Våra pionjärer Pionjär X Gunnar Blomgren

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1977-12-02

Pionja11.jpg

Gunnar Blomgren, Saab-pionjär som har ett stort arbetsfält att röra sig på och som tar cykeln till hjälp

Den 26 augusti 1938 anställdes GUNNAR BLOMGREN vid Svenska Aeroplan AB som det hette på den tiden. Efter några års flygplansarbete blev han utsedd till förman inom driftavdelningen 1946 och där är han fortfarande kvar. Han svarar så här på våra frågor:

— Vad var ditt första jobb på Saab?

— Om man bortser från sedvanligt skolningsarbete, så fick jag jobba ihop med tyska montörer, som var här för att montera upp de första jiggarna till bombplanet B 3. Jag var sedan med och monterade in den första motorn i planet.

— Hur var det första året på företaget?

— Vad jag minns bäst var att det var en trevlig anda mellan oss saabare. Det var också ett lärorikt och intressant år. Bara att få vara med om att tillverka det första krigsflygplanet i Sverige var ju en händelse för unga nybörjare i branschen.

— Hur upplevde du övergången från flygplans- till biltillverkning?

— Till en början var jag nog lite negativt inställd. Man visste ju inte hur det skulle bli med den där bilen. Senare blev väl min inställning mera positiv. Men det har ju inte blivit så mycket bil för min del. Jag kom över till driftavdelningen redan i slutet av 40-talet, så jag fick mest vara med om att ändra verkstäderna för den kommande bilproduktionen.

— Vilken period under de här åren anser du har varit den bästa?

— Flygplanstiden var nog den mest omväxlande och intressanta. Men det är svårt att välja periodvis.

— Vilken händelse inom företaget tycker du varit störst och viktigast?

— Det var när det blev ett faktum att vi skulle bli ett bilföretag och man fick vara med om alla de stora omställningsarbetena som måste göras för för att ge plats för bilproduktionen.

— Vad har bidragit till att du stannat kvar på företaget i snart 40 år?

— Jag har haft ett omväxlande och intressant arbete och här har varit ett gott kamratskap. Jag har väl också gärna velat vara kvar i min hembygd, jag är nämligen född i Trollhättan.

— Hur ser du på utvecklingen under de många åren?

— En fantastisk utveckling både med tanke på flygplanstiden och den senare utvecklingen på bilområdet. Men man får inte glömma de stora framstegen när det gäller vår arbetsmiljö — där har ju skett en revolution på senare år med fina pausrum m.m.

— Hur ser du på företagets framtid?

— Just nu är vi inne i en vågdal och det gäller inte bara Saab-Scania. Men jag är ändå optimist. Vi gör fina produkter på flera områden inom koncernen, så vi kommer säkert igen.