2024-04-11 Standby av Kalle Byström

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 6 maj 2024 kl. 20.38 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kalle Byström om åren på Saab underhåll och starten av STANDBY

Filmsalen var i stort full med närmare ett 80-tal Saabveteraner med många nya ansikten från Saabs underhållsavd inom främst pressverkstaden. Kalle började att berätta om de intressantaste modellerna av sina 26 olika Saabar sedan första 93:an köpt av Sven Fock . Den senaste är en blå 9-3 cabriolet av årsmodell 2006. Kalle var återförsäljare 1996 av trimdelar för engelska Saab Abbot Racing några år ihop med en kompis.

Kalle började på Saab 1968 hos Kalle ”lödöse” på driften i karossverkstaden. Första jobbet var att gå runt och fila elektroderna till punktsvetstängerna för att hålla kvaliten i karossens alla svetspunkter. Efter flera år på underhållsavdelningen med att serva Saabs första robotstation med en hydraulisk Unimation robot till 99:ans främre hjulhus, Sciakys/KUKAs svetsmultipelmaskiner och alla ASEA robotar flyttade Kalle över till Pressverkstaden 1979 med ansvar för underhåll under ”Jalle” Styrenius. Ett besvärligt ärende var när ett telefax 1987-07-09 kom från Hitachi att tre beställda pressar för nya D-line under projektering gått till botten utanför Saudi Arabien med en båt från Japan. Akut fick pressning av plåtar till nya 9000CD läggas ut hos Volvo Olofström. Kalle berättade att pressarna senare hittats på fabrik i Indien där Saabs nummerplåtar fortfarande finns kvar på varje press. Hitachi ägde även försäkringsbolag så historien ser ut som ett ekonomiskt bedrägeri.

1977 började Kalle på fritiden med arbetskamrat från Saab vid namn Tommy Stenberg jobba med en sirenförstärkare med mikrofon till utryckningsfordon. Kalles fru jobbade hos Swede Rescue AB, som utrustade och sålde ambulanser. Problem fanns med kvaliten på ljud & frekvenser vid utryckning. Namnet på firman STenbergANDBYström, STANDBY kläcktes av en annan Saabare på elunderhåll nämligen Lars Moberg. En handgjord sirenprototyp togs fram 1978. När patentet för enheten var godkänd 1983 kunde man kalla sig för uppfinnare. Genom Kalles intresse för Märklin modelljärnvägar kom han på en modellmässa i kontakt med en kille som gjorde formsprutningsverktyg för små volymer av plastdetaljer upptill ca 1000st så passade bra för hans behov.

Efter att ha lyckats få tag på polisens kravspec på deras takbågar lyckades man tillverka en första prototyp ihop med Corona Plast i maj 1991. Bågen krockprovades på Saab 1992 med resultatet att fästplåtarna var för starka med deformation i takrännan. Samtidigt hade konkurrenten Trafyr ett ”patent pending” på sin PO-båge. I sept 1992 skickade Trafyr ett brev till STANDBY om patentintrång och med en uppmaning om att de skulle lägga ner sin utveckling av den nya bågen. När så inte skedde kom en stämning med posten i maj 1993! STANDBY vann ett stort test av polisbågar 1994 mot Trafyr och några amerikanska bågar. Senare förlikades stämningen till en kostnad på 75.000kr eftersom konstruktionerna av bågarna var tillräckligt olika för att inte inkräkta på Trafyrs patent.

Intressant att STANDBY även tog fram öl med en ny etikett vartannat år om viktiga händelser för företaget. Kalle fick ta emot pris som årets lokala företagare 1997. Under år 2000 tog man fram en ny lättare, alu-laminat båge med LED-ljus , som Håkan Danilesson på Saab testade i Saab's vindtunnel. Samma år fick man en stororder från Volvo för alla deras polisbilar och ambulanser. 2004 köper Binar STANDBY och 2008 slutar Kalle på sitt företag. Idag är man 185 anställda med en omsättning på 651 MSEK 2023. Och 2028 firar företaget sitt 50års-jubileum.

Ett mycket underhållande och intressant föredrag avslutades med kraftiga applåder. Saabveteranerna tackade Kalle med att överlämna en Saab-mugg & en flaska rött.

Noterat av G Kähler

Foto av Kalle Byström och Göran Kähler