Till minne av Rolf Ebefors 1936-2022

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 24 februari 2023 kl. 14.07 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Rolf Ebefors 1936-2023

Saablegendaren och vår högt uppskattade kollega Rolf Ebefors har gått ur tiden. Rolf var välkänd som motormekaniker på Saabs berömda tävlingsavdelning på 60- och 70-talet och gick vidare till motoravdelningen på teknisk utveckling efter tävlingsavdelningens nedläggning 1981.

Rolf var en av ett fåtal som var med från tävlingsverksamhetens början, från lokaliseringen i motorlaboratoriet till den egna verksamheten på Hyvlaregatan. Rolfs inflytande på motoravdelningen var betydande, inte minst när det gällde att en skapa en kvalitetsprofil för de nya motormekanikerna som fyllde på under årens lopp. Förutom Rolfs omtalade noggrannhet, så var budskapet till de nya mekanikerna: Ge aldrig upp!!

Ett exempel är Tulpanrallyt 1962. Rolf står i vänteläge vid en parkering i en liten by i Tyskland när Carl-Magnus Skogh bromsar in, förklarar för Rolf att kopplingen håller på att ge upp och det är nog bara att bryta. Kopplingen hade tagit mycket stryk under backproven och fler skulle komma. Rolfs svar: - Håll er undan!! Jag byter koppling! 35 minuter senare kör Carl-Magnus vidare och klarar nästa tidskontroll. Resultatet i mål blev klasseger och tvåa totalt! Carl-Magnus framhåller detta som en mekanikerprestation utöver det vanliga och epitetet ”Världens bästa mekaniker” blev myntat.

Rolf hade en unikt bred erfarenhet från tvåtakts-, V4-, 16-ventils- och turboepokerna när det gäller byggnation och trimning av Saabmotorer för förare som Carl-Magnus Skogh, Erik Carlsson ”på taket”, Stig Blomqvist, Per Eklund och många flera.

På Saabs motoravdelning arbetade han vidare med framtida motorer och speciella projekt. Ett exempel är de rekordkörningar som gjordes 1986 på Talladega Speedway i USA då tre Saab 9000 Turbo kördes i 10.000 mil i absolut toppfart. Att serva en glödhet motor som fort det bara gick var inga problem för Rolf, en kollega fick hälla vatten på hans händer och armar när han skruvade….

Rolfs signum var en mycket stor noggrannhet i kombination med sällan skådad envishet för problemlösning och blickade alltid framåt med utvecklingen.

Efter sin pension på Saab arbetade Rolf vidare på ANA Trollhättan och på Saab Car Museum med renoveringsprojekt.

Vi sörjer en mycket god arbetskamrat med glimten i ögat och sin älskade kalibrerade momentnyckel.

Den motor som Rolf kanske var extra stolt över är 16-ventilaren i Saab 99 EMS, som kördes av Stig och Per på 70-talet. Ni som hört den i rallyskogen vet vad vi talar om. Det är med dom mustiga tonerna och 8.500 varv som Rolf kört vidare.

Tack för allt Rolf.
Vila i Frid

För arbetskamrater och vänner vid Saab och Saab Bilmuseum i Trollhättan 2023-02-23
Nils-Gunnar Svensson och Peter Bäckström