Vindrutan byter redaktör

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1980-08-15

Karl-Erik Ågren, Vindrutans skapare och redaktör, trappade i samband med semestern ned till halvtid. Han lämnade därmed redaktörsskapet för Vindrutan, som övertas av Merril Boman.

Nu lämnar dock inte Karl-Erik arbetet med Vindrutan helt. Han kommer att finnas med i arbetet, och tillsammans med Merril fortsätta att hålla personalen på Saab-Scania i Trollhättan informerade. Här samtalar de båda lite om Vindrutan förr, nu och i framtiden.

Karl-Erik: — Det roligaste under åren har varit kontakten med människor på alla ställen och nivåer. Ända sedan starten 1963 har alla varit mycket positiva och tillmötesgående när det gäller arbetet med Vindrutan.

Merril: — Har det verkligen aldrig varit svårt att få folk att hjälpa till?

— Jo, det är klart att det funnits några få som varit "aviga", men de är så få att man knappast lägger det på minnet. Däremot måste jag nog säga att folk här på Saab-Scania varit dåliga på att själva skriva något för Vindrutan. Jag har ofta bett experter och sakkunniga på olika områden att skriva lite om någon speciell sak, men bara några få har ställt upp. Det skulle vara trevligt om det gick att ändra på detta!

— Javisst, bland så många människor som vi är här på Saab-Scania i Trollhättan och på våra "satellitorter" så måste det finnas många som kan skriva eller bidra med intressanta uppgifter. Apropå intresse, vad tror du, Karl-Erik, är det viktigaste att ha i tankarna när det gäller att göra en personaltidning?

— Tidningen ska kunna läsas av alla på företaget. Man får absolut inte underskatta folk, men man måste också tänka på att inte skriva för experter och fackfolk. De hämtar i alla fall sin information från facktidningar osv!

— Jag har ju arbetat på en "vanlig" dagstidning innan jag kom hit, så för mig är det mycket som är nytt. Men det gäller alltså samma grundförutsättningar här. Det viktigaste är att alla kan läsa och förstå det man skriver. Lyckas man inte med den grundförutsättningen så kvittar det hur bra man är på att hitta nyheter och intressant information!

— Förr kunde det vara vådligt svårt att få fram stoff till Vindrutan. Det gick långa perioder när det inte hände något här vid företaget. Produktionen flöt i samma takt, företaget varken växte eller krympte, och allt fungerade. Och det ska man naturligtvis vara tacksam för, även om det innebar "nyhetstorka" för Vindrutan. Men de senaste åren har det aldrig varit någon direkt brist på saker att skriva om.

— Nej, Saab-Scania i Trollhättan har ju vuxit oerhört snabbt, och förändrats nästan helt att döma av det jag sett och läst i vårt historiska material.

— Det innebär nog inte bara fler och större nyheter. Det blir säkert också svårare att själv förstå och kunna informera om allt som händer. Företaget blir mer och mer komplicerat, och det ställer säkert högre krav på de som ska informera.

— Ja, jag tror att folk måste få reda på hur och var de kommer in i produktionskedjan. Vet man inte vad man gör och varför, så är det säkert svårt att ge sitt bästa.

— Det finns många viktiga uppgifter framför oss som arbetar med information. Och jag hoppas nu bara att du får ett lika fint bemötande av människorna ute i företaget som jag fått .- Lycka till!

1980-01.jpg

Det skulle vara trevligt om fler kom till Vindrutan med eget "stoff! En gemensam förhoppning från avgående redaktören Karl-Erik Ågren och tillträdande Merril Boman