2013-10-10 Höstmöte med underhållning av Peter Hilton

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 2 februari 2022 kl. 21.48 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Medan föreningens eminenta veteranorkester underhöll oss med musik och sång samlades ett 90-tal medlemmar till de dukade borden.

Ordförande Ove Gregart hälsade alla välkomna och gav oss lite föreningsinformation.

Så dök Peter Hilton upp på scenen. Klädd som på Nisses växter i Uddevalla började han berätta om sina idéer om trädgård.
Gräsmatta tyckte han var det värsta man kunde ha. Bara arbete! På hösten slutar gräset växa men det gör inte mossan! Men om man ändå envisades med gräs skulle man helst använda robotgräsklippare som klipper ofta och gör gräsklippet till bra gödning.
Hans grundidé med trädgården är att den skall bestå av olika rum, som gör att man inte ser allt på en gång utan att det blir överraskningar här och där. Växterna, typ buskar, bör väljas med hänsyn till mer än blomprakten. Form och tid för blomningen är viktig så att inte allt blommar på samma gång och sen återstår bara risiga pinnar.
Givetvis är det viktigt att ta hänsyn till väderstreck och sol och skugga.

När man planterar träd skall man ta till ordentliga gropar så att rötterna kan breda ut sig naturligt och jorden man fyller gropen med skall vara av god kvalité för att trädet skall växa bra. Vattning av träd bör göras där de fina rötterna befinner sig och det är under grenarnas ytterspetsar. Det är även där gödning skall placeras. Två träd som är fina är Sorbus Ullung, från ön Ullung-Do utanför Korea och Stewartia pseudocamelia.
Ytterkrukor som man planterar blomsterarrangemang i ute bör ha dränering eller plats för överskottsvatten så att växterna inte drunknar i för mycket vatten.

Efter detta intressanta föredrag svarade Peter på några frågor och avtackades med applåder och en gåva.

Nästa programpunkt var gemensam måltid bestående av plommonspäckad fläskkarré, haricots verts, kokt potatis, sallad. Måltiden avslutades med kaffe och pannacotta.

Som sista programpunkt genomfördes en spännande lottdragning som gjorde ett antal medlemmar med tur mera lyckliga än andra.

Noterat av Göran Jönsson, sekr.
OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

Foto Olle Johansson