2014-11-09 Föredrag om förbränningsmotorer av Per Gillbrand i Berwaldhallen

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tidigt på morgonen, vid 07, på Fars dag, for 50 Saabveteraner med Enströms buss från Saabmuseet till Berwaldhallen i Stockholm.

Vi for dit för att höra på ett slutföredrag om motorer av Per Gillbrand och se honom visa upp sina modellmotorer. Dessa har han byggt i skala ca 1:8, för att visa hur de riktiga fungerar. Han har gjort dessa dels av eget intresse och även som undervisningsmaterial.

Vi gjorde ett fikastopp norr om Arboga och var i Stockholm vid 13-tiden. Under resan, där vi såg solen gå upp över en lätt dimmig slätt, visade Peter Bäckström ett flertal intressanta rallyfilmer. Kent Johansson berättade om sitt deltagande i RAC-rallyt 1974-75.

Bussen stannade vid entrén till Berwaldhallen och chauffören bjöd på bussfika där.
Lite mingel inne i foajén och så bänkade vi oss. Klockan 14 började föredraget. En vän till Per, Kenneth Olausson, presenterade det hela genom att säga att det började som ett skämt när de diskuterade ett värdigt slut på Pers uppvisningar. Det blev till slut OK från Sveriges Radio och nu satt vi alltså här! 1100 intresserade hade kommit.

Så började Per berätta och framför honom på scenen stod alla hans modellmotorer uppradade på bord. En kamera var uppsatt framför honom som visade närbild på det podie där han grejade med motorerna. Bilden visades på en stor bildskärm som hängde ner från det höga taket. Jättefint gjort.

Motorutvecklingen började för längesen när man upptäckte att ett arbete kunde utföras genom att en gas kunde utvidga sig i ett slutet rum och därmed kunde flytta något.

Han nämnde om t ex:

  • 1776 uppfann Volta en gnisttändning som gjorde att en gas kunde antändas i ett slutet rum.
  • 1867 Serietillverkades en motor av Otto-Langen.
  • Brayton uppfann en typ av internförbränning som är grunden till gasturbinmotorn.
  • Selden tog patent på fyrhjuliga fordon som drevs med motor.
  • Bränsleceller.
  • Benz gjorde 1886 en 3-hjuling med motor

Här startade Per sin första modell med jubel och applåder från publiken.

1893 startade Diesel sin första motor.

Bugatti Veyron har en 16 cylinders motor på över 1000 hk! Chefen ville ha en modell. Per byggde en till honom och en till sig själv!
Han startade sin!
Jubel och applåder!

Men tyckte Per, den från 1929 är vackrare och byggde även en sådan motor. Rak 8:a.
Han startade den!
Jubel och applåder!

Nu fick vi veta om 1:a läxan i motorkonstruktion:
Var rätt i tiden!

Det var inte Harry Arminius Miller! Han tillverkade fantastiska motorer som var före sin tid på 1920- 30 – talen.
De fanns i många vinnande racerbilar men var för dyra och Harry gick i konkurs 1933. Motorn, Offenhauser, levde sen ända in på 80-talet men bara som tävlingsmotor.
Per körde en modellmotor.
Jubel och applåder!

1955 byggde Aurelio Lampredi, som jobbade på Ferrari, en 2 cyl. 2.5 liters F1-motor som funkade bra, men Enzo Ferrari ville inte ha en sådan motor i racerbilarna.
Per körde sin modell!
Jubel och applåder!

2:a läxan:
Vidareutveckla produkten!

Det gjorde inte John Alfred Prestwich, som tillverkade JAP-motorn som bla användes i speedwaymotorcyklar. Noteras kan att Prestwich även tillverkade bra filmprojektorer!

Vidareutvecklade gjorde dock Folke Mannerstedt som var motorkonstuktör på Husqvarna! På 30-talet vann HVA allt på Saxtorp i Skåne.

1885 tillverkade Daimler ett slags motorcykel med en motor som kom att kallas ”Moraklockan”. Farkosten kallade Reitwagen = ridvagn.

Den egentliga urfadern till dagens motorcyklar gjorde firma Hildebrand & Wolfmuller, som dock hade en underlig 2-cyl. direktdriven motor utan svänghjul men använde bakhjulet istället. Denna var den första serietillverkade motorcykeln.

Nu gjorde Per en jämförelse av Saab-motorer från 1952 och 2010:

År 1952 2010
Hk 25 220
L/mil 0,74 0,61
Serviceintervall 100 mil 3000 mil
Vikt kg 780 1400
Avgasrening % 0 98
Aceleration 60–100 km/tim 40 sek 6 sek

Detta visar hur bilar kan utvecklas på ca 60 år! Undra vad som händer härnäst?

Per visade bild på 2 gubbar som stod med en lång handsåg vid ett jätteträd och gjorde jämförelse med gubbarnas arbete som behövs för att fälla trädet för hand kontra så lite bensin som behövs för att fälla det med en motorsåg. Detta visar vilken mängd energi man får ut ur bensinen.

Så ställde Per frågan om nytänkande kan hanteras i globala företag.
Kan vara svårt!

Homogeneous charge compression ignition (HCCI) är en motor som är en kombination av Otto- och Dieselmotor. I denna sker tändning genom kompression med insprutning av bränslet i kompressionsfasen.
Per visade nu sin ”Gillbrand Multifuel Engine” som har en stor arbetskolv och en mindre styrkolv.

3:e läxan:
Tag lärdom av historien!

Atkinsonmotorn från 1886 är en 4-takts motor där alla takterna sker under bara ett varv! Man vinner i bränsleekonomi men förlorar effekt.
Så kom ett sant ord: ju effektivare motor ju mer väsen/oväsen!
Per startade en Atkinsonmodell.
Jubel och applåder!

Dagens motorer är höga pga de överliggande ventilerna vilket de gamla sidventilarna inte var. Per har gjort en ”lågmodell” vars ventiler kommer upp nerifrån sidorna i ca 45 graders vinkel och öppnas av kamaxlar på sidorna av cylindrarna. Från ändarna ser motorn 6-kantig ut och är lägre än sidventilsmotorn.

Per startade en sådan modell.
Jubel och applåder!

Det är viktigt att höra en motors ljud för det förmedlar viktig information om motorns funktion!

4:de läxan:
Ingenting kan stoppa en ny och bättre teknik!

Jämför vad som hände med kolvmotorn till stora flygplan när jetmotorn kom. Den stendog!

1903 när bröderna Wright skulle ha upp sitt flygplan, Kitty Hawk, i luften så gjorde de en 4-cyl. liggande motor på de 22 hk som behövdes för att få planet att lyfta.

Per startade en sådan modell!
Jubel och applåder!

I början av flygets historia så skulle passagerarplanen vara lyxiga vilket även gällde för konkurrenten luftskepp. I luftskeppet Hindenburg, som gjorde ca 500 resor, hade man en flygel i aluminium!

När Per berättat detta sa han att nu borde det väl behövas lite finkultur i denna sal, så han bad sin vän Lars Roos komma upp på scenen! Det gjorde Lars och satte sig att spela ett fint stycke, Brusa Högre Lilla Å, på flygeln som stod bredvid motorerna och sen gick han ner och satte sig.
Jubel och applåder!

Per berättade nu om flygmotorer och den bäste kolvmotorn av dem alla, Rolls Royce Merlin. (Merlin efter rovfågeln Stenfalk). Den användes i bl a Spitfireflygplanet. 12 cyl. med 27 liters slagvolym och ca 1000 hk och ca 750 kg. Den gjordes i ca 180 000 exemplar!

Per startade så en sådan modell!
Nu stående ovationer, jubel och applåder!

Nu sa Per att det var det hele och föreställningen var slut.
Då kom Per kompis fram och sa att till en sån avslutning behövs ett riktigt värdigt slut och så öppnades en dörr på sidan och in rullades en riktig Merlinmotor!!!
Jubel och applåder!

Denna motorn hade Per renoverat i sitt garage och skrämt grannarna med, och även frun, när han provstartade den!

Några gubbar grejade med den stora motorn och försökte starta den. Efter ett tag gick Per fram med ett av de små snörena som han startat sina modeller med! Jubel och applåder!
Till slut startade den stora motorn och
PANG och DUNDER, rök och eld!
Vilket dån !

Det kändes i hela kroppen och inälvorna skakade!

Fantastiskt, stående ovationer, Jubel och applåder!!!!

Efter detta diverse tacktal och gåvor, bl a från Saabveteranerna, tal av Ove Gregart och Peter Bäckström som överräckte en Turbokaffebryggare och 10 påsar Turbokaffe från museet.

Så sa Per till slut: För min del är det kört, och det tycker jag är skönt!

Fast fan trot!

Ja så var denna fantastiska grej över, bussen stod utanför och vi for hemåt, norr om Mälaren. Stannade på samma ställe norr om Arboga och tog en bit mat och var hemma 22:50.

:Noterat av Göran Jönsson

Några länkar till video om Per Gillbrand modellmotorer.
- Per Gillbrand. Trailer for show, Bergwaldhallen
- Per Gillbrand. show, Berwaldhallen 15min
- Rolls-Royce Merlin i Berwaldhallen
- Per Gillbrand and his modelengines
- Per Gillbrand, Bugatti Veyron W16 miniature replica
- Per Gillbrand Motorhistoria 1 tim
- Fler finns på YouTube

OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !