1947-09 På försommaren presenterades Saab-bilen, eller Saab-92

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vingpennor 1947-09

                 Saab-92


På försommaren presenterades Saab-bilen, eller Saab-92, som typnamnet lyder, för inbjudna representanter för pressen och vissa verk och myndigheter.

Denna jordbundna Saab-skapelse går ju i småvagnsklassen, men det är felaktigt att för den skull tala om folkvagn. Vid konstruktionsarbetet har huvudvikten lagts på att få fram en kvalitetsprodukt och att åstadkomma detta till rimligt pris. Saabs erfarenheter från flygplankonstruktioner har utnyttjats även vid bilens tillblivelse. Karossen är sålunda helt fribärande, dvs. utan chassi och ram, och strömlinjeformen är väl utbildad. Bl. a. är undersidan helt slät — en detalj som Saab-92 är ensam om bland världens bilmärken.

Säkerheten är hög tack vare den ypperliga väghållningsförmågan och de hydrauliska bromsarna, som verka på alla fyra hjulen. Vagnen blir också billig i drift med sin 24 hkr tvåtaktsmotor av Saabs egen konstruktion.

Den svenska försäljningen, som omhänderhas av Philipsons Bil AB, beräknas kunna börja under första halvåret 1949.

Denna korta presentation får tillsammans med bilderna utgöra en första introduktion av Saab-92. I senare nummer av Vingpennor komma artiklar om konstruktions- och tillverkningsarbetet att införas.

caption
caption
caption
caption