1962 Vips1 Monte Carlo

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

1962 Vips1 Monte Carlo

Eric Carlssons Monte Carlo-seger har väckt uppmärksamhet världen över

Erik Carlssons sensationella seger i årets Monte Carlo Rallye — samtidigt årets första EM-tävling — i januari har väckt oerhörd uppmärksamhet inte bara i Sverige utan världen över. Segern behandlades i TV-program i England, Frankrike, Argentina och USA. Erik fick tillbringa över sju timmar i intervjuer med radio- och TV-folk. Ett hundratal journalister fick egen pressmottagning. En av Frankrikes största tidningar skrev bl. a., att svenskarnas insats var underbar och att de hedrat sitt land.

I pressen frågade man sig i många artiklar vad denna bil har, som andra saknar, efter Erik Carlssons två senaste stora segrar i England och Frankrike.

Det var på den första gemensamma fartsträckan efter Chambery i franska alperna som Erik lade grunden till segern. Han skaffade sig där ett försprång på hela fyra minuter över svåraste konkurrenten, tysken Eugen Böhringer, Mercedes. Det var is och snöföre och Saabens förmåga att ta sig fram i svårt väglag utnyttjades suveränt av Erik Carlsson.

— Vi gjorde fem omkörningar på den sträckan, berättade Erik. Den sista "Mercan” hade svårt att komma ur vägen, men slutligen kom vi förbi.

På de fortsatta fyra fartsträckorna mötte vagnarna varken is eller snö. Trots detta lyckades Erik hålla undan för de betydligt snabbare sportvagnarna. De fyra minuterna före Böhringer smälte dock under vägen ihop till 43 sekunder. Det avgörande fartprovet sista tävlingsdagen på den 12,5 km långa GP-banan i Monaco blev därför en rafflande sekundjakt.

Först i starten

I varje heat startade 12 vagnar. Carlsson och Böhringer startade i första heatet.

— Jag lyckades kasta mig först, sade Erik. Strax före en S-kurva under en järnvägsviadukt såg jag Mercan omkring en meter bakom mig. Jag stod på för fullt genom kurvan och när jag nästa gång såg i backspegeln var tysken 300 m bakom.

På nästa varv gick dock Böhringer förbi. Nu gällde det att köra efter klockan och hålla tidsförsprånget under kontroll. Erik kunde också hålla sig tätt efter Böhringer resten av loppet och hans seger var aldrig hotad.

I alla motortidningar betecknades Erik Carlssons seger som sensationell och den franska pressen lyfte på hatten för en mycket stark prestation av den svenske föraren i den svenska bilen.

"Den gigantiske svensken tar hem rallyt”, skrev Paris-Jours och i Aurore hette det: "Seger för svensk bil och svenska förare”. Den stora sporttidningen L‘Equipe skrev: "Största segern för Carlsson och Saab".

1962 V6 MC.jpg

Erik Carlsson (t. v.) och hans navigatör Gunnar Häggbom med en del av priserna pä segerbilens motorhuv. Förutom priserna fick segrarna frän prinsessan Grace en personlig gåva — var sin cigarrettändare i guld.

VD-hyllning

Vilken oerhörd goodwillvinst Saab inregistrerat efter rallyt omvittnade direktör Tryggve Holm, då han hyllade Erik Carlsson efter hemkomsten. Det skedde i samband med en konferens med ANA:s återförsäljare i Stockholm i februari. VD gjorde i sitt tal jämförelser med Hillary's prestation att besegra Mount Everest. Liksom Hillary's slutliga personliga insats var ett resultat av många människors förberedelser så låg bakom Erik Carlssons seger i Monte Carlo år av utvecklingsarbete, erfarenheter och insatser av en stor skara medarbetare.

Erik Carlsson fann själv sin prestation ej så märklig. — Vi har till att börja med fått en bra bil, sade han i sitt tacktal. Sen har vi bara gjort vad vi skulle.

Specialsträckorna inprickade på var 10:e meter

Ett Monte Carlo Rally vinner man emellertid inte bara genom att sätta sig i bilen och "stå på" genom böjarna. Förberedelserna är omfattande och för Erik Carlssons del började de redan förra sommaren. Efter Coupe des Alpes, Alprallyt, träffade han i Cannes Gunnar Häggblom och avtalade med honom att bli kartläsare i årets tävling.

På hemvägen inköptes kartor över bansträckningen i en specialaffär i Hamburg och planläggningen började. Mellan jul och nyår, då rallyts slutliga sträckning sedan länge var meddelad, for Erik Carlsson och Gunnar Häggbom ner för träning på specialsträckorna.

Tio dagar pågick den finslipningen. Väderlekstypen var sådan att man kunde förutse dimma under själva tävlingen. Därför mätte man in specialsträckorna på så gott som var tionde meter med hållpunkter som andreföraren antecknade; telegrafstolpar, vägmärken, hus etc. Under tävlingen har navigatören då att gå efter sina anteckningar: "Från stenhusgaveln 50 m högerkurva” eller liknande.

Allt på plats i tävlingsbilen

Åter i Sverige efter specialträningen vidtog inkörningen och utrustningen av tävlingsbilen. Denna var utrustad med en trimmad grupp 2-motor på ca 60 hk. Kompression 10:1. För att få vagnen så lätt som möjligt var den ej underredsbehandlad eller isolerad. I övrigt var det en vanlig standardbil, som emellertid — helt naturligt — hade erhållit speciell utrustning. Bilen hade sålunda dubbla trippelmätare, varvräknare och extraljus för kartläsare.

Förarstolen var gjuten av plast medan stolen för andreföraren var fällbar och mycket bekväm. Här sover ju föraren ofta under transportsträckorna.

I dörrarna fanns speciella fickor och i hållare på golvet satt bl. a. extra tändstift, brandsläckare samt vissa verktyg. Inga detaljer fick sitta löst i bilen. I bagagerummet fanns extra bensindunkar fastspända och i motorrummet verktyg, som måste vara lätt att komma åt. Bilen hade vidare extra strålkastare samt en speciell sele som fästes över knäna för att föraren skulle kunna röra sig obehindrat.

Andreföraren svensk OT-mästare

I en tävling av denna karaktär är andreföraren en viktig person. Gunnar Häggbom från Saltsjöbaden har trots sina 26 år hunnit skaffa sig åtskillig tävlingsrutin sedan han började som kartläsare 1958. Han har deltagit i ett 10-tal EM-rallyn men detta var första gången i Monte Carlo. Han är också svensk mästare i OT tillsammans med Harry Källström.

Första gången han körde i Saab var i fjolårets Tulpanrally tillsammans med Erik Berger.

Häggbom skall under våren börja studera språk vid Sorbonneuniversitetet i Paris. Han är tidigare väl förtrogen med landet, arbetade där från mars till december förra året. Hans kunskaper i franska och kännedom om franska förhållanden var till ovärderlig nytta under Monte Carlo Rallyet.

Fin prestation av Skogh

En utomordentlig prestation gjorde också Carl-Magnus Skogh och Karl-Erik Svensson i Saabs andra fabriksbil. De var anmälda i en ursprunglig standardklass som de enligt den indelningen skulle vunnit. Denna klass sammanslogs emellertid med gruppen trimmade vagnar. I den klassen kom Skogh/ Svensson på 4:e plats (bästa otrimmade bil) bland ett 80-tal startande i klassen. I totalprislistan belade de 16:e plats, en mycket god placering bland 315 tävlande.

Arets Monte Carlo Rally var det 31 :a i ordningen. Startplatser var Oslo, Paris, Glasgow, Monte Carlo, Frankfurt, Warzava, Lissabon och Aten. Var och en av sträckorna omfattade ca 400 mil. Bland EM-rallyna har Monte Carlo Rallyt i regel längsta sträckningen och det som brukar samla mest antal deltagare. Segern är därför mycket åtråvärd och ger god poängutdelning att börja EM-tahellen med.

Erik elitsoldat 1942

Efter Monte Carlosegern diskuterades Erik Carlssons strålande kondition. Erik berättade då att han under kriget i en tävling blivit elitsoldat och av Kronan fått i pris en cykel.

Men tillade Erik: Böhringer, tvåan, borde ju ha ändå bättre kondis. Han gick hem från Sibirien.

Till Eriks hotell i Monte Carlo kom en dag en ung fransk fru. Hon frågade om hon fick lov att döpa sin väntade baby, om det blev en pojke, till Carlsson.

Saab nr 1 på engelsk ranglista

Den engelska motortidskriften Auto Sport har gjort upp en ranglista över 1961 års rallybilar. överst står Saab med tre totalsegrar, två lagsegrar och sju klasssegrar. På andra plats kommer Mercedes och därefter Panhard PL 17, Triump Herald, Citroen, Volvo, Alfa Romeo GTI, Sunbeam Rapier, BMW och Ford Anglia.