sa Karl-Erik, ”vi lackar om den”.
Ibland var han med själv också, som fotomodell i broschyrerna.
Karl-Erik kom sedan till museet. Som något av ”administrativ chef” och den som höll ordning på papperen. ”Han blev en mentor för mig”, berättar Peter Bäckström.
Karl-Erik gillade gamla traktorer också. Eftersom jag, förutom mitt jobb på Saab och Saab-museet, var (och är) redaktör för Motorhistoriska Sällskapets klubbtidning, tyckte han vi skulle göra ett specialnummer om traktorer. Svensk traktorhistoria, från 1946 till 1969, i Motorhistoriskt Magasin nr 5/2000 - det blev ett mycket uppskattat temanummer.
Tack, Karl-Erik för alla goda minnen. Per-Börje Elg Saabveteran, tidigare ’Manager Sales Literature’