SAAB TURBO PREMIÄRVISADES I FRANKFURT

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

Vindrutan 607 1977-09-23

1977-012.jpg

Saab Turbo är en sportig Combi Coupé med mycket hög prestanda. Exteriört märks den stora frontspoilern och de nya, breda lättmetallhjulen. Den kommer att finnas i två färger: röd metallic och svart. Saab Turbo börjar säljas i Sverige i början av november.

I samband med den internationella bilsalongen i Frankfurt, den 14—25 september, visade Saab för första gången Saab Turbo i serieutförande.

Den nya modellen, som blir en sportig Combi Coupé, sätts i produktion i mitten av oktober och kommer ut på den svenska marknaden i början av november.

Sportig Combi Coupé

Saab Turbo kommer till en början endast att tillverkas som 3-dörrars Combi Coupé, utvecklad på basis av de erfarenheter man fått från EMS-modellen och det intensiva testprogram som föregått serietillverkningen.

Till utrustningen hör bl. a. en helt ny typ av bakre spoiler, som höjer toppfarten ca 5 km/h, samtidigt som den ger mycket god stabilitet i hög fart.

I övrigt märks bredare lättmetallhjul, en ny sportratt av säkerhetstyp, speciellt anpassade fjädrar och stötdämpare, soltak och tonat glas runt om.

Samtidigt som man accentuerar det sportiga i exteriören har man bibehållit Combi Coupéns mångsidighet: Saab Turbo är alltså trots sin sportighet och sina höga prestanda fortfarande en 5-sitsig familjebil med mycket goda lastmöjligheter.

Saab Turbo kommer på svensk marknad att finnas i två färger: Cardinalröd metallic och svart. Turbomodellen ersätter inte någon av Saabs hittillsvarande modeller utan är en helt ny modellvariant. Priset är ännu ej fastställt, men kommer troligen att ligga mellan 55- och 60.000 kronor.

Tekniska data Saab Turbomotor

4-cylindrig, vattenkyld fyrtaktsmotor med turboöverladdning

Cylindervolym: 1,985 dm3

Effekt: 145 hk/DIN (106 kW) vid 5.000 rpm

Vridmoment: 24 kpm (235 Nm) vid 3.000 rpm

Maxvarv: 6.000 rpm (övervarvningsskydd monterat i fördelaren)

Turboaggregat: Garett AiResearch

Laddningstryck: 0,70 ± 0,05 bar

Maxvarv turbo: 100.000 rpm

Toppfart: 198 km/h

Acceleration: 0—100 km/h: 8,9 sekunder