1000 meter Saabhistoria

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 9 oktober 2022 kl. 20.12 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

2001-08-23

2001-03.jpg

Saabfamiljen anno 1959 på utflykt i nya bilen

1000 meter Saabhistoria

Ert besök i Saabs historiska arkiv för oss tillbaka bli en annan tid. Det var den tiden då pappa alltid körde bilen, gärna rökande pipa. Mamma satt bredvid, glad och förväntansfull och barnen rumlade runt i baksätet.

Dåtidens bil framställdes inte främst som ett transportmedel. Bilen marknadsfördes mer som en familjetillgång för semester och upplevelser och som man med fördel kunde övernatta i.

Saabs museum känner väl de flesta till. Men att det i samma lokaler även finns ett mycket omfattande historiskt arkiv är kanske en nyhet för många.

Eldsjäl

Saabarkivet ligger i en nybyggd del av Saabmuseet, på Innovatumområdet, där det samsas med över hundra gamla hedervärda Saab-bilar.

Per-Börje Elg är eldsjälen som varit med från början. 1998 då han kom till museet låg allt material nedpackat i 500 flyttlådor. Tidigare fanns Saabs arkivmaterial spritt på olika reklambyråer och hos andra leverantörer. Merparten kommer från reklamarkivet i Nyköping, där tidigare marknadsavdelningen låg. Bara att packa upp och placera innehållet var ett stort jobb. I det nya rullarkivet finns 10 000 hyllmeter Saabhistoria samlad. Där finns dokumenterat större delen av det som skrivits om Saab sedan starten 1947.

Nostalgitripp

Här kan varje Saabentusiast få sitt lystmäte och återuppleva farfars Saab, årsmodell -50, både på foto och genom att bläddra i instruktionsboken. Arkivet innehåller bilder på varje årsmodell och bil, där man även kan se detaljer från inredning och motor. Vi börjar vår rundvandring i arkivets nostalgihörna, dricker en kopp kaffe och tittar på gamla videofilmer från Saabs historia. Intill står en kopia av en autentisk Shellmack från 50-talet. Här finns även rallypriser, pokaler och utmärkelser av olika slag och ett referensbibliotek är under uppbyggnad.

En Saabveteran

I receptionen hänger en originalteckning av framtidens bil, ritad redan 1936 av Sixten Sason, skapare av Ursaaben. -Det är påfallande hur avancerade hans visioner var, konstaterar Per-Börje Elg.

Vi går vidare in i arkivets allra heligaste där vi slussas runt av Per-Börje. Han har ägnat större delen av sina yrkesverksamma år åt Saab. Redan efter skolan började han hos Saabhandlarn i Västerås. Efter en karriär inom reklambranschen återvände han till Saab 1980, där han så småningom blev ansvarig för Saabs film- och broschyrproduktion.

Efterfrågade är bilder och fakta om gamla bilmodeller och rallybilar. Under sommaren har Per-Börje haft besök av medlemmar från Saabklubbar både i Sverige och i USA, som letat efter material till sina klubbtidningar. Men här finns mycket annat att hämta. Som till exempel press- och reklambilder, en stor bilbroschyrsamling, instruktionsböcker på olika språk, kundtidningar och verkstadshandböcker.

-Letar du efter ett speciellt Saab-emblem från svunna tider så hittar du det här i arkivet. Likaså designmodeller av bilar. Vissa blev tillverkade, andra inte, som tur var, tillägger Per-Börje Elg.

Tryckta ordet kvar

För att demonstrera Saabs strålkastartorkare finns här en sprayburk från 70-talet med smuts som sprayades på lyktglasen för att visa torkarnas effektivitet. Det gällde att hitta kreativa säljmetoder. Vad återfinner vi i arkivet om 50 år, har den digitala världen tagit överhanden?

-Nej, det tryckta ordet kommer allt att stå sig och pappersarkiven finnas kvar, tror Per-Börje Elg.

Harriet Erlandsson Trollhättan