Saabs husvagn klar för serietillverkning

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 1 maj 2022 kl. 12.22 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

1963-03 VIPS3

1963-012.jpg

Saabs husvagn klar för serietillverkning

Saabs tidigare i Vips presenterade {husvagn har nu nått produktionsstadiet. En första serie om 300 enheter är under framtagning och den första vagnen beräknas kunna levereras under juli månad. Produktionskapaciteten är dock till en början tämligen blygsam.

Det relativt begränsade antal vagnar som byggs i år kommer därför huvudsakligen att förbehållas kunder med förhandskontrakt. Först till nästa säsong beräknas leveranserna för allmänna marknaden komma igång i större omfattning.

Vagnen har utvecklats vid Saabs Norrköpingsavdelning, där också detaljtillverkning sker. Skrovtillverkning och monteringsarbete är till största delen utlagt hos underleverantörer. Försäljning sker genom Norrköpingsavdelningen och ANA:s återförsäljare. Riktpriset är kr 4.950:— exkl. oms.

Vagnen är tillverkad (bakad) av glasfiberlaminat med skalet i ett stycke och tjänstetomvikten är endast 290 kg. Med nuvarande bestämmelser tillåter detta fri fart med Saab m.fl. bilar i liknande viktklass.

I skalet, inklusive den tvådelade dörren, är inbakat ett mellanskikt av tvärwellit — ett material som ger en utmärkt isolering mot både kyla och värme.

Stora fönster på fram- och bakvägg ger bilföraren god sikt bakåt under körning. Två sidofönster och genomskinlig taklucka bidrar till att göra interiören mycket ljus.

Vagnen har torsionsfjädring och hjul med 18” ytterdiameter.

Tre plus en bäddplatser

Inredningen utgörs av bl.a. ett matbord, 58x150 cm och två bekväma soffor med dynor och rygg i skumplast klädda med Saabs interiörtyger. En köksbänk, också av glasfiberlaminat, har nedsänkt diskho med avlopp och plats för gasolkök el. liknande. I ett isolerat utrymme finns plats för kemisk toalett.

I de båda sittbänkarna finns plats för sängkläder, och för gångkläder finns två garderobsutrymmen — ett för långa och ett för korta kläder.

Innerbelysning erhålles från två ljuspunkter, kopplade till bilens elsystem.

Vagnen har normalt tre bäddplatser. Den långa soffan ger tillsammans med det nedsänkta och samtidigt förlängda bordet en dubbelsäng med måtten 116x185 cm. Den andra, kortare soffan, kan för nattbruk förlängas till 176 cm. Över denna finns anordningar för en extra bädd.

Prov pågår för att förse vagnen med värmeanläggning för vinterbruk, antingen med gasol- eller fotogeneldning. Ändamålet med en sådan utrustning är inte enbart möjlighet till vintercamping utan syftar dessutom till att göra vagnen lämplig som tillfällig evakueringsbostad.

Praktiska semesterprov i fjol

Praktiska prov med vagnen har pågått sedan förra våren. Av de tre prototypvagnarna som finns har två under förra sommaren körts och använts vardera ca 1000 mil som campingvagnar. Vagnkonstruktören, ingenjör Birger Lindberg, Norrköpingsavdelningen, gjorde med familjen en tre veckors Hollandsresa med vagnen. Den fungerade utmärkt, betygar både han och fru Maj-Britt. Vid första anblicken verkar kanske utrymmena väl små, säger fru Lindberg, men det var inga problem varken med matlagning eller bäddplatser för vår trebarnsfamilj. Isoleringen bestod också provet. Kyliga kvällar var en kort stunds gasoleldning tillräcklig för hygglig värme hela natten.

Till sommaren kommer prototypvagnarna att gå för ytterligare prov, en av dem under en semesterresa till Norrbotten. Bl.a. vill man utröna vagnens egenskaper på grusvägar — att köra den efter en Saab-bil på asfaltsvägar bjuder inga problem.

Flera förhandsbeställningar

Intresset för vagnen är mycket livligt och ett stort antal förhandsbeställningar har redan gjorts. De främsta anledningarna till detta kundförtroende tror ingenjör Lindberg vara, att det gäller en Saabprodukt (med kvalitet i namnet), att vagnen har anmärkningsvärt låg vikt och att den är tillverkad av glasfiberlaminat. Beträffande den låga vikten kan som ytterligare fördel förutom fri fart för mindre bilar även nämnas det avsevärt mindre slitaget på bilens funktionssystem — motor, koppling, bromsar samt den lägre bränsleförbrukningen.

Data

Längd med koppling 3,60 m
Längd utan koppling 2,74 m
Bredd 1,84 m
Höjd 2,10 m
Invändig ståhöjd 1,80 m