1978:års Saabmodeller

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vindrutan 602

1977-08-19

1978 års Saab-modeller

Saabs modellprogram har utökats med en ny ekonomiversion. Det är 99L — grundmodellen i 99-serien — som nu, förutom i två-dörrarsutförande, även finns som Combi Coupé med tre dörrar.

99 GLE har försetts med Combi Coupé-kaross med fem dörrar och i övrigt finns på samtliga modeller en rad detaljförbättringar. Soltak finns som extra utrustning på femdörrarsmodellerna.

Saab 95GL har nu, liksom 96 GL, framstolar i 99-utförande och båda modellerna har större parkerings- och blinklyktor fram. 96-modellen har även större baklyktor än tidigare samt ett spoilerliknande handtag på bagageluckan.

Motornyheter

Saabs 2-litersmotor är i 1978 års 99-modeller försedd med automatisk förvärmning av insugningsluften till motorns förgasare. Den regleras automatiskt med hjälp av en termostat som alltid ger rätt inställning i förhållande till varierande väderlek och utetemperatur. Tidigare fick man manuellt ställa om förvärmningen mellan ett sommar- och ett vinterläge.

För att uppfylla kraven på avgasrening har Saab-motorerna fr.o.m. 1976 års modell varit försedda med en vakuumstyrd s.k. decelerationsventil. Den är nu istället elektroniskt styrd. Det minskar risken för felaktig inställning och ger således förbättrad körbarhet.

Motorn har också försetts med utrustning för elektronisk avläsning av tändinställningen, vilket ger både snabbare och säkrare inställningsmöjligheter.

Växellåda

Den manuella växellådans spak har fått ett nytt förstärkt utförande, och bilar med automatisk växellåda standardutrustas med oljekylare. Det sistnämnda ökar driftsäkerheten bl.a. vid körning i motorvägsfarter och i alpin terräng.

Bromsar

99-modellernas huvudcylinder har försetts med en nivåvarnare som ersätter den tidigare tryckvarnaren. Det betyder att varningslampan på instrumentpanelen lyser när vätskenivån i behållaren sjunkit till en viss nivå. Tidigare tändes inte lampan förrän man helt saknat tryck i en av bromskretsarna. Man får nu varningen tidigare vid ett eventuellt läckage. Vätskebehållaren är gemensam för broms och koppling, vilket förenklar påfyllning och kontroll.

Varselljus

Varselljuset har integrerats i de främre kombinationslyktornas hörnljusdel och fått ökad synbarhet i dagsljus. Det tänds automatiskt när tändningsnyckeln vrids till körläge, om man inte har parkerings-eller huvudljus inkopplat. Varselljuset lyser även åt sidan och underlättar parkeringsmanövrar och körning i t.ex. trånga garageinfarter.

Inredning

Samtliga L- och GL-modeller har en ny tygklädsel av förbättrad kvalitet. Den är mjukare och har bättre motståndskraft mot blekning än den tidigare. Den återhämtar sig också bättre så att man slipper s.k. sittmärken.

Stolar och säten har i alla 99-modeller ett modernare sömnadsmönster och nackskyddens framsida har tygklädsel istället för vinyl.

Innertaket har höjts vid vindrutan, vilket ger förbättrad sikt framåt-uppåt. Även bakåtsikten är förbättrad och det har gjorts med hjälp av en väsentligt större backspegel. Solskydden är också större än tidigare — 40 mm högre och 5 mm längre — samt försedda med stöd i Innerkanten, vilket gör dem mera vibrationsfria. Passagerarsidans solskydd är försett med spegel.

Kurvhandtag av mjukt material är nu standard ovanför varje passagerardörr. De bakre i 4- och 5-dörrarsbilarna är försedda med en praktisk klädkrok.

I EMS och 3-dörrars Combi Coupé har öppningshandtagen på dörrarnas insidor fått en ändrad placering så att de lättare kan nås av baksätespassagerarna och fönsterhissvevarna är nu av enhetligt utförande i samtliga 99-modeller.

Nya färger

En ny grön exteriörfärg, jadegrön, ersätter den tidigare opalgröna och en lagunblå ersätter coelinblå. Saab 99 L nu även som Combi Coupé.

Grundmodellen i 99-serien — 99 L — är numera så fullständigt utrustad att den kan konkurrera med bilar i GL-klassen. Den är nu försedd med blanka lister runt fönstren och utvändigt ser man därför inga större skillnader mot 99GL. Framstolarna är av samma utförande som i GL-modellerna, men utan eluppvärmning.

Golvmattorna är av gummi i stället för textil och strålkastarna har konventionella glödlampor. Instrumentpanelen är kompletterad med klocka. Motorn är utrustad med en förgasare och växellådan är manuellt 4-växlad. Nytt för 1978 års modell är att L-modellen nu förutom I 2-dörrarsutförandet, även finns som Combi Coupé med 3 dörrar. Det finns således numera två ekonomiversioner av 99:an till mycket konkurrenskraftiga priser.

Saab 99 GLE — ny kaross

1978 års GLE har Combi Coupé-kaross med 5 dörrar. I övrigt är den som tidigare utrustad med mekanisk bränsleinsprutning, vilket ger motorn en effekt av 87 kW (118 hk) DIN. Växellådan år automatisk och styrningen försedd med servo.

Inredningen har en ny konfektionering och i mitten av baksätet finns ett fällbart armstöd. Båda framstolarna är försedda med automatisk uppvärmning och nackskyddskuddar finns både fram och i baksätet. Liksom övriga 5-dörrarsmodeller kan GLE erhållas med soltak.

Saab 95GL och 96GL

Redan förra året utrustades 96-modellen med framstolar av samma utförande som i 99-modellerna. Nu finns dessa stolar även i 95GL. De är skålade i sits och ryggstöd och har integrerade nackskydd. Förarstolen har automatisk uppvärmning. Båda modellerna har försetts med nya större kombinationslyktor för främre parkeringsljus och blinkljus liknande de som infördes på 1977 års 99-modeller.

Parkeringsljus och blinkljus har större ljusytor än tidigare och därmed bättre synlighet. Parkeringsljuset fungerar även som sidomarkeringsljus, vilket är speciellt säkerhetsfrämjande i gatukorsningar och utfarter. 96GL har även större baklyktor än tidigare och med inbyggt backljus. Bagagerumshandtaget på 96GL har fått ett spoilerliknande utförande. Klädselkvaliteten är densamma som i 99-modellerna och sömnadsmönstret är även här i ett modernare utförande.

1977-03.jpg

Saab 99 GLE i 1978 års utförande försett med Combi Coupé-kaross med 5 dörrar. I övrigt är den som tidigare utrustad med bränsleinsprutning

som ger motorn en effekt av 86 kW (118 hk) DIN. Växellådan är automatisk och styrningen är försedd med servo.

1977-04.jpg

1978 års Saab 96 GL och 95 GL är försedda med större kombinationslyktor för främre parkeringsljus och blinkljus.

96 GL har även större baklyktor med inbyggt backljus.