1957 Saab Sonett Malmö

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

1957-10-31

SSS ~ Saab, Super Sonett i skyttelsus på Motorvägen

En hel del av trafikanterna på Lundavägen i Malmö och på motorvägen hade i går anledning att spärra upp korpgluggarna, men de måste göra det kvickt om de skulle hinna se något, innan det var tid att vända på huvudet, ty i den vita Saab Super Sonett, som susade fram i skytteltrafik, satt Rolf Mellde vid ratten. Gissa om det gick undan.

1957-009.jpg

Ingen kunde vara lämpligare att göra denna presentation av Saabs läckra sportsåk än Rolf Mellde, som i egenskap av utprovningschef vid Saabs Trollhättefabrik lett arbetet på Sonettens tillkomst med hjälp av ingenjörskollegerna Lars-Olof Olsson, Olle Lindqvist och Gösta Svensson och Sixten Sason som formgivare. Rätt fenomenalt är det att åka i 160 km:s fart i en 750-kubikare — toppfarten i öppet utförande av Sonetten. I specialutförande kommer man upp i 200 km/t.

Saab Super Sonett är en ren experimentbil, vilken i huvudsak tillverkats för att berika erfarenheterna beträffande en bils egenskaper ur olika synpunkter, framhåller ingenjör Mellde. Beträffande chassit är den till nära 100% uppbyggd på Saab 93 standarddetaljer. Bilen är försedd med en Saab 93-motor, vilken upptrimmats till c:a 57,5 hk vid 5.000 varv. Maximalt vridmoment c:a 9,0 kpm vid 3.500 varv. Härigenom få vi möjlighet att prova Saab 93:s motor under exceptionella förhållanden. En annan detalj, som vi velat prova i samband med byggandet av denna bil, är glasfiberlaminat eller plast, varav vi tillverkat såväl motorhuv, dörrar och bakdel på denna bil. Den ur konstruktionssynpunkt kanske intressantaste detaljen är dock lådkonstruktionen för chassidetaljernas infästning. Den är helt tillverkad i lättmetall. Konstruktionsprincipen har här varit densamma som numera används vid moderna flygplanskonstruktioner. Härigenom har vikten på denna enhet kunnat hållas så låg som 71 kg.

Vagnen väger 500 kg och accelerationen är mycket snabb. Från 0 till 80 km på cirka 8 sek.,stående start en km c:a 34 sek.

Saab Super Sonett ingår som en detalj i den speciella Saab-utställning som i dag öppnas hos Philipsons vid Lundavägen.

Essen.

1957-010.jpg

SYSKONEN från Trollhättan: Saab 93 och Sonetten, den senare med 93:ans motor upptrimmad till 57 hästar