Saab bäst i världen

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 16 oktober 2022 kl. 19.21 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1980-04-11

Tysk statistik visar - Saab bäst i världen

Saab hör till de bästa bilarna i världen! Det visar den sammanställning som den västtyska motsvarigheten till Statens provningsanstalt nyligen presenterat. Technischen übervachungsverein TuV, som myndigheten heter, har också hand om kontrollbesiktningen av bilar i Västtyskland. Det är på grundval av statistik från just besiktningarna man fått fram att Saab hör till världens mest tillförlitliga och långlivade bilar.

1980-04-11.jpg

Undersökningen bygger på samtliga kontrollbesiktigade bilar i Västtyskland. Man har tagit fram hur många av de olika bilarna inom samma märke som hade allvarliga fel vid besiktningen två, fyra och sex år gamla.

Efter två år var det 10,7 procent av Saabarna som hade allvarliga fel. Samma låga siffra hade också Volvo, medan t.ex. Västtysklands egna bilar hade 11,5 procent med allvarliga fel efter två år. De engelska bilarna hade hela 32,8 procent, vilket betyder att var tredje engelsk bil i genomsnitt har allvarliga fel redan efter två år!

Efter fyra år var det 18,5 procent av Saabarna som hade allvarliga fel vid kontrollbesiktningen. Här hade de japanska märkena bara 15,6 procent och tyskarna 17,1. Engelsmännen visade fortsatt dålig kvalité med hela 40 procent och de italienska bilarna låg vid fyraårskontrollen på en felprocent på 34.

Efter sex år hade Saab och Volvo tagit tillbaka tätplatsen. Då hade bara 28,5 procent av de svenska bilarna allvarliga fel vid besiktningen. De tyska bilarna, som ofta får beröm för sin fina tillförlitlighet och livslängd låg sämre till än Saab t.ex. För tyskarna låg felprocenten på 29,1.

De italienska märkena låg vid samma tid på en felprocent på 45,6 vilket betyder att ungefär varannan italiensk bil hade ett eller flera allvarliga fel vid sexårskontrollen. För engelska och japanska bilar redovisas inga siffror vid sexårskontrollen.

Nu är kanske uppgifterna om livslängd och tillförlitlighet inte särskilt överraskande för oss svenskar, som alltid varit vana att satsa på kvalitet. Men visst är det trevligt att höra att även våra vänner utomlands upptäcker detta!