1951-03 92:an i Monte Carlo-rallyt

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vips 1951-03

1951-06.jpg

Framme i Monte Carlo. Greta Molander flankerad av saabförarna Ragnar Carlsson (t.v.) och Rolf Mellde. 92:an till höger är fru Molanders kritvita rallyvagn

92:AN I MONTE CARLO-RALLYT

I pressläggningsögonblicket rusar våra två rally-deltagare, Rolf Mellde och Ragnar Carlsson, in på Saab-T efter en non stopkörning Turin—Trollhättan.

Vi frågar som alla andra: — Ni, som låg sa bra till hela tiden, vart tog Ni vägen i prislistan? Ni lär ju ha fått ett pris för bekväm inredning. Somnade Ni båda två?

— De båda deltagande Saab-bilarna var de enda från Skandinavien, som kom med på prislistan, svarar rallyförarna. Greta Molander som fyra i damklassen och vi genom vårt andra pris i ”komforttävlingen”. Vi var prickfria ända tills vi fick bränslekrångel på den sista svåra etappen över Alperna, ca 5 mil från mål. Vårt andra pris i tävlingen om mest ändamålsenligt utrustade bil ur såväl bekvämlighets- som utrustningssynpunkt erhöll vi bl. a. för vinschar på framhjulen, med vars hjälp man kan dra upp bilen mycket lätt vid dikeskörning, specialgjorda slirskydd, kartläsningsbord med belysning och förstoringsglas, en mycket ändamålsenlig verktygsuppsättning samt reservdelar. Dessutom hade vi ersatt höger säte med en flygplansstol, vilken gick att helt fälla ned, så att platsen även kunde användas som liggplats. Slutligen fanns i bilen klockor och vägmätare speciellt inmonterade för denna resa.

— Har årets tävling varit särskilt krävande?

— Beträffande svårighetsgrad kan årets Monte Carlo-rally på intet sätt jämföras med förra årets, då endast 135 bilar kom i mål av de ca 400 startande.

I år fullföljde närmare 270 vagnar tävlingen. Det stora deltagarantalet betyder tyvärr att väderleksförhållandena på de svåra sträckorna i Alperna hinner variera högst avsevärt mellan första och sista ekipage. Det är därför omöjligt att få en direkt jämförelse mellan deltagare från olika startplatser, och vi borde här i Skandinavien försöka lägga upp tävlingen på så sätt, att separat prisbedömning äger rum för de startande från denna del av Europa.

— Hur har bilen gått för övrigt?

Förutom bränslestörningarna, har bilen gått strålande, och samtliga personer, såväl utlänningar som svenskar, som haft tillfälle att se vagnen något under resan, exempelvis när vi passerade de svåra bergspassen, frågade sig, hur det var möjligt, att en så liten bil kunde taga sig fram på det sättet. Intresset för Saab-bilen var enormt.

— Vad anser Ni vara största behållningen av årets tävling?

— Greta Molanders och Cecilia Koskulls fantastiska prestation att med en helt standardmässig Saab-bil placera sig som bästa ekipage från Skandinavien oavsett klass.

— Och hur gick hemresan?

— Vi var då i tillfälle att träffa Saabs Italienrepresentanter, som hjälpte oss att få besöka såväl den världsberömda karosserifabriken Pinin Farina som Lancia-fabriken i Turin. Därefter åkte vi non stop Turin—Genua—Monte Carlo—Paris—Trollhättan.

Telefonplan ar att emotse inom en snar framtid, får man svaret, att när omorganisationen ar klar, kommer det ut en ny telefonplan. Med tanke på den hittillsvarande omorganisationen, som i större eller mindre omfattning har pågått i över 10 år, ter sig svaret en smula nedslående.

Då dessutom vissa avdelningar har sett sig föranlåtna att själva uppgöra provisoriska telefonplaner avdelningsvis, frågar man sig, om det inte finns möjlighet att snabbt lösa problemet på något sätt.

Om man inte vill bekosta en stor central telefonplan med lösa bokstäver à la Regnbågens matsedlar, där intresserade telefonabonnenter ständigt kunde ta del av dagens nyheter på området, kunde man väl i alla fall låta trycka den alfabetiska namnförteckningen på planens baksida, så att man åtminstone kunde få tag på telefonnumret till en namngiven person, även om hans inlemmande i det stora hela fortfarande ar höljt i dunkel.

Gammal prenumerant.