2023-09-13 Besök Thorskogs slott

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Onsdagen den 13 september gjorde Saabveteranerna en gemensam utflykt till Thorskogs slott med egna bilar. En fantastiskt vacker dag att åka längs med Göta älv.

Väl framme vid slottet blev vi inbjudna till matsalen "Patronen" där vi först fick höra berättelsen om Thorskogs slotts historia av restaurangchefen Johan. Därefter bjöds det på friterad getost med honungsvinegrätt som förrätt och huvudrätten var pannbiff med rårörda lingon och tillbehör. Allt smakade mycket gott.


Här är ett kort sammandrag från Internet:

Historien om Thorskog började egentligen redan år 1249 då den norske kungen Haakon Haakonsson den äldre och Birger Jarl satt på Torskebacke (det norska namnet på Thorskog) och slöt ”den eviga freden” mellan Norge och Sverige. Det blev aldrig någon evig fred och det dröjde ända till 1658 innan Bohuslän och därmed också Thorskog kom att tillhöra Sverige.

1711 startade Niclas Sahlgren en smedja på platsen. Ett perfekt läge med vattenkraft, hamn och handelsplatsen Lödöse mitt över älven.

År 1730 kom Olof Wenngren till Thorskog, utvecklade smedjan till ett bruk, byggde en herrgård där slottet står idag (se tavla i receptionen) samt byggde dammarna och anlade parken. Han fick patrons privilegier, blev adlad och testamenterade sedermera sin patronsrätt och sitt vapen på bruket. En av de äldsta kvarlämningarna från den gamla tiden är Jägarsalen, som på den tiden var jordkällare.

Thorskogs Slott byggdes 1892 av varvspatron Petter Larsson. Petter startade 1865 ett varv på Thorskogs-sidan av Göta älv. Varvet var mycket lönsamt och gjorde honom till en förmögen man. Petter elektrifierade verksamheten runt 1885 – fyra år innan det fanns gatlyktor i Stockholm. Elkraftverket fungerar än idag och bidrar med över 60% av verksamhetens totala strömbehov. Petter drog även 22 km kopparkabel till sin revisor som han hade i Kungälv, man visste alltid vem som ringde och det var aldrig upptaget….

Petter Larsson avled 1912 som en mycket förmögen man. Hans son, Eskil Larsson, ärvde då sin fars livsverk. Eskil dog 1926, drygt 50 år gammal. Varvsverksamheten går i konkurs. Efter Eskils bortgång såldes slottet av hans änka Esther.

Slottet har därefter varit i olika privatpersoners ägo och huvudsakligen använts som privat bostad. Under 70-talet genomfördes en upprustning och totalrenovering av Tage och Mirjam Sköld som köpte slottet som sommarstuga. Även konst och möbler från den gamla konkursen köptes tillbaka. Målbilden var att återskapa Petter Larssons familjehem.

Mirjam var konstnärinna och återställde själv all stuckatur och alla takmålningar i hela slottet. De var stolta över resultatet och hade en önskan till de nya ägarna – att visa upp detta "hem" för allmänheten.

Thorskogs Slott köptes 1986 av Lena och Tommy Jonsson som förvandlade det slumrande Törnrosaslottet till hotell- och konferensverksamhet.

Under 90-talet utvecklas verksamheten med boende och konferenslokaler i slottsparken och 1998 byggs den stora festvåningen Orangeriet.

I januari 2015 förvärvas mark, byggnader och verksamheten av Anna Karin och Niclas Hammarstrand samt Lasse Nilsson. De nuvarande ägarna har fortsatt att utveckla och förädla denna rofyllda oas för stressade affärsmän och livsnjutare med smak för det goda. Bl a genom att totalrenovera slottsbyggnaden, renovera rum, bygga ny bar, nytt kök och en scen till Orangeriet. Projektet är fortgående…

Thorskogs Slott har under årens lopp haft ett flertal prominenta gäster. George H.W & Barbara Bush, Michail Gorbatjov, John Major, Benazir Bhutto och F.W de Klerk.


Efter lunchen tittade vi på de vackra salongerna i slottet samt vinprovningskammare i källaren. Efter en promenad i parken åkte vi hemåt.


Text och foto: Pernilla Björck