2018-04-26 Privatekonomi hos Saabveteranerna

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 3 februari 2021 kl. 18.56 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag) (Saabvetthn01 flyttade sidan Huvudsida2018-04-26 Privatekonomi hos Saabveteranerna till 2018-04-26 Privatekonomi hos Saabveteranerna utan att lämna en omdirigering)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Privatekonomi hos Saabveteranerna

26 april hade Saabveteranerna möte om Privatekonomi på Saabmuséet. Först berättade Uno Dahl om programmet resten av året. Sedan guidade Ingemar Ottemo från Aktiespararna oss genom ett ekonomisystem för privatpersoner. Han visade sambandet mellan inkomster, utgifter, tillgångar och skulder och vad som vi kan förbättra.

Vi som kommit upp i ålder kan framförallt se till att få bättre avkastning på våra tillångar för att öka inkomsterna. När det gäller utgifter skall vi förhandla ned ränta på våra lån, jämföra försäkringar och elavtal samt se över telefon- och TV-abonnemang mm. Vi bör också tänka på ”läckaget” d v s vad vi betalar i avgifter till banker, fondbolag och pensionsbolag.

Nu i deklarationstider är det ett bra tillfälle att se över tillgångar i form av banksparande, aktier, fonder och pensionslösningar och kontrollera att de ger en bra avkastning.

Kan man lita på nischbanker? Hos de som har insättningsgaranti är man garderad upp till 950 000:- om banken skulle gå i konkurs. Här kan man få upp till 0,75% i ränta på rörligt sparande. Kan man binda sparandet i två år kan räntan bli upp till 1,6%.

Hos de som inte har insättningsgaranti kan man hitta en ränta på 6,5% men sparbeloppet är max 50 000. Ingemar visade oss därefter sin ”pengamaskin”. Här kunde man i ett excelark lägga in olika sparbelopp för olika tidshorisonter samt ange avkastning och ”läckage”. Här såg man hur mycket både räntapåränta-effekten men även ”läckaget” betyder på några år.

Om våra ungdomar sätter av 10% av nettolönen så kommer de att ha många miljoner den dag de vill sluta jobba. Men även vi som börjat ta ut pension kan få ut mer om vi ser till att få minst 10% i avkastning på vårt kapital. På 10-20 år blir det ett skönt tillskott till vår allmänna pension.

Ingemar hade också fått frågan från en bekant om vem har råd med en hyra på 18 000 kr i månaden i kvarteret Mars. Han kom då fram till att om någon säljer en obelånad villa för 3 miljoner så kan denne både betala en sån hyra och ändå ha 4-5000 kr över varje månad. Är då avkastningen 10% så förblir dessutom de 3 miljonerna orörda.

Många fick förhoppningsvis intressanta uppslag och idéer som kommer att berika deras privatekonomi.

Bengt Dahlberg


Foto Uno Dahl