Världspremiär i Frankfurt Ny 2-dörrars Sedan och cabrioletstudie

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Version från den 9 mars 2023 kl. 16.19 av Saabvetthn01 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

TISDAGEN DEN 13 SEPTEMBER 1983

— En test av marknaden, säger Saabs marknadschef Bengt Ödmann.

Saab 900 i 2-dörrars utförande kommer att levereras med flera utrustningsalternativ, beroende på olika marknadskrav.

I Frankfurt visas bilen i ett sportigt utförande med beteckningen ”900 i”, främst avsedd för EG-marknaderna. Bilen har insprutningsmotor och en omfattande extrautrustning som standard, t ex servostyming, främre och bakre spoilers, gasstötdämpare, lägprofildäck, sportratt m.m.

I Sverige, Norge och Danmark kommer 2-dörrars Sedan att introduceras i början av 1984 i GLi- utförande, som utrustningsmässigt skiljer sig på en rad punkter från den nu visade 900i-modellen. Saab 900i som den visas i Frankfurt, har Saabs 2-liters 4-cylindriga insprutningsmotor på 87 kW (118 hk) vilket i kombination med den femväxlade växellådan accentuerar den sportiga karaktären. Toppfarten är 175 km/h och accelerationen 0—100 km/h 12,0 sekunder. Den har ett förstärkt chassi som motsvarar bilens prestanda. Gasstötdämpare är standard, liksom 5,5” fälgar med lättrullande lågprofildäck i dimensionen 185/65.

Vidare har 900i servostyrning som i kombination med den nya, treekrade sportratten ger god vägkänsla under alla körförhållanden. Bidragande till stabila körförhållanden i högre farter är kraftiga spoilers fram och bak. De förbättrar också bilens aerodynamik, vilket inverkar positivt på bränsleförbrukningen.

Lätt insteg med stora dörrar

De breda dörrarna och de indragna trösklarna underlättar in- och urstigning till både fram- och baksätet. Bland inre komfortdetaljer kan nämnas plyschklädsel och klädda dörrsidor ovanför armstöden. Förarstolen uppvärms elektriskt och bakre sidorutorna är öppningsbara. 900i har också främre mittkonsol och varvräknare som standard. Bagageutrymmet, som har en volym på hela 617 liter, kan som på alla Saab-modeller lätt ändras genom att bakre ryggstödet fälls fram varvid utrymmet ökar till 1,5 m3. Soltak kan erhållas som extra utrustning. Grundläggande flexibilitet.

— Den nya modellen i 900-serien är återigen ett exempel på hur väl Saabs flexibilitet i produktutveckling och produktion fungerar, säger Sten Wennlo, chef för Saab Personbilsdivisionen.

— Från en given grundkonstruktion av Saab 900 har vi under några få år till jämförelsevis låga kostnader kunnat vidareutveckla 900-serien till en modellserie som nu omfattar 2-, 3-, 4- och 5-dörrars bilar, säger Sten Wennlo.

900 Turbo Cabriolet

Samtidigt presenteras alltså en framtidsstudie — en cabriolet baserad på den nya 2-dörrarsmodellen av Saab 900, som samtidigt också premiärvisas. Saabs chefsdesigner Björn Envall har svarat för formgivningen och utställningsbilen har byggts i samarbete med det amerikanska specialistföretaget ASC.

— Den nu visade prototypen skall ses som en studie för att bl a testa bilköparnas intresse för en cabrioletmodell. Samtidigt vill vi visa vilka utvecklingsmöjligheter som ryms inom 900-modellens grundform, säger Björn Envall.

1983-04 Frank.jpg

Saabs cabriolet uppvisar flera intressanta konstruktionsdrag. Bland annat är den försedd med en för öppna bilar ny och unik bakrutekonstruktion. Den utställda modellen är endast tillverkad i ett exemplar och något beslut om serietillverkning har ej fattats.

Logisk utveckling

Saab 900 har — liksom Saab 99 — visat sig vara en bra plattform för vidareutveckling av nya modeller. Sedan den första versionen av Saab 900 premiärvisades 1978, har flera nya modeller presenterats och 900-serien omfattar nu 2-, 3-, 4- och 5-dörrars modeller.

— Vi har en styrka i vår flexibilitet, säger Björn Envall. Genom vårt sätt att arbeta kan vi snabbt, och med relativt små investeringar, konstruera och producera nya varianter. Detta gör det i sin tur möjligt för oss att vara lyhörda för olika marknaders önskemål. Genom att nu visa upp en renodlad cabrioletversion baserad på Saab 900, vill vi visa vilka ytterligare utvecklingsmöjligheter som kan rymmas inom 900-modellens grundform.

Ökat intresse för öppna bilar

— Under de senaste åren har intresset för cabrioletmodeller ökat mycket kraftigt på olika marknader, säger marknadsdirektör Bengt Ödmann, Saab Personbilsdivisionen.

— Det är framförallt i USA och på kontinenten som det här intresset kommit till synes. Bara i USA räknar man med att i år sälja uppemot 100 000 bilar av cabrioletmodell — alla i exklusivt utförande.

1983-05 Frank.jpg

Försäljningen i Europa uppgår till ca 50 000 bilar per år, med England, Frankrike och Italien som de största enskilda marknaderna.

— Det är mot den bakgrunden den nu visade designstudien skall ses — vi tycker det är intressant att testa marknadsreaktionerna på en ren cabrioletmodell av Saab 900.

Samarbete Sverige—USA

Grunden för Saabs designstudie har varit den nya 2-dörrarsmodellen. Utställningsbilen är byggd i samarbete med det amerikanska specialistföretaget ASC (American Sunroof Company), som är ett av USA:s ledande företag när del gäller tillverkning av specialbilar. Företaget serieproducerar flera av de största amerikanska biltillverkarnas cabrioletmodeller, men har också en omfattande egen utvecklingsverksamhet. Samarbetet med ASC har varit mycket värdefullt, säger Björn En vall. Amerikanarna har många års konstruktionserfarenhet när det gäller olika cabrioletlösningar och anses idag vara ett av världens ledande företag i branschen.

Världspremiär för patentsökt bakrutekonstruktion

Ett exempel på ASC:s utvecklingsverksamhet är konstruktionen med den öppningsbara bakrutan, som premiärvisas på Saabs cabriolet. Rutan är tillverkad av riktigt glas, vilket är unikt på en cabriolet. Den är dessutom helt öppningsbar och manövreras elektriskt från förarplatsen. I nedsänkt läge vilar bakrutan i ett särskilt fack innanför bagageutrymmet. Även cabrioletkonstruktionen är mycket elegant. I nedfällt läge är den helt nedsänkt i karossen och täckt med en skyddande lucka. Därigenom är sikten bakåt helt fri.

I övrigt kännetecknas Saabs cabrioletmodell av att vindrutan är mera bakåtsvept än på standardmodellerna. Vindrutestolparnas lutning har också ökats — till 45° — vilket bidrar till elegantare form och förbättrad aerodynamik. Interiören är mycket exklusiv, med skinnklädsel och hög komfort för fyra personer.

16-ventilers turbomotor på 175 hk/DIN

Under huven på Saabs cabriolet sitter den nya 16-ventilers turbomotorn. Motorn — som just nu är föremål för ett omfattande bredprov — ger med intercooler en effekt av 175 hk/DIN (129 kW). Det ger bilen mycket goda prestanda — toppfarten blir över 200 km/h. Skivbromsar runt om och högfartsdäck av typ Pirelli P6, bidrar till mycket goda vägegenskaper.

1983-06 Frank.jpg