Nytt motorlaboratorium invigt

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 7 augusti 2023 kl. 16.21 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1988-05-06

I förra veckan invigdes motorlaboratoriets etapp II vid Tekniskt Center av platschef Rolf Sandberg.

Den nya utbyggnaden innehåller bl a fem provrum med motorprovbänkar som är utrustade med ett kassettsystem som gör det enkelt att snabbt byta motorer vid varje provningstillfälle.

Motorlaboratoriet som invigdes 1986 har nu utökats med 3 200 m2. Utprovningen av motorer sker dels i laboratorier och dels i verklig miljö med provdetaljer monterade i provbilar.

— Scania i Södertälje utvecklar och tillverkar grundmotorn och vi arbetar med anpassningen och utveckling av motorn i bilen. Med de nya motorprovbänkarna kan vi göra liknande prov som de gör i Södertälje, dvs provning på separat motor i rigg, säger Torsten Anderlind, som är chef för motorutprovningen inom Teknisk utveckling.

I motorprovbänkarna kan man simultant mäta och variera värden som prestanda — effekt, moment och temperatur- i kylvätska och i olja samt bränsleförbrukning och avgasprov m.m. Till varje provbänk finns en kördator kopplad. Via datorn går det att exakt reglera olika driftsförhållanden för motorn. Mätvärdena behandlas i en analysdator och resultaten kan läsas av fortlöpande i form av tabeller och diagram. Det finns dessutom rum för separata riggprover och rum med provceller där motorn kan köras utan belastning. Här kan man bl a testa startmotorer, generator och AC-styrservopump.

— Vi måste göra allt fler separata prov för att få fram underlag för beräkningar och därmed kunna sålla bort mindre lyckade lösningar på ett tidigt stadium, fortsätter Torsten.

— De nya lokalerna är anslutna till ett omfattande värmekyl- och ventilationssystem vilket inte minst är viktigt för personalen ur arbetsmiljösynpunkt men också för provningarna.