Och priset går till Bio Power

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

2008-02-07

2008-01.jpg

"Jag är glad att fa dela ut Chairman Honors Award 2007, till gruppen som arbetat med BioPower på Saab i Sverige", sa GM:s vd Rjck Wagoner. Som ni vet går det här priset till våra anställda i hela världen som uträttat något speciellt för att utveckla affärerna runt om i världen.

I maj åker två representanter från Sverige till Detroit för att ta emot priset. Det blir Kenth Johansson från Powertrain och en representant från GM Norden, som får äran att ta emot utmärkelsen på plats i USA.

"De som får den här utmärkelsen är "Best of the Best" löd Rick Wagoners formulering till priset. Teamet har med BioPower utvecklat och marknadsfört ett koncept som verkligen gör skillnad för vårt företags affärer varje dag i hela världen.

- Det är ju fantastiskt roligt att vårt BioPower-team blir uppmärksammade på detta sätt. Tack vare våra egna motorsystem med turbotekniken kunde vi utveckla en bioetanolmotor på mycket kort tid, vilket var en avgörande faktor för framgången med BioPower, säger Kenth Johansson, teknikledare för alternativa bränslemotorer på Powertrain.

Bioetanolkonceptet, som lanserades för några år sedan, ligger nu till grund för GM:s miljösatsningar world wide. Kenth har under en period rest runt i världen och hjälpt till att marknadsföra konceptet. Under året har han hållit föredrag i bland annat Tyskland, Spanien och Sverige.

- Jag är med på seminarier, mässor och symposier, samt träffar journalister, återförsäljare och allmänheten för att berätta om utvecklingsarbetet med BioPower. Än så länge är Saab och Cadillac ensamma med kopplingen bioetanol och turboteknik, säger Kenth.

Men han sticker inte under stol med att en rad bilmärken är dem i hälarna och har redan introducerat eller kommer att introducera liknande koncept. Volvo och Peugeot är ett par av dem.

- Men vi var först och det kan ingen ta ifrån oss. Nu måste vi vara lika alerta när det gäller utvecklingen av andra generationens motorteknik och dess bränslen. Våra framgångar har drivit fram utvecklingen av nästa generations bioetanol, men också orsakat den kraftfulla ökningen av tankstationer för etanol runtom i världen.

Den andra generationens bioetanolmotorer kommer att bli varudeklarerade miljömotorer, vilket är viktigt med tanke på det stora miljömedvetandet som idag råder runtom i världen.

- Den stora utmaningen för oss på GM Powertrain blir att utveckla motorer med samma prestanda som dagens, men med betydligt lägre bränsleförbrukning, anpassade primärt för alkohol men körbara på bensin, säger Kenth. I framtiden tror jag inte vi kommer att se enstaka bränslen som dominerar marknaden, utan flera bränslealternativ som är lokalt producerade och anpassade for olika regioner i världen.