Om motorer, varumärke och utmärkelser

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 21 juni 2021 kl. 16.00 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

OM MOTORER, VARUMÄRKE OCH UTMÄRKELSER

Bakgrund, behov och problemlösning

I början på 90-talet bestod motorprogrammet i SAAB 9000 av 2,0 i ( 130 hk), 2,3 i ( 150 hk ) och 2,3 Turbo ( 200 hk ) samt på ”två litersmarknaderna”, dvs. Italien och England , en 2,0 Lättrycksturbo (LPT) på 150 hk.

Mercedes och BMW hade båda 6-cylinders motorer på ca 170 hk.

Det var ett ganska stort steg mellan vår lite flegmatiska 2,3 i och den minst sagt ystra 2,3 Turbo.Vi hade en lucka så att säga. I planerna fanns att ta fram en 2,4 i på just 170 hk. Men i och med att den hade unik slagvolym medförde den en del unika hårdvaror, dvs. kostnader, utvecklingsarbete, variantflora osv. Problemet diskuterades på hösten -92 lite löst mellan TD/Drivaggregat och Projektledningsteam 9000, varvid Niels Uno Håkansson försynt undrade:

- Vi kanske kan göra en 2,3 LPT? Bör ge ungefär den önskade effekten. Enkelt ta fram en demonstrationsbil. Bara att dra ur sladden till kontakten på APC regleringen (= den funktion som tillät kraftig turboladdning vid låga varv utan att överbelasta motorn vid högre). Om detta blir bra, så blir det en enkel variant på mjukvara i motorstyrsystemet. Och så kanske vi kan använda en del av de lägre specade artiklarna från 2,3 i, typ koppling, kylsystem osv. Så tar vi ner produktkostnaden lite jämfört med 2,3 T

Sagt och gjort. Demonstrationsbilen togs fram, cirkulerade mellan ett antal olika befattningshavare i Trollhättan samt var med på vinterprovet -92/-93. Omdömet var enhälligt:

- Detta är riktigt bra. Honom skall vi ha

Det blev en väl avvägd balans mellan bilens kapabilitet (chassi, köregenskaper) och prestanda. Speciellt motor-karaktäristiken uppskattades. I och med att APC-funktionen var borta, steg momentet successivt med ökande varvtal och laddtryck, vilket subjektivt gav ett dynamiskt och trevligt intryck (även om max turboladdning och därmed max prestanda naturligtvis inte kom upp i 2,3 T nivå ). Niels Uno uttryckte vid något tillfälle detta:

- Den känns som en stor kraftig 6-cylindrig sugmotor

Denna successiva tillväxt av momentkurvan/ ”spets” utnyttjades sedan i 2,5 V6 Turbo i 9-3 i mitten 2000-talet för att ge önskad subjektiv prestandaupplevelse.

Det blev marknadsintroduktion av 2,3 LPT på Europa m/94 och mottagandet var positivt från kunderna.

Hur ett varumärkesbegrepp kan uppkomma

Till m/ 95 skulle göras en sista vitalisering av 9000 innan den skulle ersättas av 9-5. Beslutet blev att lansera 2,3 LPT bredare, även i USA.

På våren -94 hölls ett informationsmöte i Design konferensrum om m/95 nyheterna. Deltagare var representanter från Design, Tekniska (främst TD) och Projektledningsteam 9000 samt två representanter från reklambyrån (Brindfors), som skulle göra lanseringsmaterial. Den ena av dem var en reslig man från Österbotten med åtföljande sjungande dialekt och långa vokaler. Nyheterna presenterades inklusive 2,3 LPT.

Reaktion :

- Vad äär det för braa med den häär då ?

- VAD ??? Inte förstått ?? OK vi tar om igen !

Samma kallsinniga reaktion igen / flera omtag av information. I början lugnt men så småningom lite mer irriterat, visserligen hjälpligt dolt men ändå; det var en rackarns människa att inte förstå något som var så bra. Till slut :

- Jag fattar inte vitsen, den ääär ju baara så typiskt svenskt LAAAGOM

Då brast det för övriga unisont och i munnen på varandra:

- VAD DÅ LAGOM ??!!?? . Detta är ju en mycket väl balanserad produkt; praktisk, rymlig, fina köregenskaper, säker (ABS & Airbags som standard, fina resultat i Folksams undersökning Real Life Safety), bra förbrukning i förhållande till prestanda, väl avvägda prestanda, som faktiskt i vissa lägen är en säkerhetsfaktor, förutom att det bidrar till körglädjen. Det är helt enkelt Prestanda med Ansvar = Responsible Performance !!!!

- Responsible performance ? Jaa men den är braa . Den taar vi !

- Oj jaha OK Hmm vad gör vi nu ? Vi får informera Marknadssidan

Projektledning 9000/ Gunnar Johansson ringde efter mötet till Produktplanering / Stieg Ingvarsson (han jämte Klas Hallström var Marknadssidans kontakt med Teknisk utveckling)

- Jo du förstår Stieg, vi hade ett möte här med Reklambyrån och i diskussionens hetta kläcktes vad som skulle kunna kallas en slogan, Responsible performance. Byrån vill använda den. Kan det vara något / hur ser du på det?

Stieg vred och vände lite på frågan och sa sedan :

- Jo men vi kör på det

Och så kom detta med i lanseringsmaterialet för just 2,3 LPT m/95.

Begreppet försvann sedan relativt snabbt till förmån för Ecopower, vilket användes i lanseringen av den nya motorgenerationen för 9-5. Men i mitten av 2000 talet pågick ett arbete att definiera Saabs varumärkesidentitet och då ”återuppstod” begreppet jämte två andra ”brand pillars”.

En frågvis man

I början på september -94 var det journalistkörningar med 9000 m/ 95 från Paris till Normandie/Engelska kanalen och åter Paris. Bl. a. deltog från TD Leif Karlsson och Projektledning 9000 Gunnar Johansson. På kvällen första dagen kommer en försynt man fram till Gunnar J :

- Kan jag få ställa några enkla frågor om den här 2,3 LPT ?

- Ja ja men

Och så börjar diskussionen och frågor (många). Efter en stund inser Gunnar J att detta är på för djupt vatten/mer sakkunskap behövs, dvs Leif K ombeds delta .

- Ja ja men

Så fortsätter det och även Leif K har inte helt enkelt att svara på allt. Sittningen avrundas så småningom:

- Jag fattar i alla fall inte riktigt vad som är bra med den här

- Är ju tråkigt men vad tyckte du när du körde?

- Jag kör den i morgon åter till Paris så vi kan ta några ord i morgon kväll

Nästa dags kväll kommer den försynte mannen igen :

- Jag fattar

Kan ni ge mig mer information tekniskt och om SAAB turbofilosofi osv ?

Skulle gärna vilja prata med någon mer på SAAB om detta.

Kan ni ordna? Jag vill göra en rejäl artikel om detta

Den försynte mannen visade sig vara chefredaktör på Wards Automotive Journal, dvs en framstående amerikansk branschtidning med inriktning mot drivaggregat.

Leif K och Gunnar J återvänder hem och informerar TD / Urban Johansson :

- Vi träffade en journalist, som vi lovat sända över en del information till, och så har vi lovat, att han får ringa och prata lite med dig. Han är rätt frågvis. OK ?

- Ja ja men, inga problem . Jag tar hand om det.

Pappren sänds över och efter några dagar kommer Urban :

- Han har ringt. Han var väldigt frågvis

Efter någon månad kommer en stor artikel/flera sidor i Wards Automotive Journal. Med fina bilder och sprängskisser och diagram och argument för ”turbifiering”. Mycket taget ograverat från vårt översända material.

De inblandade pustar ut lite och tycker det var bra att det blev lite resultat av nedlagt arbete.

Men det var inte färdigt med detta. Efter ytterligare någon månad kommer ett besked från Wards :

- Vi har utsett er 2,3 LPT till Årets motor Vi vill att någon representant kommer och hämtar en utmärkelse för detta.

Detta var ungefär som att få ”drivaggregatvärldens Oscar”.

Summering

Genom 2,3 LPT fick vi sålunda, och på ett icke helt strukturerat sätt får man säga:

- En ny, behövlig motorvariant i 9000

- Identifierat en önskvärd motorkarakteristik för Turbomotorer

- Formulerade ett varumärkesbegrepp

- En förnämlig utmärkelse från Wards

Och alltihop kom sig av att Niels Uno Håkansson föreslog att vi skulle dra ur en sladd.

Gunnar K Johansson