1977 Två jubilarer

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

1977-11-18

TVÅ JUBILARER

      SAAB (30)           SCANIA (75)

Det är så att det är jubileumsdags för de här båda pionjärbilarna om alla uppgifter stämmer. Det gäller alltså Scanias första lastbil och Saabs första personbil, som vi här har nöjet att presentera:

UR-SAABEN

Ur-Saaben, eller 92001 som den också brukar kallas, byggdes redan 1946 och förvaras nu som museiföremål, avverkade åtskilliga tusen mil för utprovning av skilda komponenter. Trots att den var tydligt flyginspirerad ansågs den dock vara en smula klumpig. Sen konstnären/formgivaren Sixten Sason tagit sig an designproblemet blev framskärmarna mindre svullna och strålkastarna bättre placerade. Man var nästan framme vid den slutgiltiga formen, när Saab på försommaren 1947 ansåg tiden vara inne för att offentliggöra sina planer på att starta biltillverkning. För journalisterna och representanter för vissa verk och myndigheter visades prototypen 92002 och det berättades bl.a. att bilen skulle heta Saab 92, vara framhjulsdriven och ha en motor på ca 25 hästkrafter och en toppfart på drygt 100 kilometer.

UR-SCANIAN

Ur-Scanian var ett rejält fordon, vilket torde framgå av bilden ovan. Den historiska bakgrunden är, att Vabis i Södertälje och konkurrenten Scania i Malmö 1902 konstruerade var sin försökslastbil. Scanias premiärbil vad kedjedriven och utrustad med en tvåcylindrig motor på 10—12 hästkrafter. Som jämförelse kan nämnas, att Scania 1969 presenterade Europas starkaste lastvagnsdiesel. Då kom nämligen Scanias V8- motor på 350 hk. Serieproduktionen av lastbilar började 1906 och 1909 vann Scania Sveriges första lastbilstävling och erhöll bland annat Kungliga Automobil Klubbens guldmedalj för pålitlighet. Lastbilsutvecklingen har gått snabbare än många tror. I vissa fall till och med snabbare än personbilsutvecklingen. Järnhjulen på pionjärbilen här ovan talar väl sitt tydliga språk i det fallet.