Saab 9000 CD — komfortbil med höga prestanda

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1988-02-12 Vindrutan nr 1073

1988-03 komf.jpg

Saab 9000 CD är en välutrustad högprestandabil i ny design, en 4-dörrars sedan med mycket god plats för fem personer och bagage.

Den är klassad som ”Large Car” enligt det amerikanska EPA-systemet och därmed fullt jämförbar med de allra största bilarna på marknaden. De stora innermåtten är ett resultat av kombinationen lång hjulbas, stor spårvidd och kompakt, tvärställt drivaggregat. Detta — tillsammans med framhjulsdrivning och den unikt kompakta bakaxeln — medverkar också till Saab 9000 CD:s utomordentliga vägegenskaper.

Saab 9000 CD är försedd med Saabs 2-liters 16-ventilers turbomotor med dubbla överliggande kamaxlar, intercooler och APC (Automatic Performance Control). Saab 9000 CD är också utrustad med Saabs nya tändsystem — Saab DI — som utgör första steget mot utvecklingen av ännu mer avancerade motorer.

Saab 9000 CD, som är en logisk utveckling av Saab 9000 Combi Sedan, planerades redan vid konstruktionsstarten för 9000-linjen. Formgivningen är helt utförd vid Saab Design Center i Trollhättan.

Den nya Saab 9000-modellen är 4 780 mm lång, vilket gör Saab CD till en av de största vagnarna i segmentet, både till yttermått och i interiören.

Ny design fram och bak

Den nya fronten omfattar ny stötfångare, grill och spoiler samt nya strålkastare med effektiv spolning/torkning, samt nya kombinationslyktor. Stötfångaren kl

arar — liksom på övriga Saab 9000/900-modelIer — krockar i upp till 8 km/h utan att den eller karossen skadas. Saab 9000 CD är utrustad med sidobackljus på de marknader där sådana är tillåtna.

Stort bagageutrymme — ”Large Car”

Det nya, större bagageutrymmet som rymmer 675 dm3 (512 dm3 SAE) är ett av de allra största på marknaden. Det är den mest synliga nyheten på Saab 9000 CD, som är 160 mm längre än Saab 9000 Turbo 16 i 5-dörrarsutförande. Tillsammans med den rymliga kupén, placerar detta Saab 9000 CD i klassen ”Large Cars” enligt amerikanska EPA:s normer. Hela det lättstuvade bagageutrymmet är textilklätt för god ljudisolering och till skydd för bagage och kaross.

1988-04 komf.jpg

Bekväm att lasta

Bagageluckan har stor öppningsvinkel och går ända ned till stötfångaren. Bagaget behöver alltså inte lyftas onödigt högt vid ilastning. Det plana golvet gör vidare placering av bagage lätt. När bagageluckan är helt uppfälld befinner sig dess nedre kant hela 160 cm över marken, vilket ger gott huvudutrymme vid lastning. Vidare är bagageutrymmets öppning bred, tack vare att bakljusen placerats så långt isär som möjligt. Ett handtag på bakluckans insida gör den lätt att stänga och skyddar mot nedsmutsning.

Fast baksäte med skidlucka

Baksätet i Saab 9000 CD är fast. Långt bagage som t ex skidor får plats i bagageutrymmet tack vare den "skidlucka" som är dold bakom baksätets mittarmstöd. En skyddande ”skidpåse” finns som tillbehör.

Vridstyv kaross

En viktig faktor för chassi-och ljudkomfort är karossens vridstyvhet. I Saab 9000 CD har denna egenskap kunnat utvecklas ytterligare genom införandet av det fasta ryggstödet bak och den limmade bakrutan.

Saab 9000 CD är en modern sedan, konstruerad för att möta de högsta krav på komfort, körsäkerhet och goda köregenskaper.

Ny typ av däck

Komfort i en bil kan enklast definieras som frånvaro av onaturliga rörelser och oönskade vibrationer i kombination med låg ljudnivå. Många irritationskällor elimineras i Saab 9000 CD genom ett finavstämt chassi. Speciell vikt har lagts vid en av de större oljudskällorna, nämligen däcken. Saab 9000 CD är den första bil som förses med en ny typ av däck. De tillverkas av Michelin med beteckningen MXV-2 i dimensionen 195/65R15V. Däcken kännetecknas av en stor luftvolym som ger god dämpning. Slitbanemönstret är konstruerat så att det ger upphov till minsta möjliga oljud. Dessa nya högfartsdäck höjer åk- och ljudkomforten utan att påverka styrprecisionen. De är godkända för konstanta farter över 210 km/h.

Ökad fjädringskomfort

Genom att karossen är mycket styv, har den bakre krängningshämmaren kunnat göras mjuk, vilket ger mycket hög komfort, speciellt i baksätet. Stötdämparna är kalibrerade för bästa möjliga kombination av körsäkerhet, styrprecision och komfort på alla typer av vägar.

Lägre ljudnivå

Den till stora delar nya utformningen av Saab 9000 i 4-dörrarsutförande har gjort det möjligt au ytterligare höja ljudkomforten i kupén. Det fast monterade baksätet och den fasta hatthyllan innebär att tätningen mot bagageutrymmet kunnat förbättras, vilket utestänger oönskade ljud. Hatthyllans kanaler för evakuering av kupéluften är försedda med ljudfällor, vilket hindar att ljud från bakvagnen tränger in i kupén.

Ny torpedisolering

Vidare är innerutrymmet i Saab 9000 CD isolerat från motorljud, genom en ny typ av isolering på torpedväggen. Sammanfattningsvis bidrar karossens stora vridstyvhet, de nya däcken, torpedväggsisoleringen, det fasta baksätet och hatthyllan och det ljudisolerade bagageutrymmet till att ge Saab 9000 CD en mycket god ljudkomfort.

Klimatsystem med kupéluftfilter

Klimatsystemet har samma höga standard som i Saab 9000 i 5-dörrars Combi Sedanutförande. Ventilationssystemet har Saabs unika allergifilter som skyddar mot alla pollen, damm och tom vissa bakterier.

Tilluften i kupén sprids via 13 utsläpp. Elvärmen i framstötarna är justerbar och termostatstyrd. Det mikroprocessorstyrda, helautomatiska ACC-systemet (Automatic Climate Control) är tillgängligt som option och innefattar separata fläktar för sidorutorna bak. Detta är en typisk Saab-innovation: Forcerad avfrostning av bilens alla glasytor.

Saab Turbokoncept

Saab 9000 CD är utrustad med Saabs 160 hk starka, 16-ventilers turbomotor. Vridmomentet är 26,0 Nm vid 3 000 rpm. Motorn är tvärställd och sammanbyggd med växellådan. Den är emellertid mer än en motor — den är ett koncept som omfattar:

• fyrcylindrig tvåliters motor med cylinderhuvud i lättmetall

• 16 ventiler, 4 per cylinder

• dubbla överliggande kamaxlar med hydrauliska ventiltryckare

• vattenkylt turboaggregat

• Intercooler

• LH bränsleinsprutning

• Saabs patentsökta Automatic Performance Control (APC)

• Trevägskatalysator på de marknader där den efterfrågas och

• Saab Direct Ignition (Saab DI)

Tredje generationens Turbo

Saab leder utvecklingen i fråga om turbomotorer, och producerar nu den tredje generationens turbo. Hittills har Saab tillverkat över en kvarts miljon Turbobilar, och idag är var tredje Saab som säljs en Turbo. Turbokonceptets kvalitet och driftsäkerhet bevisades på ett övertygande sätt av rekordkörningarna på amerikanska Talladegabanan hösten 1986, då tre Saab 9000 Turbo 16 satte 21 internationella och 2 världsrekord i höghastighetskörning över 100 000 kilometer.

Saab 9000 CD är tillgänglig med antingen Saabs välkända 5-växlade helsynkroniserade manuella växellåda eller en fyrstegs automatlåda med lock-up, av ZF:s tillverkning.

1988-05 komf.jpg

Säker som en Saab

Säkerheten är en viktig del i Saabs bilkoncept, och Saabs bilar har alltid legat i täten när det gällt att utveckla denna. Saab 9000 CD är inget undantag. Alla säkerhetsfrämjande lösningar i Saab 9000 Combi sedan finns också i den nya Saab-bilen.

Bland de välkända aktiva säkerhetsfaktorerna kan följande nämnas:

* Konsekventa och förutsägbara köregenskaper även när den används fullastad och under olika väg- och väderförhållanden.

* Mycket god sidvindsstabilitet.

* Stora skivbromsar på alla fyra hjulen — ventilerade fram. Saab ABS + 3 låsningsbara trekretsbromsar.

* Mycket goda omkörningsprestanda tack vare Saabs 16-ventilers turbomotor med intercooler, APC och Saab DI.

* Stora glasytor för bästa sikt.

* Ergonomiskt utformad förarplats som minskar risken för misstag och trötthet.

Listan över passiva säkerhetsdetaljer omfattar bl a:

* En stabil kaross som motsvarar — och överträffar — de hårdaste lagkrav.

* Infästningar för säkerhetsbältena i framstolarna och justerbara omlänkare i sidostolparna för bästa bältesgeometri oberoende av förarens/passagerarens kroppskonstitution.

* Bältessträckare, som tar upp slacket i de främre säkerhetsbältena vid en kollision.

* Underglidningsskydd i framstolarna.

Saab 9000 CD är en mycket välutrustad bil redan i standardutförande. Den kan emellertid förses med en rad options och tillbehör för ökad personlig stil eller komfort.

Teknisk data i korthet

Motor: 4 cylindrar, 1985 cm'. 160 hk, överliggande kamaxlar, turbo intercooler, APC-system, Saab Direct Ignition

Växellåda: 5 växlar manuell eller 4-stegs automat

Toppfart: 210—215 kmh

Längd/bredd/höjd: 4780 / 1764 / 1420 mm

Bagageutrymme: 512 liter SAE-volym

Bränsleförbrukning blandad körning:

enligt KOVFS; 0,93 1,06 liter 10 km

enligt bCB: 8,6—10,4 liter/100 km

För ytterligare upplysningar — se separat faktablad