SAAB-THE MARVELLOUS

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 5 februari 2022 kl. 17.35 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

1961_Vips3

En svensk redaktör, Ulf Gripne/ har nyligen besökt USA i free-lanceuppdrag och därvid bl.a. i samarbete med kolleger gjort intervjuer med Saabägare. Här redovisar han den positiva inställningen hos två av dem — en kvinnlig och en manlig Saab-entusiast.

Att Saab har förtjusta ägare i Amerika kunde ett svenskt reporterteam nyligen konstatera vid ett besök i Chicago. De mötte där tjänstemannen Marvin Frank som hade kört Saab över 9000 svenska mil, varav sin senaste 93 B över 7.500. Saab är ett mästerverk i formgivning och ingenjörskonst, och den är mycket välbyggd, sade han. Leda Snider anställd vid flyget, var fullkomligt hänförd över sin 93 B.

Så här entusiastiskt lät det bland annat: ”My Saab rates 100 points with me. I have never enjoyed a car like I enjoy my Saab. Wonderful!! Marvellous!! Sensational!!” Och om bilens olika egenskaper ansåg hon vidare, att komforten är utmärkt och att det är den mest avkopplande bil hon någonsin kört, att vägegenskaperna är excellenta, att motoreffekten är mycket god — och hon åker varje dag mitt i den enorma trafikströmmen på huvudvägen mellan flygfältet och sitt hem — och att värme och ventilation är underbara: Jag är alltid glad över att få hoppa in i min Saab en kall dag, framhöll hon.

Ja, hon var verkligen entusiastisk. Ekonomin ansåg hon vara mycket lämplig för en arbetande flickas plånbok, och på tal om säkerheten kände hon sig ”secure as a bug in a rug!”, fritt översatt ”som en lus bakom ett värmeelement”! Hon får mycket god service hos sin Saab-försäljare, Broadway Auto Sales Inc i Chicago (som för övrigt också har en svenskättad reparatör), och gav som sagt som helhetsomdöme dessa smickrande ord:

1961 V5 marve.jpg

En Saab på Chicagos huvudgata, Michigan Avenue (i närheten av svenska konsulatet).

"Min Saab är värd 100 poäng för mej. Jag har aldrig uppskattat en bil som jag uppskattar min Saab. Underbar!! Strålande!! Sensationell!!"

Världens säkraste bil!

Hennes manlige ”Saab-kollega” mr Frank gjorde en mycket noggrann och detaljrik genomgång av vad han tyckte om de olika egenskaperna hos sin svenska bil. Sittställningen fann han utmärkt, och menade att sätena faktiskt var bland de mest komfortabla han någonsin suttit i. En och annan har haft åsikter om baksätena, men eftersom han själv aldrig sitter där, sade han bara ”so who cares”. Han gillade placeringen av allt utom handbromsen, som han inte når med säkerhetsbältet påspänt.

Reservhjulets placering är bra, ansåg han, och berömde vägegenskaperna och kurvtagningsförmågan. Dessutom hade han märkt att den går utmärkt på hal väg, men trodde att vi kan bedöma saken ännu bättre som bor i närheten av Ishavet! 125 km i timmen kan han hålla i marschfart och gör av med en gallon på 28 miles, eller drygt 0,8 lit./mil, vilket han fann tillfredsställande med sitt körsätt. Karossen är mycket tät, sade han, men underredsbehandlingen hade han fått bättra på, liksom fästena på dörrbeklädnaden — detta hände även på hans moders Saab, men det är egentligen det enda han hade att anmärka, och det var lätt ordnat!

Som avslutning sade mr Frank sig tro att allting på Saab är gjort med tanke på säkerheten, och han trodde att Saab helt enkelt är den säkraste bilen i hela världen! Saab i storstadstrafiken.

Saab sågs allt som oftast i den enorma trafiken i de storstäder som besöktes av reportrarna — Chicago, New York och till och med bilstaden Detroit — och det tycks alltså förhålla sig så, att även de bilkräsna amerikanarna uppskattar den svenska vagnen. De gör samma erfarenhet som vi: har man bara lärt känna Saab, vill man inte ha någon annan bil! Svenskt tekniskt kunnande och svensk ingenjörskonst uppskattas för övrigt allmänt av amerikanarna — många svenskar har varit med och byggt upp Chicago till en storstad på 125 år (den är nu Amerikas andra stad med över 3,6 miljoner invånare utom förstäder), och bland annat var det en svensk vid namn John Ericsson som var stadsingenjör när man i början på seklet byggde upp det moderna Chicago med skyskrapor, magnifika broar och t. o. m. vände en flod för att lösa vattenkommunikationsproblemen! En annan svensk, John ”Monitor” Ericsson står f. ö. staty i Washington.

Saab är med i bilden — mannen på gatan vet att det är en svensk kvalitetsbil från en fabrik som också gör flygplan. Att det går isbjörnar på gatorna är det kanske en och annan som fortfarande tror. Vi hjälper väl till själva genom att tala om "arktiskt utprovad värme”. Å andra sidan kan det vara kallt och blåsigt i Chicago också, och i New York får man då och då uppleva hemska snöstormar.