1986 - 16 500 besökte Saabs bilmuseum i Trollhättan under sommaren

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1986-08-22

— Vi har haft ca 16 500 besökare under de tio sommarveckor museet dagligen hållits öppet för allmänheten. Besökarna kommer från hela världen. Det berättar Ulla Emanulesson och Monica Andersson, två skolungdomar som har jobbat på Saabs bilmuseum i Trollhättan i sommar.

Besökarströmmen nådde sin kulmen under Fallens dagarveckan då 5 500 personer kom för att titta på Saabs veteranbilar, rallybilar och för att se på filmer. Ett speciellt dragplåster under Fallens dagar på museet var Saabs senaste framtidsstudie, experimentbilen EV-1 som fick en del bilentusiaster att komma tillbaka till museet flera gånger.

Vid fallen ställde Saab ut både gamla och nya bilar, bl a Saab 900 Cabriolet som väckte stort intresse.

Besökare från när och fjärran Saabs bilmuseum är en av Trollhättans populäraste sevärdheter som saabanställda och trollhättebor gärna visar för sina gäster från andra orter. Dit hittar även turister som besöker Trollhättan. Men det finns även många som kommer till Trollhättan just för att besöka företagets bilmuseum. Framför allt är det Saabägare som vill komma och se hur bilmärket har utvecklats under åren.

— Vi har haft besökare i stort sett från hela världen, berättar Ulla och Monica. De flesta utländska gästerna kommer från våra nordiska grannländer, från Tyskland, Storbritannien, Belgien och Holland men i sommar har vi även haft många amerikanare och japaner.

Presentartiklar Nyheten i år för bilmuseet, som för övrigt hölls sommaröppet för tredje året i rad, är försäljning av presentartiklar. Sortimentet omfattar än så länge bara sex olika artiklar men kommer att ökas i framtiden.

— Vi säljer bl a en nyutkommen bok, ”Saab-museets Bilar”. Boken är tryckt i färg och i den presenteras alla Saab-museets bilar från ”Ur-Saaben” till dagens Saab 9000 och framtidsstudien Saab 900 Turbo EV-1. Boken kostar 30 kr, berättar Ulla och Monica. I museet säljs även glastroll, kepsar, nyckelringar, plastbilar och Saabnålar.

1986-01 museum.jpg

Två aerodynamiska skapelser som representerar Saabs historia och framtid! Sida vid sida med "Ur-Saaben" visades vår senaste framtidsstudie Saab 900 Turbo 16 EV-1 i Saab-museet under Fallens dagar i sommar

1986-02 museum.jpg

Saab 900 Turbo 16 Cabriolet vid fallen fick många Fallens dagar-besökare att hoppas på tipsvinst eller lottomiljoner för att kunna bli ägare till denna drömbil

1986-03 museum.jpg

— Ett roligt sommarjobb som ger både språkträning och kontakt med många intressanta människor. Det tycker Ulla Emanuelsson, t h, och Monica Andersson som har sommarjobbat som guider vid Saabs bilmuseum i Trollhättan.(I bilden saknas Klas Anderlind och Camilla Kullander som också har sommararbetat i museet)