1947 Pressarna kunde slutat på älvbotten

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 10 april 2023 kl. 16.45 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Medan den allra första bilen byggdes för hand borta i Linköping 1946 började man förbereda övergången från flygplan till bilar på fabriken i Trollhättan.

Tre stora pressar som behövdes beställdes redan 1946, från Chicago. De anlände till Trollhättan hösten 1947 och bärgades med ett nödrop in i fabriken. Pressarna var stora och tunga, tyngst var kronan till den största pressen - 70 ton. Från Göteborgs hamn drogs godset på pråm upp till den flygplansslip som Saab hade nere vid älvkanten. Men det var en dramatisk resa. Pråmen kom i rullning och allt var nära att kantra. För att motverka svängningarna fick besättningen ombord på pråmen bära en tung bjälke från ena sidan pråmen till den andra.

"Våta fötter"

Väl framme låg slipen högre än pråmen och då blev det riktigt dramatiskt. För att sänka pråmen pumpade man nämligen in vatten, vilket fick pråmen att kränga. En svetsare ombord märkte att han blev våt om fötterna när vattnet rann in över pråmens reling på utsidan. Han sprang i land och fick stopp på pumpen. Sedan skiftades slangarna och pråmen började länspumpas i stället tills nivån blev den rätta och pressarna kunde dras i land.

Det var mycket nära att 70-tonaren hamnat på älvens botten istället för inne på Saab.

"Domkrafter"

Med hjälp av "stridsvagnen", en ombyggd traktor, drogs delarna till pressen över rullar från älven in i fabriken. Och där tog nästa problem vid - att få 70-tons kronan på plats på toppen av pressen.

Några kranar som klarade den tyngden fanns inte på 40-talet, så presskronan fick mödosamt lyftas på plats med hjälp av fyra domkrafter och träbalkar.

"Livsfarligt"

Bit för bit pumpades kronan upp så att träbalkarna fick plats under, sedan flyttades domkrafterna upp på det nya varvet av träbalkar för en ny omgång. Fem meter upp lyftes den innan den sakta drogs i sidled på plats ovanpå pressens sidstycken.

Lyftningen var livsfarlig och i dag nästan otänkbar. Ett riktigt otäckt intermezzo inträffade också när en av presskronorna skulle monteras:

I slutskedet kom en domkraft i otakt med övriga tre och det blev en sättning i pallningen. Dessbättre rasade inte hela pallningen, och därmed inte heller kronan. Men en man tvingades hoppa ner från högen av träbalkarna och skadade sig i benet när han landade på det hårda fabriksgolvet.

1947-121.jpg

Hösten 1947 drogs de stora pressarna från Chicago på pråmar uppför Göta älv. Väl framme vid Saab var det på håret att de gled av pråmen och ut i älven ...

1947-122.jpg

Det fanns inga kranar som kunde lyfta dom tunga delarna till pressen. I stället fick de lyftas på plats, bit for bit, med hjälp av domkrafter och träbalkar.