2023-10-05 Höstträff

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Höstträff med Saabveteranerna och Maria Engström Weber på Folkets Hus, den 5 oktober 2023.

Cirka 70 Saabveteraner hade mött upp i Cliosalen klockan 15.

Nytt sätt att betala för att undvika lösa kontanter har införts som innebär att man betalar via bankgiro vid anmälan.

I början spelade fyra man ur Veteranorkestern, Mats Widenberg, Ray Beaufoy, Sven-Erik Wennborg och Nisse Andersson.

Efter en kvart hälsade vår ordförande Tommy Björkqvist medlemmarna välkomna varpå Uno Dahl berättade om återstoden på höstprogrammet.

Sedan introducerade Tommy dagens talare, Maria Engström Weber, som är chef över Visit Trollhättan-Vänersborg AB (VTV).


Ca 150 företag är anslutna till VTV som jobbar på att få hit folk och gärna sådana som stannar lite längre. VTV har två åretruntöppna turistbyråer, där förutom info om lokala orterna även finns material för andra orter. VTV har en uppstoppad älg som ofta är med på mässor och drar till sig stort intresse. Den betraktas som helkonserv när den passerar landsgränser! Maria har lyckats flytta turistbyrån till en mer central plats, i Torghuset, från Innovatum District. Turismen i Sverige omsätter mest av tex trä, bilar o dyl. 120 miljarder! VTV hade 248 463 gästnätter jan-juli i år. Vårt område har klarat sig bra under pandemin. Maria är med i svenska landslaget i turism.

Några stolpar: På turistmässor har Sverige en röd stuga med IKEA-inredning och besökande ministrar får sitta i IKEA-stolar. Detta är väldigt olika mot andra länders utställningar som är typ överklass. VTV har haft utställning i Nordstan i Göteborg där de hade med en SAAB som väckte uppseende.

De gör även en mängd trycksaker, bl.a. en om Dendrosafari där stadens träd beskrivs.

En visad BBC reporter förvånades att det gick att dricka vatten ur Vänern.

Upplevelsen året om. Anpassar information efter land. Norrmän vill gärna bo på herrgårdar.

Trender:

1. Längtan att vara ute i naturen

2. Mat

3. Hållbart resande

4. Hund

5. AI

1:

Gör evenemangsgrejor i ttela

Dendrosafari

Kraft och Skönhet.

Unesco geoparker, där Halle- och Hunneberg är med.

Info-häfte.

Jobbar med EU och "Leader" och har fått 2,2 miljoner till upprustning av Pilgrimsleden

Paket med vandring och hotell

Kosläpp, många besökare i Eventorp.

2:

Maten görs till reseanledning, typ fisk fiskad i Vänern.

Kokbok med namn, Smaka på Trollhättan och Vänersborg. Berömda kockar medverkar som Leif Mannerström och Tareq Taylor m fl. Kokboken lanserades på Aqua Blå förra året. Nominerad till Årets kokbok. Carl-Jan har gjort positivt uttalande om boken.

3:

Hållbart resande. Pandemin orsakade mycket ovant folk på platser som oftast är glesbesökta. Orsakade problem med fel kläder, mycket skräp och råttor. Överfullt på Hunne- och Halleberg. Överfulla stränder. Kebnekaise fick matförgiftning. Skapade Hållbarhetsklivet och Hållbart besök i Fyrbodal.

4:

Hundvänliga restauranger. Pandemin gav många hundar. Många restauranger anpassade sig för hundar. Badplatser för hundar. Bert har slopat fyrverkerier på Ursand.

5:

AI, Artificiell Intelligens. Maria prövat att fråga program med AI. Frågade om Saabmuseet. Inom 1 minut fick hon ett långt svar. Imponerande. Annat exempel var att fråga efter älg i Saabbil. Vilket lyckades! Ett försök till var att göra en sång om Saab! Det gick det också. AI kan hjälpa turister med upplysningar.

Efter detta intressanta och intensiva föredrag avslutades mötet med mat, plommonspäckad fläskkarré, ugnsbakad potatis, sallad och äpplemos och sedvanligt lotteri där man kunde vinna antingen en lott, en blomma eller en flaska vin.

Text och foton: Göran Jönsson, sekreterare