1952 Saab-bil nr 4000 från "linan"

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vips nr 2, 1952

Saab-bil nr 4000 från "linan"

1952-01.jpg

Full fart på " slutmonteringslinan" Närmast kameran syns fr. v. förman Alf Lindqvist, Odd Simonsen och (bakom bilrutan) K. E. Johansson

De rykten som var i svang om att Saabs biltillverkning skulle läggas ned, är helt ogrundade, sade direktör Svante Holm vid den första allmänna pressvisning av bilproduktionen som i slutet av mars anordnades av Saab-T och Philipsons, varvid även avslöjades att Saab bil nummer 4.000 inom kort skulle lämna den s.k. linan.

Direktör Holm kunde för övrigt även omtala att en liten men dock export kommit igång samt — vilket torde vara en glad nyhet för utlandsturistande Saab-ägare — att reservdelsdepåer är under uppläggning på flera platser på kontinenten. Dylika depåer finns redan i Bryssel och Amsterdam medan Hamburg, Paris och Nice står närmast i tur. Ytterligare en nyhet är den speciella sportmotor som inom kort kommer att göras tillgänglig för tävlingsförare som önskar ta ut litet mer än standardeffekt ur sina motorer. 32—33 hästkrafter kommer denna specialmotor att bromsa. För närvarande tillverkas vid Saab-T ca 50 vagnar per vecka, en produktion som dock enligt dir. Holm ganska lätt skulle kunna ökas till det dubbla med förbättrad tillgång på karosseriplåt.

Ett av de mest uppskattade inslagen i det fylliga och intressanta program som mötte pressmännen vid besöket på Saab- T, var faktiskt uppfärden från Göteborg till Trollhättan, vilken lagts upp i form av en orienteringstävling med några inlagda punktorienteringsmoment. Avsikten var att herrar motorjournalister skulle få tillfälle att bekanta sig riktigt med Saabbilen och köra den på delvis mycket krokiga vägar, vilka dessutom här och där var belagda med is. Tävlingen var upplagd så att vart och ett av de nio startande Saab-ekipagen dels skulle köra banan på idealtid, dels efter vägen försöka att på kartan och i naturen lokalisera fem fotografier av en parkerad Saab-bil, en nog så besvärlig uppgift då det gällde att hålla den delvis ganska knappt tillmätta tiden. Kampen blev emellertid mycket hård, så hård t. o. m. att striden om de båda tätplatserna måste avgöras genom frågesport om Trollhättan och bilism, ett bevis så gott som något på Saabbilens lämplighet för våra svenska s. k. vägar.

1952-02.jpg

Väl inklädde Kaj Bentzen i arbete med bakfönsterluckan

1952-03.jpg

Segrarna i orienteringstävlingen — flygplanstecknare Björn Karlström (t.v.)

och Aftonpostens Egon Reimert fick i pris ett par av Sven Larssons träskurna trollhättetroll

1952-04.jpg

Starten i orienteringstävlingen gick utanför Philipsons Göteborgslokal. Herrar pressmän står färdiga att embarkera "sina" 92-or.