2013-1024 ”När kriget kom till Sverige”

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 30 januari 2022 kl. 23.05 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med '==Föredrag av Jan-Olof Nilsson om en störtad flygplansbesättning i slutet av kriget.== '''Jan-Olof är från Falkenberg och är författare och föredragshållare.''' Fö...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Föredrag av Jan-Olof Nilsson om en störtad flygplansbesättning i slutet av kriget.

Jan-Olof är från Falkenberg och är författare och föredragshållare.

För att vi skulle komma i rätt tidsstämning visade han upp en paket med surrogatkaffe och ett fodral med ransoneringskuponger. På detta sätt hamnade vi i andra världskrigets tid. Han hade även med lite sceneri i form av en gammal 40-tals radioapparat och hade satt upp en manuskripthållare, av bakstycket, ovanpå med en läslampa. Visningen av diabilder avbröts ibland med att han läste upp något gammalt brev, som stod på hållaren belyst av den lilla lampan, och även nyhetsutsändningar om att andra världskriget brutit ut, skön 4O-tals musik och slutligen också nyheten att Hitler var död och att det blivit fred.

Föredraget handlade om ett flygplanshaveri den 17 januari 1944, vid gården Hällerup i närheten av Falkenberg.

Jan-Olof blev intresserad av detta då hans pappa berättade om denna händelse som inträffade i pappans ungdom under kriget.
Han har intervjuat 100–tals personer om denna händelse och hållit på i ca 20 år för att till slut få underlag till boken ”Lucky Strike”.

Historien börjar i amerikanska västern där det var dåliga tider för arbetarungdomen. Många anmäler sig till US Airforce både för pengarnas och spänningens skull. Efter utbildning i USA transporterades många av dem med båt till Liverpool i England. Därefter tåg över landet till östra sidan där det låg många flygbaser. Historiens 10 pojkar, 17 till 20 år, hamnar i en by med 200 invånare och 4000 soldater och med ett ständigt oväsen av flygplan.

De flyger ett bombplan, en B24-H Liberator. De är två piloter och åtta skyttar. Deras uppgift bland de över 600 planen som flyger, den 17:e, i dagsljus till Hamburg, är att bomba en kemisk fabrik. De klarar sig undan luftvärnselden länge, medan andra störtar, och släpper sina bomber på rätt ställe. Till slut blir de träffade men störtar inte. De flyger norrut, tappar orienteringen och motorerna dör en efter en.
När de till slut hankar fram på sista hostande motorn, ropar kaptenen ”hoppa”, lyckas åtta hoppa men två kommer inte loss. Fallskärmarna singlar ner lite här och där. Otroligt nog störtar inte planet utan landar av sig själv i den djupa snön vid gården Hällerup. De två ombord klarar sig med bara små skador. Hemvärnet och befolkningen tar hand om de flesta men piloten, Roger Hicks, gömmer sig och vet inte i vilket land han har landat. Han gömmer sig i ett torrdass, hittar en tidning där han kan läsa ”Gunder Hägg”. Honom känner han till och förstår att han kommit till Sverige. Han ger sig till hemvärnet.
Flygarna får bo på Grand Hotell i Falkenberg och blir väl omhändertagna. De har gott om pengar, 2000kr/mån och kan leva flott. De köper vad de vill och pratar som filmstjärnor och flickorna blir förtjusta. Många flygare blir älskade men en del tycktes vara lite väl kaxiga i sina stiliga uniformer och flygarjackor.
Flera skadade plan kommer, några klarar sig och till slut finns ca 1300 amerikanska flygare i Sverige. Många internerades i Dalarna medan andra hamnade i städer och orter som Malmö, Stockholm, Mullsjö, Grästorp, Lidköping, Loka Brunn, Gränna och Västerås.
Kriget tar slut. Flygarna åker hem. Några flyger hem reparerade plan. Efter sig lämnar de en massa utrustning. En bonde får en overall som han använder i 30 år. Delar av flygmaskinerna används till allehanda ting. En trissa till en bomblucka passar bra till en gödsellucka. Några barn föds. Flickor blir övergivna och många vänskapsband bryts.zbr> På 1990-talet börjar Jan-Olof rota i historien. Han får kontakt med och besöker några av besättningen i USA. 1995 kommer några flygare till sin gamla bas i England. De kommer även hem till Jan-Olof i Sverige. Piloten kommer också och besöker gården där de landat och har med sig tidningen som ”räddade” honom. Gårdens ägare berättar att hon som 7-åring på skolavslutningen i juni 1945 hade en klänning av fallskärmssiden. Jan-Olof fick höra berättelser om hur några av de faderlösa barnen till slut hittade sina pappor på ålderns höst.
Jan-Olof berättade fängslande så man blev lätt tårögd av att alla tio lyckades överleva och klarat sig till hög ålder. Historien om den störtade B:24:an i Hällerup och dess besättning är bara en av många i Jan-Olof Nilssons bok Lucky Strike, som nyligen utnämndes till Sveriges Bästa Flygbok år 2013.


(Källor: anteckningar och lite ut SFF’s hemsida)
Se även Jan-Olofs hemsida www.historieresan.se
En annan Liberator-historia kan du läsa om i boken ”Obruten” av Laura Hillenbrand.

Noterat av Göran Jönsson, sekr.


OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !



Foto Göran Jönsson