1966-01 Vips nr 1 Saab Sonett II — ny sportvagn för exportmarknaden

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

1966-01 Vips nr 1

Saab Sonett II — ny sportvagn för exportmarknaden

I januari visade ANA vid en pressvisning på Hotel Foresta, Lidingö, Saabs nya sportbil. Sonett II. Vagnen är en vidareutveckling av den ena av de sportvagnsprototyper som offentliggjordes förra aret. Intresset för vagnen var stort och av de många journalister från dags- och fackpress, som kommit till visningen, fick flertalet tillfälle till kortare provkörningar med två av de tre prototyperna.

Saab S3.jpg

Största anledningen till att Saab utökat sitt modellprogram med en GT-sportvagn är det stora intresse för denna vagntyp, som finns på många av de viktigaste exportmarknaderna, främst USA. I Europa torde i första hand Frankrike, Schweiz och Tyskland vara aktuella marknader. Vagnen kommer även i begränsad omfattning att säljas i Sverige. Sitt första internationella framträdande får Sonett II på Genève-salongen den 10—20 mars i år. För amerikansk press och publik presenteras den på Coliseumutställningen i New York i april.

Vidareutveckling från fjolårsprojekt

Sonett II har vidareutvecklats från den sportvagn som ritats av formgivare Björn Karlström och som i fjol första gången visades vid det s.k. TV-rallyt på Hedenlunda. Mest synliga ändringar på Sonett II är ändrad utformning av akterpartiet, sänkt motorhuv och något längre nos. I mekaniskt avseende är vagnen baserad på standarddelar från Saab. Motor, kraftöverföring, styrning, bromsar, hjulupphängning m.m. är i princip i överensstämmelse med motsvarande detaljer i Saab Monte-Carlo 850. Även chassits plåtstomme består till stor del av standardkomponenter, varav en del dock naturligtvis har modifierats.

Lätt glasfiberkaross i fem delar

Det låga och lätta karosseriskalet är tillverkat av glasfiberarmerad plast och består endast av två delar förutom dörrarna och bagagerumsluckan. Fronten, framskärmarna och huven utgör ett stycke, som fälls framåt—uppåt. Åtkomligheten i motorrummet är därför mycket god. Plastskalet är ej genomfärgat utan målat. Småskador på plastkarossen är lätta att reparera. Vid större skador är karossenheterna billiga att byta ut.

Vid konstruktionen har säkerhetsfaktorn tillmätts stor betydelse. Kraftiga stålförstärkningar har lagts in i vindrutestolparna och dörrarna är försedda med mycket stadiga stålramar och är upphängda på kraftiga vertikalbalkar. Mellan taket och det lådliknande tvärskottet bakom sätena, innanför vilket bensintanken har sin plats, sitter en störtbåge av förkromade stålrör.

Inredningen går i grått och svart. Enda undantaget är instrumentpanelen i mahognyplywood med yta av valnöt. Ratten har svart läderklädd ring. Stolarna av äkta GT-typ erbjuder en utomordentlig sittkomfort De är gjorda i ett stycke och formade för att ge stöd hela vägen från knävecken till skuldrorna samt i sidled.

Bagagerummet, som är klätt med mjuka mattor, har en rymd på ca 250 liter och är tillgängligt både från kupén och genom en lucka på den tvära bakväggen. Reservhjulet ligger i ett särskilt fack under bagagerummets golv.

Tre horisontalförgasare

Motorn skiljer sig något från standard-utförandet i Saab Monte-Carlo 850. Sonett: II-motorn har tre stycken horisontalförgasare samt ett luftfilter som inte kräver så stort utrymme i höjdled. Förgasarna är av s.k. överströmningstyp vilket gör dem praktiskt taget okänsliga för kurvtagning i hög fart. Kylfläkten är eldriven och kopplas automatiskt till eller ifrån alltefter kylningsbehovet. På grund av kylarens låga placering finns ett separat expansionskärl. Även avgasröret samt behållaren för motorns smörjolja skiljer sig från standard. Cylinderdimensioner, kompression, spoltider, vevaxel etc. överensstämmer däremot helt med normalutförandet. Detsamma gäller kopplingen, växellådan och differentialen. Motorns maximieffekt uppgår till 60 hk (DIN) vid 5.200 rpm.

Första Sonett för tio år sedan

Liksom Saabs första bil med namnet Sonett — den kom 1956 och var en ren experimentmodell, som bara gjordes i ett fåtal exemplar — är Sonett II lätt, låg och snabb. Tomvikten uppgår endast till 660 kg. Fulltankad och med komplett utrustning väger vagnen ca 710 kg. Sextio procent av vikten (med förare) vilar på de drivande framhjulen. Totala höjden är inte mer än ca 116 cm. Bredden uppgår till 149 cm och längden till 277 cm. Axelavstånd 215 cm. Från 0 till 100 km i timmen kan Sonett II accelerera på 12,5 sek, 80 km/t nås på 9 sek. Toppfarten är ca 170 km i timmen.

Några övriga data:

Motor:

- 841 cm3, 3-cyl., 2-takt

- cylinderdimensioner 70X72,9 mm

- kompressionsförhållande 9,0:1

- max. vridmoment 9,5 kpm vid 4.000 rpm


Kraftöverföring:

- framhjulsdrift

- frihjul

- torr enkellamellkoppling

- 4 framåtväxlar, samtliga synkroniserade


Bromsar:

- skivbromsar fram

- trumbromsar bak,

- tvåkrets hydraulsystem med diagonaldelning


Bränsletank: - 60 liter.


Ringar:

- sportvagnsdäck, 155X15"

- spårvidd, fram och bak: 122 cm

- markfrigång (från grundplanet till tröskellådorna: 18 cm


Priset för Sonett II är ännu ej fastställt, men det torde komma att hålla sig kring ca 20.000 kronor. F.n. testas vagnen intensivt av utprovningsavdelningen vid Saab-T.

Serietillverkning igång

Sonett II byggs vid ASJ:s Arlövsfabriker några kilometer utanför Malmö. Saabs beställning av arbetet gjordes i början av augusti i fjol och första prototypen levererades 15 december. Ytterligare två prototyper har byggts och f.n. tillverkas en provserie om 25 vagnar. Den egentliga serieproduktionen är avsedd att sätta igång i höst och leveranserna väntas komma igång i november. Under året beräknar man bygga omkring 100 vagnar, medan tillverkningstakten från 1967 avses bli ca 1.000 bilar per år. Möjligheter finns att senare öka denna takt betydligt.

Arbetet vid Arlövfabrikerna är rent monteringsarbete. Komponenter för chassi, kraftaggregat etc. kommer från Saab. Trollhättan, och plastkarossen levereras från AB Trelleborgsplast, Malmö.

Foton saknas tyvärr