Öppet hus när Erik fyllde 60

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 25 mars 2023 kl. 15.11 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1980-03-05

Den 5 mars fyllde Erik Carlsson "På taket" 60. Trots att Erik tagit ett rejält kliv in i seniorgänget har han haft förmågan att behålla glansen kring sitt namn. Beteckningen legendarisk är i sanning ingen överdrift.

60-årsdagen firade Erik i hemstaden Trollhättan. Var annars; Det var ju här sagan började under tidigt 50-tal. 1955 vann han Rikspokalen med en Saab V2 och sedan följde rader av uppmärksammade segrar: bl a i Monte Carlo-rallyt två år i rad och 1960 och brittiska RAC rallyt tre år i följd, för att nämna triumferna som givit störst eko i den tävlingsintresserade världen.

Högtidsdagen firades med öppet hus i Saabs bilmuseum. Hit kom långa rader av välkända gratulanter: Prins Bertil, Saab Scanias ledning med Sten Gustafsson, Georg Karnsund ooh Jan-Erik Larsson i spetsen. Och naturligtvis många av Eriks gamla tävlingskompisar och kollegor i rallyvärlden: Åke "Bryggarn" Andersson, Tom Trana, Gunnar Palm och hustru Pats tävlingskompis Elisabeth Nvström, som känt Erik så länge hon kan minnas. På plats var också Saabs tävlingsledare från tiden det begav sig, Bo Hellberg och Bo Swaner.

I dag bor Erik Carlsson med sin familj i England, strax norr om London, men inte har han slagit sig till ro. Han kuskar jorden runt som välkänd PR-man för det bilmärke han kört under hela sin tävlingskarriär. Nog kan han med rätta göra anspråk på titeln, Mr. Saab.

Text: Gert Peterson Foto: Stig Hedström