Anskaffning av bilmaterial

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 9 december 2022 kl. 11.41 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1998-03-12

1998-02.jpg

Anskaffning av bilmaterial

TEMPO:s tre utvalda processer är "Anskaffning", "Kundorder till kundleverans" och "Produktutveckling". Den här veckan presenterar vi anskaffningsprocessen lite närmare. Nästa vecka är det dags för Kundorder till kundleverans, och sist ut är produktutvecklingsprocessen.

Varje TEMPO-process leds av en tvärfunktionell grupp, ett så kallat Cross Functional Team - CFT. Grupperna består av en processägare och medarbetare från berörda funktioner. Saabs inköpsdirektör, Mike Lapinski, är den som håller i anskaffningsprocessen.

Tvärfunktionellt

Tvärfunktionellt var det, ja. I Mikes grupp hittar vi därför personer från olika avdelningar. I gruppen sitter Conny Almqvist från inköps kvalitetsavdelning, Morgan Aronsson från C-staben, en av inköpscheferna - Peter Börjesson, Per Rosenlund från beredningen, Per Karlsson från Portfolio Management och Lennart Svensson från material - och produktionsplaneringen. Med i gruppen är också Stefan Pettersson, som nyligen blev chef för inköps kvalitetsavdelning men som kommer att representera Tekniska i den här gruppen. Stefan har arbetat på tekniska i många år.

- Att arbeta tvärfunktionellt är en utmaning och ett måste. Vi kommer att tjäna på det eftersom det är viktigt att alla på Saab drar åt samma håll, säger Mike.

Detta är processen

I TEMPO kommer man att koncentrera sig på en begränsad del i inköpsprocessen, nämligen anskaffning av bilmaterial. Den processen börjar med att man gör en specifikation och slutar med "Run at Rate". Då är man ute hos leverantörerna och kollar att materialet har rätt kvalitet och att man får ut det i rätt kvantitet. "Run at Rate" är ungefär detsamma som det Saab tidigare kallade fulltaktsprov.

Viktig punkt

- Den kritiska punkten för oss är specifikationen. Där är det mycket att tänka på, inte bara material utan också sådant som förpackningar och valuta. Om specen inte blir bra, blir inte heller resten bra, menar Mike.

- Under de första veckorna med TEMPO har vi insett att vi har för många aktiviteter på gång. Vissa av våra specifikationer är oklara och vi har för många loopar i vår process, säger han vidare.

Han berättar att man är i färd med att samla in data om processen för att få ett underlag för vidare aktiviteter. Man mäter processen och får ett grepp om nuläget.

- När vi mäter är det viktigt att vi använder rätt parametrar och mäter rätt saker. Om några veckor kommer vi att kunna definiera våra problemområden. Det är ett mycket viktigt led i TEMPO-arbetet, säger han.

Tar tid

När problemområdena väl definierats blir det dags för TEMPO:s problemlösningsgrupper, Barrial Removal Teams, att beta av problemen. Det kommer att finnas flera sådana grupper igång samtidigt inom varje process och deltagarna kommer att variera beroende på vilket problem som behandlas.

De flesta som arbetar inom anskaffningsprocessen kommer därför att märka av TEMPO:s aktiviteter, men det blir långt ifrån alla som aktivt kommer att delta i själva arbetet.

Annakarin Johansson